AFERA HYPO BANKA

USKOK, DORH i policija češljaju sva Zagorčeva ulaganja

Istražitelji sumnjaju da su troškovi projekata napuhavani te da su pojedinci razliku trpali u džep
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Policija, USKOK i DORH, u dogovoru s austrijskim istražnim organima, koncentrirani su na pet istraga u Hrvatskoj vezanih za poslovanje Hypo banke, saznao je Jutarnji list iz izvora bliskih austrijskom tužiteljstvu. Na listi prioriteta je poslovanje i suradnja Vladimira Zagorca s vodećim ljudima banke te njihove zajedničke investicije i projekti, ali i nekoliko značajnih ulaganja Hypo banke u turističke objekte na Jadranu.

Riječ je o istragama o ulaganjima u hotele i apartmansko naselje Punta skala tvrtke Falkenstein u okolici Zadra, zatim u hotelske objekte u Novom Vinodolskom, u vlasništvu Brune Orešara, na turistički kompleks u Istri tvrtke Skiper residence te investicija Želimira Dodera na otoku Pagu.

Rizični krediti

Austrijske istražne organe, kako smo saznali, najviše zanimanju neke velike turističke investicije: sumnjanju, naime, da su troškovi namjerno napuhavani i nerealno prikazivani te da su razliku, koja je u nekim slučajevima mogla iznositi i po nekoliko desetaka milijuna eura, pojedinci iz Hypa i njihovi partneri trpali u vlastite džepove.

Također, pokušavaju utvrditi zašto se neki krediti koje je Hypo dala pojedincima i tvrtkama u Hrvatskoj ne vraćaju: je li to zbog neuspjelih projekata ili je možda unaprijed dogovoreno da se krediti ne vrate, a da pri tomu nisu osigurana odgovarajuća jamstva. Riječju: istražuju se tzv. rizični krediti zbog sumnji na pranje novca, zloupotrebu položaja i korupciju.

Korektna suradnja

Hrvatski istražni organi, prema austrijskim ocjenama, vrlo dobro i korektno surađuju s austrijskim kolegama kojima nastoje pomoći te ujedno utvrditi jesu li se i neki hrvatski građani pri suradnji s Hypo bankom ogriješili o zakone.

Ako se utvrdi da su u nezakonitim poslovima sudjelovali i građani Hrvatske, tada će policija, USKOK i DORH, obećano je to Austrijancima, dostaviti sve podatke i, dakako, pokrenuti sudske procese.

Ipak, odlučujuću ulogu u svim tim istragama imaju austrijski istražitelji. Teško je, naime, policiji utvrditi sve okolnosti nekog slučaja ako od austrijske strane ne dobiju kompletne informacije: primjerice o visini ulaganja, kredita, uvjeta osiguranja i poslovanja… A većina tih podataka i dalje se nalazi u sefovima banaka ili dosjeima austrijske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:59