SVE DEMANTIRAJU

USKOK: ‘Josipa Rimac sama je inicirala pregovore o nagodbi, imamo i pismene dokaze‘

- Također ističemo kako USKOK nije izvor poruka objavljenih u medijima, poručuju iz USKOK-a

Josipa Pleslić (Rimac)

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

USKOK je reagirao na napise tjednika Nacional koji u posljednjem izdanju na naslovnici donosi tekst u kojem prenosi optužbe Josipe Pleslić (bivše Rimac) koja tvrdi da joj je USKOK nudio nagodbu, ali da je ključan uvjet bio da optuži Turudića. ‘Odbila sam, ne mogu protiv njega lažno svjedočiti‘, navodno je rekla Rimac.

Reakciju USKOK-a niže prenosimo u cijelosti:

- U tjedniku Nacional od 6. veljače 2024., na stranicama 8. - 12., objavljen je tekst pod naslovom „Josipa Pleslić: Uskok mi je nudio nagodbu. Ključan uvjet bio je da optužim Turudića. Odbila sam, ne mogu protiv njega lažno svjedočiti“ u kojem je citirana izjava Josipe Pleslić kako joj je USKOK u više navrata nudio nagodbu u kojoj bi, bez obzira da li je to istina ili ne, njezin iskaz protiv Ivana Turudića bio ključan uvjet za nagodbu.

Radi istinitog informiranja javnosti navodimo kako su u ovom Uredu u više navrata vođeni razgovori u pravcu mogućeg sklapanja sporazuma stranaka (državnog odvjetnika, okrivljenice i njezine braniteljice) koji u konačnici nije sklopljen. Napominjemo da se radi o institutu propisanom Zakonom o kaznenom postupku te da je postupak pregovaranja s imenovanom okrivljenicom u cijelosti vođen u skladu s odredbama navedenog zakona.

Posebice naglašavamo kako su pregovori u Uredu započeti na inicijativu braniteljice okrivljenice te su vođeni u njezinoj prisutnosti, a Ured o navedenome raspolaže odgovarajućim pismenima.

Opisano postupanje Ureda u skladu je i s Naputkom Glavnog državnog odvjetnika o sporazumijevanju koji je donesen upravo u cilju transparentnosti postupanja.

Stoga odlučno odbacujemo tvrdnje o bilo kakvom neprimjerenom ili nezakonitom postupanju ovog Ureda.

Također ističemo kako USKOK nije izvor poruka objavljenih u medijima, poručuju iz USKOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:04