IZDALI PRIOPĆENJA

Uskok se oglasio o Posavcu i Kovaču: Evo za što točno tereti dvojicu političara u dva odvojena slučaja

Matija Posavec priznao je počinjenje kaznenih djela i dao ostavku na funkciju župana
Matija Posavec 
 Zeljko Hajdinjak/CROPIX

Međimurski župan Matija Posavec i predsjednik upravnog odbora međimurske uprave za ceste Josip Kobal pušteni su nakon ispitivanja u Uskoku da se brane sa slobode, a sa slobode će se tijekom istrage braniti i bivši čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Uskok je izvijestio da je, u dva odvojena slučaja, pokrenuo istragu protiv šest okrivljenika, ali je samo za dvojicu zatražio istražni zatvor.

U dijelu povezanim s Posavcem Uskok je zatražio pritvaranje županijskog pročelnika Milorada Novakovića, dok bi u drugom kraku iza rešetaka mogao završiti policajac Mario Sever koji je s Kovačem navodno sudjelovao u slučaja slanja lažnih prijetnji smrću.

Odvjetnik Davorin Zalatarek Hini je u subotu oko 10 sati potvrdio da je Posavec tijekom noći pušten na slobodu te da bi uskoro trebao biti pušten i Kovač. No, nije želio govoriti o detaljima, dodavši da je tijek istražnog postupka još u fazi da ne može davati bilo kakve komentare.

Uskok je u subotu ujutro izvijestio da je Posavec pušten nakon što je priznao kazneno djelo, ali i podnio ostavku na dužnost.

Odvjetnik Berislav Živković također je potvrdio da je njegov branjenik Kobal pušten na slobodu. No, to ga kaže nije iznenadilo jer ne postoje zakonski razlozi za određivanje istražnog zatvora.

"Ako je točno da postoji nekakva snimka onda nema utjecaja na svjedoke, djelo se ne može ponoviti, a nema opasnosti ni od bijega", kazao je Živković. Zaključio je da Uskok nije donio takvu odluku da bi ona pala na sudu povodom žalbe.

Posavec i njegovi suosumnjičenici dovedeni su na ispitivanje u Uskok u petak, dok je SDP-ov saborski zastupnik, bivši čakovečki gradonačelnik, Stjepana Kovača ispitan u subotu.

Posavec i Kovač, uhićeni u istoj policijsko-uskočkoj akciji u Čakovcu, ali u nepovezanim slučajevima. No, kako je Kovač imao zastupnički imunitet kazneni progon protiv njega nije mogao biti pokrenut prije 15 sati kada mu je imunitet skinulo saborsko povjerenstvo.

Osim za namještanje poslova u županiji Uskok Posavca sumnjiči i da je od Kobala primio 10.000 kuna mita kako bi mu osigurao još jedan mandat u upravnom odboru Županijske uprave za ceste

Uz Kovača su, pak, suosumnjičeni međimurski policajac Sever te Damir Ledenčan koji mu je nakon dogovora slao inscenirane prijeteće poruke. Cilj im je, kako se doznaje, bio da otkriju tko stoji iza internetske stranice koja je o Kovaču negativno pisala uoči posljednjih lokalnih izbora u svibnju.

Uskok izdao priopćenje o Posavcu

Nakon što je u petak uhićen, međimurski župan Matija Posavec podnio je ostavku na tu funkciju. Priznao je sve što mu se stavlja na teret, a Uskok nije tražio njegovo zadržavanje u pritvoru pa je pušten da se brani sa slobode.

U subotu se Uskok na svojoj službenoj internetskoj stranici oglasio detaljnim priopćenjem u kojem potvrđuje da je Posavec dao ostavku, da je sve priznao, a otkriva i za što ga sve točno tereti.

U nastavku u cijelosti prenosimo Uskokovo priopćenje u kojemu se ne spominju imena i prezimena okrivljenih.

