VELIKA AFERA

USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU PROTIV TOMISLAVA SAUCHE I SANDRE ZELJKO Varanjem na putnim nalozima oštetili su državni proračun za 600 tisuća kuna

Tomislav Saucha i Sandra Zeljko u krugu
 Damjan Tadić / Hanza Media

ZAGREB - Uskok je u petak podigao optužnicu protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko koje sumnjiči da su oštetili državu i nezakonito zaradili u aferi Dnevnice.

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom "krunskom svjedokinjom" u tom slučaj.

No, nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Istraga u ovom slučaju najprije je poreknuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko. No, istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No, Saucha je odbacio sumnje da ga je netko "kupio", pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

Tomislav Saucha komentirao je podizanje optužnice i kazao kako nije kriv, prenosi N1.

- Nažalost ne mogu ništa komentirati, nisam još dobio optužnicu, moramo vidjeti što piše unutra, meni je to logičan slijed, moj odvjetnik će danas dati kratku izjavu za medije. Ja i dalje stojim pri onom što sam govorio, da nisam to napravio i da za ništa nisam kriv. To je sve što imam za reći - kazao je.

Upitan hoće li ostati na svojoj funkciji u saborskom Odboru za zakonodavstvo, rekao je:

- Odbor za zakonodavstvo nema veze s ovim. Ja sam saborski zastupnik i nastavit ću raditi svoj posao. To što je podignuta optužnica ne znači da sam automatski i optužen i presuđen. Ja ne moram braniti nevinost, oni mi moraju dokazati krivnju. Ja od prvog dana znam da nemam nikakve veze s tim i ja ću to dokazati.

Na pitanje postoji li u konkretnom slučaju moralna odgovornost, odgovorio je:

- Kakva moralna odgovornost kad nisam kriv za nešto što mi se stavlja na teret? Je li vi mislite da svaki put kad netko protiv nekoga podigne optužnicu da bi automatski trebao dati ostavku? Nisam imao dovoljno problema zbog ovoga? - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:33