GRADNJA PRI KRAJU

Useljenje u prvih 12 višestambenih zgrada u Petrinji očekuje se oko Božića ove godine

Prioritet će imati sugrađani koji su stanarsko pravo ostvarili na temelju Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima

Domagoj Orlić i Branko Bačić

 Ronald Gorsic/CROPIX

U petrinjskom kontejnerskom naselju Centar novog života predstavljen je u utorak projekt izgradnje 20 višestambenih zgrada, vrijedan 46,3 milijuna eura, financiran iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije, a useljenje u prvih 12 zgrada očekuje se oko Božića.

Državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Domagoj Orlić, istaknuo je kako je projektom obuhvaćena izgradnja 20 višestambenih zgrada s 308 stambenih jedinica na potpomognutom području Sisačko-moslavačke županije.

U Petrinji je pri kraju završetak osam višestambenih zgrada sa 128 stanova te četiri zgrade u Glini s 52 stana. Još su tri zgrade u izgradnji u Glini, po dvije u Topuskom i Gvozdu te jedna u Dvoru. Zgrade u Petrinji i Glini, kako je najavio Orlić, bit će useljive oko Božića, a preostale će biti završene tijekom iduće godine.

"Prioritet će imati sugrađani koji su stanarsko pravo ostvarili na temelju Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, odnosno koji su na dan potresa bili korisnici stambenog prava u nekretninama u vlasništvu države. U neraspoređene stanove privremeno ćemo smjestiti sugrađane koji su vlasnici nekretnina oštećenih u potresu te koji ostvaruju pravo na obnovu", objasnio je Orlić.

Osim 20 višestambenih zgrada u planu je izgradnja dodatnih 36 zgrada s gotovo 700 stanova. Najveći broj tih zgrada gradit će se u Sisku, koji nije potpomognuto područje.

Trenutno je otvoreno 1300 gradilišta na obnovi obiteljskih kuća te više od 300 gradilišta obnove javne infrastrukture, odnosno zgrada javne namjene.

Na području petrinjskog i zagrebačkog potresa dosad je završena konstrukcijska i nekonstrukcijska obnova na gotovo 11.000 objekata, izvijestio je Orlić.

Državni tajnik obišao je dvije obnove obiteljskih kuća u vlasništvu države, koje se provode uz energetsku obnovu te se također financiraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o 509 kuća obuhvaćenih projektom, od kojih je za 78 potpisan ugovor s izvođačima, u javnoj nabavi je 321 kuća, dok ih je 110 u fazi projektiranja.

Vrijednost projekta Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima iznosi 43 milijuna eura, od čega iz sredstava EU-ovih fondova ide 40,8 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:21