- USKOK je, na temelju kaznene prijave koju je podnijela PU koprivničko-križevačka u suradnji s PNUSKOK-om, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1980., 1958., 1958.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je u razdoblju od 6. svibnja 2021. do 9. srpnja 2021. u Čakovcu, prvookrivljeni kao župan Međimurske županije poduzeo potrebne radnje da osigura ponovno imenovanje drugookrivljenog na položaj člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije (dalje ŽUC) za što je prethodno od drugookrivljenog primio mito.

Naime, drugookrivljenom je mandat u navedenom tijelu istjecao u srpnju 2021. godine, pa je znajući da prvookrivljeni kao višegodišnji župan ima veliki utjecaj na donošenje odluka Skupštine Međimurske županije (dalje: Skupština) i njezinih radnih tijela, u tijeku predizborne kampanje za lokalne izbore u toj županiji na kojim izborima je prvookrivljeni bio kandidat za župana u novom mandatu, 6. svibnja 2021. zatražio od prvookrivljenog da mu, u slučaju da bude ponovno izabran za župana, osigura novo imenovanje na položaj člana upravnog vijeća ŽUC-a. Kao nagradu za poduzimanje tih radnji drugookrivljeni je prvookrivljenom dao 10.000 kuna, koji je novac prvookrivljeni primio i prihvatio navedeno traženje.

Nakon što je prvookrivljeni ponovno izabran za župana Međimurske županije, koristeći okolnost da je u lipnju 2021. godine održana konstituirajuća sjednica Skupštine u kojoj apsolutnu većinu imaju vijećnici izabrani s njegove kandidacijske liste kao i okolnost da većinu članova Odbora za izbor i imenovanja čine vijećnici izabrani s navedene kandidacijske liste, radi realizacije dogovorenog ishodio je da se na dnevni red sjednice Skupštine održane u srpnju 2021. godine uvrsti prijedlog odluke o imenovanju predsjednika i članova upravnog vijeća ŽUC-a te da navedeni Odbor predloži drugookrivljenog za člana upravnog vijeća ŽUC-a, koji prijedlog je Skupština usvojila i donijela Odluku kojom je za člana tog Upravnog vijeća, između ostalih, imenovan i drugookrivljeni.

Nadalje se osnovano sumnja da je prvookrivljeni, u razdoblju od 29. ožujka 2021. do 28. travnja 2021. u Čakovcu, koristeći autoritet župana Međimurske županije, zatražio od trećeokrivljenog pročelnika Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove te županije da u Odsjeku za imovinskopravne poslove zaposli nećakinju svoje poznanice na radnom mjestu koje bi bilo adekvatno njezinoj stručnoj spremi sveučilišnog ili stručnog prvostupnika javne uprave i za koje se ne traži radno iskustvo na odgovarajućim poslovima, iako je znao da postojećim Pravilnikom o unutarnjem redu upravnih tijela u navedenom Odsjeku nije sistematizirano nijedno radno mjesto za koje bi kao uvjet stručnog znanja bio propisan takav stupanj stručne spreme.

Trećeokrivljeni je na to pristao, pa je u cilju realizacije traženja prvookrivljenog poduzeo radnje u svrhu izmjena i dopuna spomenutog Pravilnika koje je potpisao prvookrivljeni, a kojima je sistematizirano novo radno mjesto prilagođeno stupnju stručne spreme osobe koju je trebalo zaposliti. Nakon toga je trećeokrivljeni raspisao javni natječaj za prijam u službu vježbenika na navedeno radno mjesto te je tijekom provedbe predmetnog natječaja, a kako bi osigurao ostvarivanje najboljeg rezultata na testiranju upravo toj osobi, na traženje prvookrivljenog omogućio toj osobi uvid u pitanja i zadatke prije provođenja testiranja. Zatim je po provedenom natječajnom postupku donio rješenje o njezinu prijmu u službu na određeno vrijeme u navedeni Upravni odjel u svojstvu vježbenika na radno mjesto višeg upravnog referenta za imovinsko-pravne poslove.

