DUŽNOST NOVINARA

USKOK nikad nije bio brži: Novinare saslušali dan nakon objave iskaza Čobankovića

Iskaz bivšeg ministra Petra Čobankovića, koji je u svojstvu osumnjičenika u slučaju Planinska dao u travnju ove godine, zorno pokazuje kako su se donosile odluke u najvišim državnim tijelima Republike Hrvatske . Odluke koje se tiču svih nas.

Odluke koje su trebale biti u interesu svih nas, a zapravo su se svodile na interes pojedinaca ili, kako bi rekao tadašnji ministar Čobanković, u smjeru punjenja vlastitih džepova. A na štetu svih nas.

Službena tajna

Stoga je Jutarnji list odlučio i objaviti sadržaj do kojega smo došli, jer smatramo da hrvatska javnost i ponajprije hrvatski porezni obveznici imaju pravo znati što se i kako radilo s njihovim novcem. Smatrali smo da nam je dužnost objaviti takve informacije.

Odmah nakon objave iskaza Petra Čobankovića u današnjem Jutarnjem listu, USKOK je poduzeo mjere kako bi utvrdio tko nam je dao iskaz i time odao službenu tajnu, a možda i zloupotrijebio položaj i ovlasti. U našu redakciju stigli su pozivi iz USKOK-a glavnom uredniku da se očituje o razlozima i okolnostima objave članka, a autoru poziv na ispitivanje u svojstvu svjedoka.

Novinarsko načelo

Naravno, odazvali smo se pozivima, tako da je glavni urednik odaslao traženo očitovanje, a novinar je u navedeno vrijeme, nedugo nakon što je u USKOK-u ispitan bivši premijer Ivo Sanader, dao svoj svjedočki iskaz.

Na USKOK-u je da, u skladu sa zakonom, istraži je li netko i, ako jest, tko neovlašteno dao Čobankovićev iskaz te tako počinio spomenuto kazneno djelo.

S druge strane, na nama je da se držimo “svetog” novinarskog načela da ne dajemo podatke o našim izvorima, što nam zakon također omogućuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:32