OBJAVLJENA OPTUŽNICA

USKOK traži oduzimanje imovine Čehoku: Varaždin oštećen za 50 milijuna kuna. Čehok šokiran: Isuse...

 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - USKOK je objavio optužnicu protiv bivših varaždinskih gradonačelnika Ivana Čehoka i Hrvoja Vojvode, direktora gradske komunalne tvrtke Varkom Tomislava Kezelja te poduzetnika Davora Patafte i članice uprave njegove T7 Grupe Narcise Huljev.

Sumnjiči ih se za kaznena djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Prema optužnici, oštetili su grad Varaždin za 49,5 milijuna kuna i pribavili si protupravnu imovinsku korist u iznosu od 35,8 milijuna kuna.

Optužnicom se bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka tereti da je poduzetnicima Davoru Patafti, vlasniku T7 Grupe, i Hrvoju Vojvodi, vlasniku Ekos Holdinga i bivšem gradonačelniku Varaždina, omogućio stjecanje nepripadne materijalne koristi. Predmet optužnice su svi ugovori koje je grad Varaždin potpisao sa T7 Grupom u mandatu Ivana Čehoka, odnosno posao kupnje zemljišta za poticanu stanogradnju, posao zbrinjavanja otpada u MBO pogonu te suradnja u varaždinskoj Zračnoj luci. U posao oko kupovine zemljišta za POS sudjelovao je i Ekos Holding Hrvoja Vojvode.

Prema optužnici, T7 Grupa i Ekos Holding poslovima sa gradom pribavili nepripadnu materijalnu korist od najmanje 35,8 milijuna kuna, a Grad Varaždin i tvrtke u gradskom vlasništvu oštećene su za najmanje 49,5 milijuna kuna. USKOK će, sukladno zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, tijekom kaznenog postupka predložiti oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

Kontaktirali smo i varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka da nam komentira optužnicu. Inače rječiti bivši gradonačelnik šokirano je slušao kad smo mu iznosili detalje iz optužnice. Šutnja se nastavila i kad smo ga zatražili komentar. Prva riječ koju je izustio bila je „Isuse“. Prvo nam je rekao da nema komentara, a onda ipak uspio doći k sebi i sastaviti rečenicu.

- Nisam pogodovao nikome niti na bilo koji način oštetio grad. Sve su to odluke koje su donesene na nadležnim gradskim tijelima nakon provedene procedure. Naravno da nema nikakvog udruživanja jer s tim osobama nisam bio u bilo kakvom odnosu - rekao je Čehok i brzo poklopio slušalicu.

Davor Patafta: Danas svatko može tužiti svakoga, ali na sudu se dokazuje istina. Neće biti problema da dokažem nevinost

Varaždinski poduzetnik Davor Patafta optužnicu kojom ga USKOK tereti da je u suradnji sa bivšim gradonačelnikom Čehokom tvrtkama članicama svoje T7 Grupe pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 35 milijuna kuna dočekao je prilično mirno.

- Danas može svatko svakog tužiti, ali istina se dokazuje na sudu. Svi ti poslovi koje spominje USKOK su dogovarani i izvedeni apsolutno po zakonu i neće to biti problem i dokazati. Te brojke koje se spominju su pak notorna laž. Sve će to biti lako provjeriti na bankovnim računima - rekao nam je Patafta.

Otkrio nam je i da mu je zagrebački Županijski sud vratio jamstva u iznosu od 12 milijuna kuna za izlazak iz pritvora u srpnju. Dodao je i da mu je s jedne strane laknulo sada kada je podignuta optužnica.

- S jedne strane mi je drago da je istraga završila jer do sada zbog istrage nisam smio ništa komentirati. Sada napokon imam priliku i ja nešto reći i komentirati - poručio je Patafta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:24