Također se osnovano sumnja da je prvookrivljeni, u razdoblju od prosinca 2020. do 3. veljače 2021. u Čakovcu, poduzeo radnje radi zapošljavanja jedne osobe na radno mjesto samostalnog upravnog referenta za udruge u Upravnom odjelu za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Međimurske županije koja u postupku na temelju raspisanog oglasa za prijam u službu na određeno vrijeme u navedenom Upravnom odjelu nije zadovoljila na testiranju te po broju bodova nije ostvarila ni pravo izlaska na intervju. Naime, nakon što je po provedenom postupku doneseno rješenje o prijmu druge izabrane kandidatkinje koja je u međuvremenu odustala od zaposlenja, prvookrivljeni je koristeći autoritet župana Međimurske županije, zatražio od trećeokrivljenog pročelnika tog Upravnog odjela da poništi predmetni oglas iako je postojala i mogućnost izbora drugog kandidata s rang-liste kandidata prijavljenih na isti oglas.

Jednako tako je od njega zatražio da tijekom provedbe ponovljenog oglasa osigura ostvarivanje najboljeg rezultata osobi koja nije zadovoljila na testiranju u postupku po prvom oglasu i da na navedenom radnom mjestu zaposli upravo tu osobu. Na to je trećeokrivljeni pristao pa je u cilju realizacije zatraženog donio odluku o poništenju oglasa, a zatim je ponovno raspisao oglas za isto radno mjesto. Prije provođenja testiranja osobi koju je trebalo zaposliti trećeokrivljeni je omogućio uvid u pitanja i zadatke i time joj osigurao ostvarivanje najboljeg rezultata, nakon čega je donio rješenje o prijmu te osobe u službu na određeno vrijeme u navedeni Upravni odjel na radno mjesto samostalnog upravnog referenta za udruge.

USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv trećeokrivljenika. Za ostale okrivljenike neće se predložiti određivanje istražnog zatvora jer za to nema zakonskih osnova. Prvookrivljenik je priznao počinjenje kaznenih djela i dao je ostavku na funkciju župana - stoji u priopćenju USKOK-a.

Uskok o Kovaču: Inscenirao prijeteće SMS poruke

Uskok je objavio i za što točno tereti bivšeg gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača, koji se u priopćenju navodi kao drugookrivljena osoba, a koji je u subotu ujutro pušten da se brani sa slobode

U nastavku prenosimo u cijelosti i to priopćenje.

- USKOK je, na temelju kaznene prijave PU koprivničko-križevačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1974., 1976., 1968.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je u razdoblju od 15. travnja 2019. do 11. ožujka 2020. u Čakovcu, prvookrivljeni kao policijski službenik Policijske uprave međimurske, Službe kriminalističke policije, kojem su u okviru službe bile dostupne informacije da se nad više osoba provode posebne dokazne radnje zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja vezano za trgovinu rabljenim vozilima posredstvom trgovačkih društava, jednoj od tih osoba rekao da se u odnosu na njega i druge osobe primjenjuju posebne dokazne radnje. To je učinio u cilju da osobama koje su bile uključene u navedenu kriminalnu aktivnost omogući da izbjegnu kazneni progon i sakriju dokaze o počinjenju kaznenih djela. Jednako tako je tijekom provedbe navedenih mjera toj osobi kontinuirao dojavljivao podatke o tijeku i sadržaju radnji uključujući i obavijest o planiranom vremenu realizacije kriminalističkog istraživanja. Slijedom toga su dvije osobe uništile dio dokaza koji ih povezuju s kriminalnim radnjama, dok je jedna osoba prije uhićenja sakrila dio vozila nabavljenih djelovanjem zločinačkog udruženja kako bi izbjegla njihovo oduzimanje po policijskim službenicima i potom realizirala njihovu prodaju.

