TRAŽI SE STROŽA KAZNA

USKOK SE ŽALIO NA PRESUDU SANADERU ZA RATNO PROFITERSTVO 'Kazna je preblaga, sud je precijenio utvrđene olakotne okolnosti'

USKOK se u petak žalio na presudu zagrebačkoga Županijskog suda prema kojoj je bivši premijer Ivo Sanader proglašen krivim za ratno profiterstvo, jer je u doba ratne opasnosti primio proviziju od austrijske Hypo banke koja je Hrvatskoj dala kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

"Okrivljenik je prvostupanjskom presudom proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci zbog počinjenja kaznenog djela ratnog profiterstva. Ured smatra da je navedena kazna preblaga i da Županijski sud u Zagrebu nije u dovoljnoj mjeri cijenio utvrđene otegotne okolnosti te da je precijenio utvrđene olakotne okolnosti", stoji u USKOK-ovu priopćenju.

USKOK je Vrhovnom sudu predložio da uvaži žalbu, preinači pobijanu presudu te okrivljeniku izrekne strožu zatvorsku kaznu od one na koju je osuđen prvostupanjskom presudom. U aferi Hypo USKOK Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protuvrijednosti 3,6 milijuna kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.

Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i za ratno profiterstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:06