RJEŠENJE O ISTRAZI

USKOK se oglasio o županu Kožiću: ‘Novcem županije je počastio liječnike bolnice iz koje je tek izašao‘

Ne navodeći identitete osoba, USKOK javlja da je osim Kožića istragom obuhvaćena i pročelnica Ureda župana Mirjana Oštrec Bosak
Stjepan Kožić
 Srdjan Vrancic/Cropix

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i pročelnice Ureda župana zbog sumnji da je počinio kaznena djela trgovanja utjecajem, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti.

O slučaju se u petak poslijepodne oglasio USKOK koji potvrđuje da je doneseno rješenje o provođenju istrage. Ne navodeći identitete osoba, USKOK javlja da je osim Kožića istragom obuhvaćena i pročelnica Ureda župana Mirjana Oštrec Bosak.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana (1952., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti. (22. 10. 2021.)

Osnovano se sumnja da je u razdoblju od 8. do 28. siječnja 2020. u Zagrebu, I. okr. kao župan Zagrebačke županije (dalje: Županije) autoritetom svog položaja zatražio od II. okr. pročelnice Ureda župana da na račun troška reprezentacije Županije organizira i plati dostavu hrane i pića u jednu zagrebačku bolnicu s ciljem da se počasti medicinsko osoblje povodom njegovog izlaska iz te bolnice. Slijedom toga je II. okr. vlastoručno potpisala narudžbenicu jednom trgovačkom društvu kojom je naručila konzumaciju u iznosu od 5.250,00 kuna.

Po isporučenoj usluzi i zaprimanju računa II. okr. je vlastoručno potpisala naredbu računovodstvu da se navedeni iznos isplati trgovačkom društvu, pri čemu je na poleđini računa koji se nalazio u prilogu naredbe napisala da se odnosi na događaj za koji je znala da se nije dogodio i da navedeni trošak nije napravljen u službene svrhe na koji način je Županija oštećena za 5.250,00 kuna.

U cilju prikrivanja neosnovanog raspolaganja sredstvima proračuna Županije, I. okr. je tijekom prethodnog kaznenog postupka potpisao i službenim pečatom ovjerio podnesak Županije u kojem je navedeno da se predmetni trošak odnosi na ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta, te ga je dostavio USKOK-u iako je znao da navedeno ne odgovara istini.

U odnosu na upite novinara o dinamici i načinu postupanja ističemo da se u ovom predmetu, kao i u svim drugim predmetima, dinamika i način postupanja temelje na okolnostima slučaja i odredbama Zakona o kaznenom postupku, stoji u priopćenju USKOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 21:39