AFERA SMS

Uskok objavio kakav je manevar Varga izveo: 'Već pet puta je dolazio kod nas, evo što nam je danas rekao...'

 
Franjo Varga
 Emica Elvedji / CROPIX

Franjo Varga, optužen u aferi SMS za izradu lažne prepiske između visokih državnih i pravosudnih dužnosnika za potrebe Zdravka Mamića i Ivice Todorića, još prošli tjedan najavio je da će DORH-u otkriti tko je "pravi" autor sporne Mamićeve prepiske, jer "ne želi za druge robijati".

U svojim izjavama za medije kazao je kako su on i njegov odvjetnik razgovarali s nadležnim zamjenikom ravnateljice USKOK-a Svenom Miškovićem i dogovorili ispitivanje. A to ispitivanje, odnosno uzimanje izjave od Varge, trebalo se, kako je novinarima priopćio glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, dogoditi danas. Međutim, od davanja izjave USKOK-u danas ipak nije bilo ništa.

Varga je oko 12 sati doduše došao na dogovoreni termin u prostorije USKOK-a u Osijeku, gdje ga je čekao zagrebački tužitelj Mišković. No, Varga je došao bez svog odvjetnika Marija Poljaka, koji je navodno prekasno dobio obavijest o terminu razgovora pa stoga, ali i zbog drugih obaveza, nije stigao na vrijeme doći iz Zagreba.

Zanimljivo je da je sam Varga po izlasku iz zgrade tužiteljstva novinarima rekao kako nije ni došao dati iskaz, nego je želio preuzeti svoju opremu. Kako je došao u trenirci i šepajući, pojasnio je da se loše osjeća jer je pao s krova.

Kada smo ga kasnije telefonski kontaktirali, Varga je samo kratko rekao da ništa ne želi govoriti i zahvalio se. Je li možda dogovoren novi termin ispitivanja, nije bilo moguće doznati.

Osijek, 060519
Franjo Varga dosao je u USKOK u Osijeku dati iskaz.
Na fotografiji: Franjo Varga.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Franjo Varga

U večernjim satima USKOK se o Varginom dolasku na 'davanje iskaza' oglasio priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

"Povodom medijskih upita vezanih uz javne istupe Franje Varge, protiv kojeg je USKOK podigao optužnicu zbog kaznenog djela sprječavanja dokazivanja, u kojim istupima je navodio kako je spreman surađivati s istražiteljima i iznijeti razna saznanja, radi točnog informiranja javnosti o postupanju ovog Ureda u „aferi SMS“ objavljujemo sljedeće priopćenje.

Tijekom istrage na temelju koje je protiv Franje Varge podignuta optužnica koja je potvrđena, imenovani je pet puta pristupao iznošenju obrane, od čega tri puta na vlastiti zahtjev. Od ta tri puta, u dva navrata imenovani nije htio iskazivati. I nakon potvrđivanja optužnice Franjo Varga javno je iskazivao namjeru da ovom Uredu iznese razna saznanja, između ostalog i o onom što mu se stavlja na teret u kaznenom postupku.

Stoga je danas s Franjom Vargom zakazan razgovor na koji je, sukladno dogovoru, trebao pristupiti sa svojim braniteljem. Međutim, suprotno dogovoru, Franjo Varga je na razgovor došao bez branitelja te je samo ponovno najavio da je voljan razgovarati i iznijeti razna saznanja.

Iz navedenog je vidljivo da ovaj Ured poduzima sve raspoložive zakonom propisane mjere radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti slučaja. Stoga medijske natpise o navodnoj nezainteresiranosti ili opstrukcijama smatramo neutemeljenima", stoji u priopćenju.

Osijek, 060519
Franjo Varga dosao je u USKOK u Osijeku dati iskaz.
Na fotografiji: Franjo Varga.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX
Franjo Varga

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:27