PRAVNA BITKA SE NASTAVLJA

USKOK ODBACIO SVE PRIJAVE VEZANE UZ AFERU AGROKOR Todorić je odlučio bitku nastaviti sam i od suda traži da pokrene istragu protiv svih koje sumnjiči

 
 Boris Kovacev / CROPIX

Nakon što su u lipnju prošle godine brzopotezno odbačene kaznene prijave političkih stranaka Živi zid i Slobodna Hrvatska podnesene protiv bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i ostalih sudionika afere Hotmail, USKOK je u međuvremenu odbacio i ostale kaznene prijave koje su se odnosile na skupinu prozvanu Borg, odnosno na događanja oko Agrokora uoči i nakon dolaska izvanredne uprave u proljeće 2017.

Riječ je o kaznenim prijavama koje je u više navrata podnosio i dopunjavao prijašnji većinski vlasnik Agrokora Ivica Todorić. Prvu prijavu Todorić je preko svojih odvjetnika podnio još u studenom 2017., a dopunjavao ju je četiri puta, posljednji put lani potkraj listopada. Todorić je prijavio Martinu Dalić za kazneno djelo zločinačkog udruživanja, zloupotrebu položaja i ovlasti te za zloupotrebu povlaštenih informacija. Ujedno je prijavio još nekoliko fizičkih i pravnih osoba za počinjenje spomenutih zloupotreba u sastavu zločinačkog udruženja, i to bivšeg izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka, Thomasa Wagnera i američki fond Knighthead Capital Management, te Adama Pieczonku iz Knightheada, Branimira Bricelja iz Altera savjetovanja i odvjetnika Tina Doličkog.

Todorić je u listopadu prošle godine podnio još jednu kaznenu prijavu, ovoga puta protiv premijera Andreja Plenkovića i Martine Dalić za zloupotrebu položaja i ovlasti, dok je Antu Ramljaka, Branimira Bricelja, Tomislava Matića, Zorana Besaka i Borisa Šavorića prijavio za pomaganje u zloupotrebi.

Lex Agrokor

Na Todorićeve prijave, koje su se odnosile prvenstveno na okolnosti pod kojima je izrađen i donesen Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, tzv. lex Agrokor, te na zaključenje ugovora o roll-up kreditu s Knightheadom, nadovezale su se i daljnje kaznene prijave Živog zida. Ta je stranka, uz Plenkovića, Dalić, Ramljaka i druge već spomenute osobe, kazneno prijavila i ministra financija Zdravka Marića, bivšeg predsjednika Sabora Božu Petrova, prijašnjeg predstojnika Ureda premijera Davora Božinovića te Tomislava Matića, Tonćija Korunića i Matka Maravića, kao i dvije njihove tvrtke. I Živi zid prijavio je navedene osobe za zloupotrebe tijekom procesa donošenja lex Agrokor, kao i za odavanje službenih tajni i zloupotrebu povlaštenih informacija, od čega su akteri ove afere i njihove tvrtke, prema prijavi, profitirali trgujući vrijednosnicama Agrokora ili kroz kasniju suradnju s izvanrednom upravom.

USKOK je sve te prijave, s obzirom na to da se prijavljeni događaji većim dijelom preklapaju, “stavio na hrpu” te su provedeni jedinstveni izvidi, koji su trajali sve do srpnja ove godine. No, USKOK je na koncu 26. srpnja donio rješenje o njihovu odbacivanju smatrajući ih neutemeljenima.

Nema djela

“Kaznene prijave sa u izreci citiranim dopunama i izmjenama se odbacuju, obzirom da obavijesti i dokumentacija prikupljeni u provedenim izvidima ne ukazuju na postojanje osnovane sumnje da bi prijavljene osobe počinile kaznena djela naznačena u kaznenim prijavama, a niti bilo koje drugo kazneno djelo za koje se progon preuzima po službenoj dužnosti”, navodi se u odbačaju prijava.

Međutim, bez obzira na odbacivanje kaznenih prijava, priča o “borgovcima” još nije dobila svoj konačni pravosudni epilog. Naime, Todorić je iskoristio zakonsko pravo te je u zadanom zakonskom roku nakon USKOK-ova odbačaja njegovih kaznenih prijava, odlučio poduzeti kazneni progon protiv dijela prijavljenih osoba.

Kako doznajemo na Županijskom sudu u Zagrebu, Todorić je sredinom rujna preko svoga odvjetnika podnio prijedlog za provođenje istrage protiv Martine Dalić, Ramljaka, Plenkovića, Bricelja, Matića, Besaka, Šavorića, Doličkog, te Wagnera i Pieczonke i njihova Knightheada. Prema dostupnim informacijama, nadležni sudac istrage koji je taj predmet dobio u rad još nije donio odluku o Todorićevu prijedlogu.

Ako sudac istrage prihvati prijedlog za provođenje istrage, to bi značilo da bi se, među ostalim, trebalo provesti tzv. prvo ispitivanje prijavljenih osoba u svojstvu osumnjičenika, nakon čega bi se Todoriću, procesno gledano, otvorio put za moguće podizanje optužnice. U suprotnom, ako sudac odbije spomenuti prijedlog, Todorić će imati pravo žalbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:07