POSTOJE DOKAZI

USKOK u splitskoj policiji: Načelnik rješavao prijave inspektoru, umjesto supruge za volan ‘stavili‘ pokojnu tetku!

Perkušić kolegi navodi da napiše da je Golfa vozio ili netko tko je u inozemstvu ili netko tko je u međuvremenu umro

Vlade Perkušić

 Cropix

Vlade Perkušić, aktualni načelnik PP Omiš i njegov kolega Ivan Lozić, nekadašnji načelnik Odjela gospodarskog kriminaliteta PU Splitsko-dalmatinske i trenutno inspektor tog odjela, od konca prošlog tjedna suspendirani su sa svojih pozicija i to zbog sumnji u zlouporabu položaja i ovlasti te poticanja na istu. Odlučio je tako vrh splitske policije dok se ne završi istraga koja je u tijeku i koju provodi PNUSKOK.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, djelatnici PNUSKOK-a, pronašli su pretragom mobitela dvojice policajaca prepisku iz ožujka 2020. godine u kojoj Lozić svom kolegi iz Omiša šalje fotografiju dopisa postaje kojoj Perkušić zapovijeda. U tom dopisu omiški policajci od Lozićeve supruge traže da dostavi podatke o tome tko je vozio njen automobil u prosincu 2019. godine u Lokvi Rogoznici kada je zabilježeno da je taj automobil za 30 do 50 kilometara na sat prekoračio dozvoljenu brzinu od 50 km na sat kroz naseljeno mjesto. Za taj je prekršaj po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama propisana kazna od tri od sedam tisuća kuna. Nakon što je vidio fotografiju, Perkušić svom kolegi šalje poruku u kojoj ga poučava da napiše da je golfa vozio ili netko tko je u inozemstvu jer mu se tad ne bi slao dopis ili netko tko je u međuvremenu umro.

Nakon toga nema podataka o bilo kakvom postupanju po tom dopisu, nema dokumenta s dostavljenim podacima Lozićeve umrle tete već je jedino utvrđeno da je u MUP-ovoj evidenciji navedeno da je baš umrla žena počinitelj prekršaja. A ona je umrla u veljači 2021. godine.

Nije to bila jedina Perkušićeva intervencija, ako je suditi po PNUSKOK-ovim sumnjama.

Naime, Perkušić je i u svibnju 2020. godine, nakon primljenih fotografija obavijesti o počinjenom prekršaju u kojima se od Lozićeve supruge tražilo da dostavi podatke o vozaču njenog vozila koji je sredinom svibnja 2020. godine u Lokvi Rogoznici prekoračio dozvoljenu brzinu za 20 do 30 km više od dozvoljene za što je propisano tisuću kuna kazne, uslišio traženje svog kolege i "posušio" prijavu.

Naime, po sumnjama istražitelja, Perkušić je, iako je znao da je Lozićeva supruga već u prosincu 2019. godine počinila prometni prekršaj koji je obustavljen zbog neistinitih podataka, za ovaj prekršaj izdao tek upozorenje. Spasio je tako suprugu svog kolege od dva negativna boda i uštedio joj tisuću kuna. Obrazložio je da je to lakši prekršaj i da počinitelj nije u posljednjih godinu dana počinio slične prekršaje iako to nije bila istina. Time je zlouporabio položaj i ovlasti posebice zato jer je za vlasnika vozila koji ne dostavi policiji vjerodostojne podatke o vozaču vozila u roku od 15 dana predviđena kazna zatvora od pet do 15 tisuća kuna pa je na ovaj način, po sumnjama istražitelja, oštećen i državni proračun.

Kako piše Slobodna Dalmacija, kad se gleda ovako "sa strane", reklo bi se "neš' ti kriminala", no sjetimo se svojedobno velikih i medijski eksponiranih USKOK-ovih akcija u kojima su uhićivani "obični" prometni policajci koji su "opraštali" po koju stotinu kuna, a koji su potom ostajali bez posla i godinama se vukli po sudskim procesima. Neki su oslobađani nakon godina suđenja, neki su osuđivani. Kako će završiti ovaj slučaj, pokazat će vrijeme...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. prosinac 2022 09:02