KORUPCIJA NA MEDICINI

USKOK traži dalje: Tko su jataci koji su dijelili mito za puštanje studenata s profesorom Zlatkom Kelovićem

Kelović Lončaru: 'Sin ti je kreten, zašto ga forsiraš kad neće završiti fakultet'
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Zlatko Kelović, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, mito koje je dobivao za sređivanje ispita iz anatomije, dijelio je i s drugim osobama s fakulteta, jedan je od zaključaka USKOK-ove istrage protiv Kelovića i 11 suosumnjičenika. Činjenicu da Kelović sav novac od mita nije zadržavao za sebe istražitelji su dobili tajno snimajući njegove telefonske razgovore, no zasad nije poznato tko bi te osobe mogle biti.

FOTO Studenti dan nakon uhićenja na fakultetu: 'Takve će osobe poslije liječiti ljude. Strašno! Sad znamo otkud tajnici referade skupi kabriolet!'

Inače, Keloviću, njegovu demonstratoru Mati Milasu, službenici na ketedri za anatomiju Matiji Čepo, te dvojici liječnika koji su svojim sinovima, studentima medicine, pokušali osigurati prolaz na najtežem ispitu prve godine, pedijatru Željku Čakarunu iz Zadra, te dr. Boži Lončaru, suprugu zamjenice glavnoga državnoga odvjetnika Višnje Lončar, jučer je određen jednomjesečni istražni zatvor.

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO Hrvoje i Božo Lončar nisu jedini, zbog kupovanja ispita uhićeni su još jedan otac i njegov sin!

Kako doznajemo, pred sucem istrage Lončar je isticao svoj liječnički ugled, i sudjelovanje u Domovinskom ratu, kada je pomogao brojnim ranjenim braniteljima, a Čakarun je kazao kako bi njegovim pritvaranjem bilo dovedeno u pitanje 1500 djece. Sve ostale osumnjičenike, među kojima su Kelovićev asistent Ivan Šitum, posrednik u slučaju Čakarunovih, inače predstavnik makedonske farmakološke tvrtke Alkaloid, Dančo Arsov, te nekoliko studenata i studentica, USKOK je pustio da se brane sa slobode.

Šeks i Josipović: 'Akcija na Medicinskom fakultetu pokazuje da u borbi protiv korupcije nema zaštićenih!'

U javnost su isplivali i drugi detalji istrage, pa je razvidno da je USKOK tajno snimao Kelovića za tri izdvojena slučaja primanja mita od različitih studenata, a zaključili su i kako je postojalo nekoliko različitih modusa sređivanja ispita. Najprije je riječ o prodaji testova za pismeni dio ispita, koje je Kelović na nepoznati način ilegalno nabavljao.

Tako je, sumnja USKOK, upravo Božo Lončar najprije besplatno dobio za svojega sina jedan primjerak testa za ispitni rok 17. rujna. Kelović je navodno takve testove predao svojemu demonstratoru Mati Milasu, a on je jedan primjerak dao Boži Lončaru, čiji je sin već neko vrijeme imao problema upravo s anatomijom. No, usprkos činjenici da je imao ispit, mlađi Lončar je na navedenome roku pao, pa se otac obratio izravno Keloviću, želeći ovaj put za 5000 kuna kupiti novi test za sina. “Sin ti je kreten. Zašto ga forsiraš kada nikada neće završiti fakultet?”, navodno je rekao Kelović svojemu kolegi, ne znajući da USKOK snima njihove razgovore.

JUTARNJI NA ZAVODU ZA ANATOMIJU ‘Kod profesora Zlatka K. bilo je čistilište, ako ga ne prođeš, gotov si!’

U sljedećem slučaju, a radi se o studentici Moniki S., Kelović je preko posrednice Blanke Petrec, za prolaz na ispitu tražio 1000, a dobio 500 eura. Najintrigantniji dio istrage, onaj o navodnom curenju mjera kćeri Bajićeve zamjenice, o čemu je ona navodno izvijestila šefa, još nije u potpunosti rasvijetljen. Naime, nedvojbeno je da je nedavno uhićeni policajac Marko Svalina, jednu od kćeri Višnje Lončar izvijestio kako joj je otac upao pod mjere dok je za njezinoga mlađega brata pokušao kupiti ispit kod Kelovića.

No, okolnosti pod kojima su se događaji kasnije odvijali posve su nevjerojatni budući da su rezultirali uhićenjem dvaju članova obitelji koji su živjeli pod istim krovom s osobom koja ih je prijavila. Naime, Božo i Višnja Lončar imaju troje djece, dvije starije kćeri koje žive s vlastitim obiteljima, i najmlađega sina koji živi s roditeljima.

Prema zasad poznatim informacijama, kupnja ispita za sina, očigledno je bila mala tajna njega i oca liječnika, a majka za nju nije znala. Nakon što joj je kći otkrila da joj je prijatelj policajac rekao kako je “tata pod mjerama”, Bajićevoj zamjenici se najvjerojatnije smračilo pred očima, te je shvatila da o svemu mora izvijestiti šefa, budući da bi posljedice ukoliko to ne učini, bile vrlo pogubne, i za nju i za njezinoga šefa te čitavu instituciju u kojoj radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:11