NIZ NEPRAVILNOSTI

USKOK istražuje šeficu financija općine Sračinec: Iz proračuna uzela najmanje 1,1 milijuna kuna

Sumnjiči se da je izrađivala neistinite ulazne račune dobavljača i bankovne izvode o stanju i prometu po žiro računu
 Zeljko Puhovski/Cropix

Uskok je u ponedjeljak donio rješenje o provođenju istrage protiv 50-godišnje voditeljice poslova financija u općini Sračinec koju se sumnjiči da je s općinskog računa od siječnja 2011. do kolovoza 2018. podigla 1,6 milijuna kuna koje je zadržala za sebe.

Uskok je precizirao da je 50-godišnjakinja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih kako bi u dnevniku knjiženja prikazala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine. Uz to, sumnjiči se da je izrađivala neistinite ulazne račune dobavljača i bankovne izvode o stanju i prometu po žiro računu.

Osumnjičena je i da je knjižila isplatu donacija raznim udrugama i društvima na temelju zamolbi za donacije te odobrenja za isplatu po temeljnici za knjiženje koje je sama izrađivala. Potom je izrađivala neistinite bankovne izvode o stanju i prometu po općinskom računu kako ne bi bile vidljive razlike u knjiženjima koje je izvršila kako bi prikrila uzetu gotovinu, dodao je Uskok.

Šeficu financija sumnjiči se i za uzimanje općinskog novca za vlastite potrebe što je prikrivala sačinjavajući neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili već ih je sama izrađivala ili je prepravljala račune dobavljača.

Nadalje, osumnjičena je da je neistinito prikazivala općinske izdatke koji su već plaćeni isplatom iz blagajne ili uplatom na račun dobavljača, dok je na svoj tekući račun isplaćivala općinski novac navodeći da je riječ o povratu komunalnog doprinosa, iako prije toga nije uplatila komunalni doprinos.

Okrivljenica je od ukupno podignutog novca s općinskog računa za sebe zadržala najmanje 1,1 milijun kuna, dok je iz blagajne općine za svoje potrebe uzela najmanje 493.500 kuna, precizirao je Uskok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:27