SLUŽBENA DUŽNOST

USKOK POLICIJI NALOŽIO DA ISTRAŽI NAVODNE PRIJETNJE ZASTUPNICIMA Je li doista bilo pritisaka i kupovine mandata?

Donedavni SDSS-ovac Rašković prvi je govorio o pritiscima, a Milorad Pupovac spominje i 'pljačku'
 Tomislav Krišto / CROPIX

ZAGREB - Nakon opetovanih tvrdnji nekolicine zastupnika MOST-a, kao i sad već bivšeg zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke Mirka Raškovića, kako su izloženi prijetnjama i pritiscima da se pridruže jednoj od postojećih velikih političkih opcija, USKOK je naložio policiji da započne izvide kako bi se utvrdilo postoje li u njihovim navodima uistinu elementi kaznenih djela. Rašković je, podsjetimo, zatražio i zaštitu od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Istovremeno, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u ponedjeljak je izjavio da postoje ozbiljne indicije kako je na djelu 'organizirana pljačka jednog mandata'.

Svoju akciju Državno odvjetništvo danas je najavilo na svojim službenim stranicama, a njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

- Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je na temelju članka 206. Zakona o kaznenom postupku naložio policiji provođenje izvida, a slijedom saznanja iz medija u kojima su se iznosili podaci o prijetnjama te navodnom kupovanju–trgovini mandatima, tj. mogućim koruptivnim aktivnostima prema osobama koje su na osnovu službenih rezultata parlamentarnih izbora dobile saborski mandat za 8. saziv Hrvatskog sabora, stoji u obavijesti.

- S obzirom da istupi pojedinih novoizabranih saborskih zastupnika u medijima upućuju na zaključak o postojanju osnove sumnje u počinjenje kaznenih djela prijetnje i koruptivnih kaznenih djela; u svrhu temeljne ustavne obveze čuvanja parlamentarnog poretka Republike Hrvatske; Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) je dužno provjeriti izrečene navode. Ovo postupanje ne prejudicira moguću kaznenu odgovornost ni jedne osobe.

- O rezultatima izvida i eventualnim naknadnim aktivnostima javnost će biti pravovremeno obaviještena, javljaju iz DORH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:17