MANIPULACIJE DIONICAMA

USKOK ISPITAO MAĐARSKE DIREKTORE U INI Istražitelji razgovarali s predstavnicima MOL-a u upravi naftne kompanije

MOL-ovi predstavnici u upravjačkim tijelima Ine odazvali su se pozivima policije na informativne razgovore, koji su im upućeni na zahtjev USKOK-a vezano za predistragu o manipulacijama dionicama Ine koncem 2010. i početkom 2011. godine
 CROPIX

MOL-ovi predstavnici u upravjačkim tijelima Ine odazvali su se pozivima policije na informativne razgovore, koji su im upućeni na zahtjev USKOK-a vezano za predistragu o manipulacijama dionicama Ine koncem 2010. i početkom 2011. godine.

U VI. Policijsku postaju u Novom Zagrebu tako je danas došao predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott te članovi Nadzornog odbora Ine Ferenc Horváth i Oszkár Világi. Osim njih policija je na ispitivanje pozvala i preostala dva predstavnika mađarske kompanije u NO-u Ine Józsefa Molnára i Györgya Mosonyija. Razgovori s njima trebali bi se obaviti sutra. Menadžeri Mola trebali bi odgovarati na pitanja istražitelja vezano za kuplnju Ininih dionica tijekom, ali i nakon Molove javne ponude u prosincu 2010. godine.

Naime, u svibnju 2011. Hanfa je podnijela kaznenu prijavu protiv Mola i odgovornih osoba u toj komapniji zbog sumnje da su manipulirali tržištem te da su počinili kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju. Stav Hanfe je bio da je Mol davao lažne i obmanjujuće informacije o cilju stjecanja dionica Ine, iako su, kako je Hanfa zaključila na temelju postupaka Mola, cilj bio jasan - stjecanje udjela većeg od 50 posto, što međutim nisu objavili u svojoj općoj ponudi. Hanfa je do takvog zaključka došla i zbog toga što je Mol nastavio kupovati udjele u Ini i po završetku opće ponude i to po cijenama bitno višim od one koju su sami ponudili u općoj ponudi.

Kako bi se rasvjetlile sve okolnosti i provjerili navodi ove kaznene prijave, USKOK je zatražio od policije da ispita spomenute menadžere Mola u upravljačkim tijelima Ine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:24