SANADER SE KAJE

Urotnici žale, ali im u vrhu HDZ-a nitko ne vjeruje

Dan nakon što je izbrisan Sanader je promijenio taktiku: želi se naći s premijerkom i objasniti što je zapravo htio učiniti
 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Sve je krivo ispalo, žao nam je - poručuju, dan nakon isključenja Ive Sanadera iz HDZ-a, njegovi bliski suradnici iz HDZ-a. Šef Sabora Luka Bebić rekao je da njihove namjere nisu bile pučističke, kako ih se želi prikazati.

- Neobično je to što se dogodilo, ne mislim da je bilo pametno. Nisam zaveden, ali mislim da to nije bilo ni mjesto ni vrijeme. Sanaderove su namjere bile da dinamizira rad stranke. Nije imao nikakve namjere rušiti predsjednicu Kosor - rekao je Bebić za Novu TV.

‘Nije optužio za izdaju’

I ostali Sanaderovi prijatelji i suradnici s kojima smo razgovarali u protekla dva dana kažu da bivši premijer nije htio izvršiti nikakav puč.

- Sanader je htio samo upozoriti na nepovoljnu situaciju u stranci s obzirom na rezultate izbora. Nije htio prozvati vodstvo, niti bilo koga okriviti ni za što. Nikoga nije htio optužiti za izdaju nacionalnih interesa - tvrdi jedan od njegovih prijatelja.

- Sanader je rekao da je sporazum sa Slovenijom koji je njemu nuđen podrazumijevao davanje hrvatskog teritorija. Nije rekao da se sporazumom koji je potpisala premijerka Jadranka Kosor prodaje hrvatski teritorij - kaže naš sugovornik.

Dva dana nakon što je Sanader upao u HDZ i na konferenciji za novinare napao predsjednicu stranke njegovi suradnici uvjereni su da je to bilo - nepromišljeno.

- Nitko od nas nije očekivao da će to poprimiti tako dramatičan razvoj. Pogreška je što su pozvani neki nepouzdani ljudi. Ne znam što reći na to da je Josip Đakić odmah išao o svemu obavijestiti Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa. Sve se to sada iskoristilo - kaže naš sugovornik blizak Sanaderu.

Drugi njegov simpatizer objašnjava zašto su zvali dužnosnike HDZ-a da dođu u središnjicu HDZ-a.

- Sanader je htio biti sam. Nije želio da u stranci i na susretu s novinarima budu zastupnici HDZ-a. Međutim, netko mu je sugerirao da je bolje da uz njega stoji nekoliko dužnosnika HDZ-a. Taj savjet je poslušao i to je bila velika pogreška. Ali, morate znati da on to nije želio. On je htio izjavu dati sam... Sada je sve krivo i pogrešno protumačeno. Nitko nije htio izvršiti nikakav puč - tvrdi Sanaderov suradnik.

‘Za sve kriva premijerka’

U opravdavanju svojega bivšeg šefa njegovi simpatizeri iz HDZ-a idu i korak dalje.

- Možda je to bio jedan njegov ludi trenutak. S druge strane, nitko se nije zapitao je li on imao drugu mogućnost ili prigodu da stupi u kontakt s premijerkom - kaže naš sugovornik, aludirajući na informacije da je bivši premijer proteklih mjeseci više puta nazivao Jadranku Kosor, ali ona s njim nije htjela komunicirati.

Iz izvora bliskih šefici Vlade doznajemo da je Ivo Sanader i dan poslije isključenja iz HDZ-a premijerki poslao poruku da se nađu. No, ona ga je, doznajemo, ponovno odbila.

- Sanader je napravio što je napravio i za to snosi odgovornost. Tužan sam što se to dogodilo. Ja sam ostao dosljedan i Sanaderu koji mi je prijatelj, ali i stranci. Poštujem odluke stranke i ne želim otići iz HDZ-a, jer sam lojalan, iako me oni imaju pravo smijeniti i izbaciti - kaže naš sugovornik.

Iz vrha HDZ-a doznajemo da postoji plan da se isključi i marginalizira sve koji su sudjelovali u Sanaderovoj akciji: prije svega Marija Zubovića kojeg HDZ drži jednim od organizatora.

- Sada se koristi sve za obračun s nekih ljudima bilo zbog nekih prošlih ili budućih stvari. No, vrijeme će pokazati puno toga. I Tuđmana su nekada strahovito napadali, a danas su se mišljenja o njemu bitno promijenila. Velika imena iz povijesti ostaju - pojašnjavaju Sanaderovi suradnici.

Lažna odanost

U krugovima bliskim premijerki, međutim, ne misle da je potez Ive Sanadera bio ishitren i slučajan. A za njegove suradnike - koji sada tvrde da im je žao, zovu i pitaju što treba pomoći - drže da se lažno prikazuju kao odani. Zato ne žele prihvatiti Sanaderovu ispriku. Uvjereni su da se iza isprike i velikih riječi njegovih suradnika krije nešto drugo. - Sanaderov cilj bio je srušiti Vladu - uvjereni su u vrhu HDZ-a. Na pitanje kako to da Sanader kao iskusan političar nije odustao od svojih namjera kad je vidio da ga podupiru tek Bebić, Zubović, Rošin i desetak gotovo anonimnih zastupnika, u HDZ-u tvrde:

- Bila je to njegova kriva procjena, mislio je da ima moć! I ovo nije kraj pobuni. Sanader neće stati. I zato treba sankcionirati i Luku Bebića i Marija Zubovića i Biancu Matković - procjenjuju suradnici Jadranke Kosor.

- Ako nije mislio tako, zašto je onda u tajnosti okupljao ljude. One koje nisu iz Zagreba, nazivali su i govorili im: ‘Dođite do naplatnih kućica pa se čujemo. Navodit ćemo vas gdje trebate doći.’ Što to znači? - pitaju se u vrhu HDZ-a i dodaju:

- Šest mjeseci Sanader je stalno nešto pokušavao. Novom vodstvu zamjerao je sve, a protestirao je čak i kad bi maknuli njegovu fotografiju - kažu dužnosnici HDZ-a.

Auto za prijatelje

Osim toga Sanader je, doznajemo, kupio i nekoliko automobila na račun HDZ-a koje je onda dao u trajno korištenje svojim ljudima. Jedan od njih bio je, navodno, i Zubović koji se naljutio kada mu je nakon Sanaderova odlaska automobil oduzet.

- Tek ćete vidjeti kako se zapravo ponašao Ivo Sanader - kažu u HDZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 03:27