UHIĆENA MAJA ŠUPE

USKOK: ‘Sutkinja prije presude uzela 6000, a nakon 9000 eura mita‘; Odvjetnik: ‘Sve je negirala, presuda je čista kao suza!‘

Sutkinju Šupe, Blažu Petrovića i Branimira Zmijanovića tereti se za kazneno djelo primanja i davanja mita

Blažo Petrović, Maja Šupe, Branimir Zmijanović

 Cropix

O uhićenju šibenske sutkinje Maje Šupe te njezina nekadašnjeg optuženika Blaže Petrovića i odvjetnika Branimira Zmijanovića oglasio se i USKOK. U priopćenju su naveli kako su donijeli rješenje o provođenju istrage protiv troje okrivljenika ne navodeći pritom njihov identitet.

No, posve je jasno da se to rješenje odnosi na sutkinju Šupe i dvije navedene osobe, a tereti ih se, kako smo već izvještavali, za kazneno djelo primanja i davanja mita.

image

Blažo Petrović

Damjan Tadic/Cropix

"Osnovano se sumnja da je, u razdoblju od svibnja 2013. pa do rujna 2014. godine, u Šibeniku i Zagrebu, I. okr. kao sutkinja Općinskog suda u Šibeniku posredstvom III. okr. primila mito od II. okr. kako bi u odnosu na njega donijela oslobađajuću presudu.

Naime, I. okr. sutkinja je bila predsjednica raspravnog vijeća u kaznenom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Šibeniku, u kojem je II. okr. bio optuženik uz još jednog optuženika kojeg je zastupao III. okr. odvjetnik iz Šibenika. U tom postupku je II. okr. posredstvom III. okr. dogovorio s I. okr. da će joj predati nagradu od 15.000 eura ako, bez obzira na stvarno stanje predmeta, donese oslobađajuću presudu. Pritom je dogovoreno da će joj iznos od 6.000 eura isplatiti prije donošenja prvostupanjske oslobađajuće presude, dok će joj daljnji iznos od 9.000 eura isplatiti nakon što takva presuda postane pravomoćna.

image

Odvjetnik Branimir Zmijanović u prisustvu istražitelja USKOK-a ulazi u svoj ured

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

Odvjetnik Branimir Zmijanović u prisustvu istražitelja USKOK-a ulazi u svoj ured

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

Odvjetnik Branimir Zmijanović u prisustvu istražitelja USKOK-a ulazi u svoj ured

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

U svrhu realizacije navedenog III. okr. je, sukladno dogovoru s II. okr., sačinio predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika prema kojem majka I. okr. prodaje nekretnine jednoj osobi za 59.100 eura, uz plaćanje kapare u iznosu od 6.000 eura koju u slučaju odustanka kupca od kupovine zadržava prodavatelj. Na traženje I. okr. njena majka je potpisala taj predugovor, a na traženje II. okr. potpisala ga je i osoba navedena kao kupac.

Potom je II. okr. na račun majke I. okr. uplatio iznos od 45.000 kuna uz naznaku da se radi o plaćanju po navedenom predugovoru i da je uplatitelj osoba navedena kao kupac, a koja uplata je za jedini cilj imala isplatu dogovorenog iznosa nagrade od 6.000 eura I. okr. za donošenje oslobađajuće presude u kaznenom predmetu u kojem je II. okr. jedan od optuženika. Zatim je I. okr., sukladno dogovoru, u navedenom predmetu 25. studenoga 2013. donijela presudu kojom se optuženici oslobađaju od optužbe. Prvostupanjska presuda postala je pravomoćna 18. rujna 2014., nakon čega je II. okr. na neutvrđeni način isplatio I. okr. preostali dogovoreni iznos od 9.000 eura," priopćio je USKOK napominjući da su sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložili određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Maja Šupe i Blažo Petrović pred USKOK-om negirali sve što im se stavlja na teret

Nakon uhićenja šibenske sutkinje Maje Šupe, poduzetnika Blaže Petrovića i odvjetnika Branimira Zmijanovića, jutros su svi troje dovedeni u prostorije splitskog USKOK-a na ispitivanje. Tereti ih se zbog kaznenog djela korupcije, javlja Slobodna Dalmacija.

Sumnja se da je Šupe primila mito za oslobađajuću presudu Petroviću.

Hoće li uhićena trojka ići u istražni zatvor odlučit će istražni sudac Ivica Botica koji je sinoć i bio i na pretresu i pregledu stanova i ureda. Odluka se očekuje iza 18 sati.

Riječ je o presudi od prije devet godina kada je sutkinja Šupe navodno primila 15 tisuća eura kako bi donijela oslobađajuću presudu.

Odvjetnik Maje Šupe, Krešimir Škarica je kazao okupljenim novinarima da je ona na ispitivanju negirala sve što joj se stavlja na teret.

- Sve je zanijekala i iznijela je aktivnu obranu. Sada čeka prijedlog USKOK-a o istražnom pritvoru i odluku suda o istražnom pritvoru. Imamo argumentaciju koju ćemo iznijeti pred sud. Nismo izvršili uvid u spis, jer je postupak tajan, iako se kroz medije provlačilo o čemu se radi i što je predmet postupka.

Na pitanje je li sutkinja suspendirana, Škarica je kazao:

- Formalno je i dalje sudac, nismo zaprimili nikakvu odluku o tome. Ona je i prije ovog postupka iz privatnih razloga prije nekih mjesec dana podnijela zahtjev za umirovljenje. To nema veze s ovim predmetom. Njezino je zdravlje narušeno već neko vrijeme. Hoće li se revidirati njezini predmeti? Moraju biti ispunjene određene kumulativne pretpostavke za to. Prvo bi morala biti proglašena pravomoćna krivom u ovom predmetu, a ovo je kompleksan predmet. Tek nakon toga se mogu pokrenuti procedure... Ona je danas sve negirala. Njezina presuda prvog stupnja je potvrđena od troje ponajboljih sudaca Županijskog suda u Šibeniku, dakle, nema govora da je bilo tko pogodovao. Radi se o samostalnoj, diskrecijskoj odluci suda na temelju dokaza. Čitao sam je, ta je presuda čista kao suza! - naglasio je Škarica.

Vinko Ljubičić, odvjetnik Blaža Petrovića je pak kazao da je i njegov branjenik pred istražiteljima USKOK-a dao svoju obranu u kojoj je porekao se za što ga terete.

- Moj klijent je vrlo opširno i detaljno okolnosno govorio o svom odnosu sa Tomasom Rajnerom s kojim vodi nekoliko sudskih postupaka. On smatra da je sve što je Rajner iznio u javnosti čin njegove osvete, kazao je.

Uhićenog Branimira Zmijanovića brani Vinko Gulišija. (Vladimir Urukalo/SD)

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:09