DAVOR FILIPOVIĆ

Urnebesni video čovjeka koji će postati novi ministar: ‘Zašto mi je u Americi bio problem prijeći cestu...‘

Davor Filipović nam je u video demonstrirao i svoje košarkaške vještine

Davor Filipović

 Screenshot JL

Davor Filipović kandidat je za mjesto novog ministra gospodarstva i održivog razvoja. Šira javnost pouzdanog je Plenkovićeva čovjeka bolje upoznala nakon što je HDZ odlučio upravo njega kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika na lanjskim lokalnim izborima. Filipović je doživio neugodan poraz već u prvom krugu u kojem je zauzeo tek četvrto mjesto iza Tomislava Tomaševića, Miroslava Škore i Jelene Pavičić Vukičević. Političku karijeru nastavio je kao HDZ-ov zastupnik u Gradskoj skupštini, a krajem prošle godine nagrađen je pozicijom u Nadzornom odboru Ine.

- G. Filipović je profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, iz područja organizacije i menadžmenta, ima iskustvo članstva, odnosno predsjedanja NO-om. Tu nema nagrada, jednostavno adekvatni ljudi, rekao je tada ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, čovjek u čiju će fotelju, sasvim je izvjesno, uskoro sjesti upravo Filipović.

Filipović se tijekom kampanje za lokalne izbore 'proslavio' neobičnim potezima i još neobičnijim izjavama. Cijelom zemljom je odjeknulo njegovo obećanje kako će mu prioritet biti izgradnja tvornice u kojoj će se proizvoditi cjepiva protiv karcinoma i koronavirusa. Dosta publiciteta je dobila i izjava o poruci "Bećarac" u Ilici koja je bila postavljena nakon smrti Đorđa Balaševića.

- Od njega znam samo pjesmu "Nikad kao Bane". Nisam vidio transparent. Međutim, u Hrvatskoj treba koristiti službeno pismo. Osobno ne znam ćirilicu, natpis u Ilici ne bih mogao ni pročitati, ispalio je tada Filipović.

Naklonost birača u svibnju prošle godine pokušao je pridobiti i tvrdnjama da će zatvoriti odlagalište u Jakuševcu, sagraditi novi stadion u Maksimiru, a Cibonu vratiti na stare staze slave. No, nije pomoglo.

Zbog Filipovića je tijekom kampanje morala postupati i policija kada je nenajavljeno došao u dvorište Glazbenog učilišta Elly Bašić i ondje htio održati konferenciju za novinare. Ravnateljica škole zamolila ih je da napuste prostor, što Filipovićeva svita nije učinila pa je pozvala policiju.

S Filipovićem je na startu predizborne kampanje razgovarala naša reporterka Ivanka Toma u video serijalu "Upoznajte kandidate". I tada je govorio o svojim projektima koje planira realizirati ako postane gradonačelnik, ali i o svojim studentskim danima u SAD-u. Ispričao nam je i zašto mu je u Americi bio problem prelazak ceste...

- Kad sam prvi put došao u Ameriku, dobili smo jasnu uputu da se ne smiju kršiti pravila jer se može izgubiti stipendija. Kako je moja stipendija bila 35.000 dolara godišnje, pazio sam na svaki detalj pa i na prelazak ulice. Tako sam jednom 15 - 20 minuta stajao na semaforu, nigdje nije bilo žive duše, dok se nije pojavio jedan čovjek i pritisnuo ono što mi danas imamo i upalilo se zeleno svjetlo. Međutim, 2002. godine nije bilo takvih semafora kod nas u Zagrebu, a ja sam se striktno držao pravila, rekao je Filipović koji nam je tada demonstrirao i svoje košarkaške vještine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:18