NOVI KLJUČNI DETALJI

USKOK: Atentatori na Pukanića planirali ubiti Petrača i sina Novicu

USKOK je proširio optužnicu spoznajama do kojih je došao temeljem iskaza krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Iako su već tijekom istrage za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića spominjani kao potencijalne mete atentatora skupine Roberta Matanića, od danas su Hrvoje Petrač i njegov sin Novica i službeno postali dio optužnice za likvidaciju suizdavača Nacionala i njegova suradnika za marketing.

Avionske karte

U izmijenjenoj optužnici, koju je predao Slobodan Šašić, zamjenik ravnatelja USKOK-a, sada se navodi da je “zločinačka organizacija” koju je u prvoj polovici 2008. godine aktivirao Sreten Jocić, osim realiziranog ubojstva Ive Pukanića i kolateralne žrtve Nike Franjića, za mete imala i Hrvoja i Novicu Petrača.

O tome je u svom iskazu govorio i krunski svjedok Tomislav Marjanović, a operativna organizacija tih likvidacija također se pripisuje Slobodanu Đuroviću. No, u izmijenjenoj optužnici nema pobližeg obrazloženja o planu ubojstva Petrača i sina, osim ako se pritom ne misli na avionske karte i registrirane odlaske Roberta Matanića u Tursku tijekom ljeta 2008. i njegove navodne susrete s Ahmetom Hamoguluom, turskim poslovnim čovjekom koji je s Petračem došao u sukob oko kasina u hotelu Sheraton.

Slobodan Đurović je te tvrdnje krunskog svjedoka Marjanovića nazvao običnim lažima, a to je potkrijepio i time što 2005. godine, kad su Marjanović i Robert Matanić navodno iz Bugarske krenuli u Hrvatsku kako bi obavili tu zadaću, Hrvoje Petrač nije bio u Hrvatskoj i za njim je bila raspisana tjeralica, a Novica Petrač je bio u zatvoru zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca.

Jedna tvrtka, jedna kupnja

O tim će se tvrdnjama optužbe on, ali i ostali optuženici, moći očitovati u ponedjeljak, nakon čega će obje strane opet iznijeti svoje dokazne prijedloge. Slobodan Đurović jučer je završio svoju obranu odgovorima na pitanja zastupnika optužbe. Zamjenik ravnatelja USKOK-a predočavao mu je dokumentaciju o njegovu javljanju na natječaje za građevinske investicije u Beogradu. Đurović je rekao da je svoju tvrtku Karizija zapravo i osnovao samo radi jedne financijske transakcije u kupnji zemljišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:52