Nadalje se osnovano sumnja da je u razdoblju od 27. travnja 2021. do 1. lipnja 2021. u Čakovcu, drugookrivljeni gradonačelnik Grada Čakovca, nakon što su na jednoj internetskoj stranici koju je kreirala nepoznata osoba objavljeni navodi koje je drugookrivljeni doživio kao klevetničke i uvredljive sadržaje koji bi mogli naštetiti njegovoj časti i ugledu te umanjiti izglede za pobjedu na predstojećim lokalnim izborima na kojima se natjecao za novi mandat gradonačelnika, 26. travnja 2021. Policijskoj upravi međimurskoj, Službi kriminalističke policije, podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela klevete. Navedenu kaznenu prijavu osobno je zaprimio prvookrivljeni policijski službenik koji je drugookrivljenog upoznao s činjenicom da se kazneni progon za klevetu poduzima po privatnoj tužbi te da stoga nema zakonske osnove za daljnje policijsko postupanje po toj prijavi. Zatim je drugookrivljeni, koristeći autoritet gradonačelnika, zatražio od prvookrivljenog policijskog službenika da poduzme sve radnje potrebne da se otkrije identitet osobe koja je izradila navedenu internetsku stranicu te da mu zatražene podatke dostavi kako bi ih koristio za vlastite potrebe. S tom namjerom je prvookrivljeni angažirao trećeokrivljenog, a potom su zajedno s drugookrivljenim dogovorili kako će inscenirati kazneno djelo prijetnje na štetu drugookrivljenog, a koje se progoni po službenoj dužnosti. Tako su dogovorili da će drugookrivljeni poslati trećeokrivljenom prijeteće SMS poruke iz čijeg sadržaja bi proizlazilo da je počinitelj tog kaznenog djela ista osoba koja je izradila predmetnu internetsku stranicu, sve kako bi se pod izlikom prijave tog događaja Policijskoj upravi međimurskoj od strane drugookrivljenog stvorila osnova za pokretanje kriminalističkog istraživanja u okviru kojeg bi se poduzimale potrebne izvidne mjere i radnje radi utvrđivanja identiteta autora te internetske stranice. Radi realizacije dogovorenog, 6. svibnja 2021. trećeokrivljeni je na mobitel drugookrivljenog poslao šest SMS prijetećih poruka, uključujući i prijetnje smrću. Potom je drugookrivljeni 7. svibnja 2021. podnio kaznenu prijavu protiv NN počinitelja zbog kaznenog djela prijetnje premda je znao da se radi o fingiranim SMS porukama i da ih je prema prethodnom dogovoru poslao trećeokrivljeni. Nemajući razloga sumnjati u istinitost navoda kaznene prijave, policijski službenici su formirali predmet koji je dodijeljen u rad prvookrivljenom jer je nadređene upoznao s činjenicom da je prethodno osobno zaprimio prijavu. Tijekom kriminalističkog istraživanja prvookrivljeni je poduzimao mjere i radnje radi otkrivanja identiteta osobe koja je izradila internetsku stranicu, a zatim je po utvrđenju njezina mogućeg tvorca s rezultatima upoznao drugookrivljenog koji je od načelnika navedene Policijske uprave zahtijevao žurni dovršetak operativne obrade. Osim toga je tražio da se prije okončanja drugog kruga izbora za gradonačelnika Grada Čakovca protiv tvorca internetske stranice nadležnom državnom odvjetništvu podnese posebno izvješće kao dopuna njegove kaznene prijave zbog kaznenog djela prijetnje te da se podaci o tome priopće javnosti kako bi pridobio naklonost potencijalnih birača. Drugookrivljeni je tijekom istupanja u javnosti tijekom izborne kampanje objavio da je počinjeno kazneno djelo prijetnje na njegovu štetu i da se prema rezultatima provedenih policijskih izvida mogućeg počinitelja tog kaznenog djela može dovesti u vezu s jednim od njegovih protukandidata na predmetnim izborima.

USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv prvookrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. studeni 2021 21:43