OBRUČ OKO KALMETE

USKOK UHAPSIO JOŠ TRI DIREKTORA HAC-a U zatvoru završili Lovrinčević, Prskalo i Vukelić

 Ranko Šuvar/CROPIX

Prema nalogu USKOK-a, danas su nastavljena uhićenja u aferi Remorker, vezanoj za izvlačenje novca iz HAC-a kojima se, postaje sve očitije, sve više steže obruč oko prijašnjeg resornog ministra, sadašnjega zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete.

Uhićena su dvojica bivših direktora iz HAC-a Jurica Prskalo i Mario Lovrinčević, kao i nekadašnji direktor građenja u HAC-u Sandro Vukelić, koji je, međutim, do travnja ove godine bio voditelj projetka izgradnje nove luke Gaženica.

Kako neslužbeno doznajemo, oni su uhićeni ponajviše zbog projekta izgradnje zadarske luke Gaženica, odnosno zbog sumnje da su bili u lancu odgovornih osoba koje su omogućile da taj posao dobije austrijski Strabag, ali uz plaćanje odgovarajuće provizije.

JUTARNJI OTKRIVA Sapunar priznao: 'U koferu sam 2007. godine odnio milijun kuna za HNS'

USKOK je već ranije pokrenuo istragu protiv bivših članova uprave HAC-a Josipa Sapunara, Milivoja Mikulića i Stjepka Bobana, te Kalmetine “desne ruke” Zdravka Livakovića, pod optužbom da su preko famozne češke tvrtke Remorker od suosumnjičenog Igora Premilovca uzeli oko 4,5 milijuna kuna provizije od Strabaga. Očito se sada i Lovrinčević i Prskalo terete da su dobili dio “kolača”.

Podsjetimo, Sapunar je u utorak navečer pušten iz Remetinca jer USKOK nije zatražio da mu se produlji istražni zatvor. Stoga se špekulira da je istražiteljima dao i dodatne informacije o tome kod koga je sve završio novac.

Kako doznajemo, Sapunar je istražiteljima između ostaloga ispričao da je, vezano za proviziju za luku Gaženica, izvučeni novac najprije osobno predavao Zdravku Livakoviću u Zagrebu, dok je on bio državni tajnik. Nakon Livakovićeve smjene i odlaska iz Zagreba, novac mu je slao po Sandru Vukeliću.

Prema njegovim riječima, Vukelić, koji je živio u Zagrebu, a radio u Zadru, došao bi prije polaska u Zadar ponedjeljkom ujutro kod njega i preuzeo novac “za Zadar”.

Zanimljiva je i izjava svjedoka Drage Tadića iz Osijek Koteksa, koji je istražiteljima ispričao kako je na zahtjev čelnika HAC-a u jednom razdoblju u drugoj polovici 2000. morao zaposliti Vukelića. Čak je, dodao je Tadić, kratko bio i član uprave Osijek Koteksa. Tadić je istražiteljima također rekao kako se unaprijed znalo da će projekt Gaženica dobiti Strabag te da je to govorio upravo Livaković.

Dakle, sustav rada bio je očito kao i u HAC-u. Izvođači radova morali su, tvrde istražitelji, plaćati nagrade da bi dobivali poslove kroz koje su onda, na teret HAC-a, namirivali isplaćene iznose i pritom dobro zarađivali. Tako je, prema optužbi, bilo i u slučaju nove luke Gaženica. Navodno je Strabagova provizija bila između 600.000 i 700.000 eura. Inače, Igor Premilovac je izjavio da je Strabag njegovu Remorkeru uplatio ukupno oko milijun eura.

Uskok je tijekom današnjega dana u potpunoj tajnosti nastavio uhićenja u aferi Remorker. Čak trojica direktora našla su se iza rešetaka, a riječ je navodno o poznatim imenima. Prije svega po četvrti puta je uhićen bivši predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo, protiv kojega su već pokrenuti postupci u slučaju “Tuneli”, “Odmorište”, te Fimi medija.

Osim Prskala uhićen je bivši član Uprave HAC -a Marijo Lovrinčević, koji je zajedno s Prskalom bio osumnjičen u “Tunelima” i “Odmorištu”, dok je u slučaju FIMI medija bio samo svjedok. S njima je uhićen i Sandro Vukelić, također jedan of bivših HAC-ovih menadžera.

Po svemu sudeći sva trojica su uhićeni nakon što je bivši član Uprave HAC za finacije Josip Sapunar nekoliko dana iznosio svoju obranu, da bi u utorak navečer bio pušten iz pritvora. Čitavu aferu Remorker otvorio je Igor Premilovac iznoseći u svojoj obrani kako je godina preko svoje češke tvrtke Remorker Intrenational prao novac za niz državnih i privatnih tvrtki iz Hravtske. tako je između ostaloga rekoa kako je novac izvlačio i iz HGK, zbog čeg je otvorena istraga protiv Nadana Vidoševića.

Kao drugu državnu tvrtku spomenuo je upravo HAC gdje je izvlačio novac koji je predavao Sapunaru. U ovoj istrazi do sada su osumnjičeni i bivši državni tajnik Zdravko Livaković, pomoćnik ministra Božidara Kalmete, Milivoj Miuklić, direkor Hrvatskih cesta, Stjepko Boban, te privatnici Ivan Berket i Damir Kezele iz Viadukta i Miroslav Bunić iz Zagorje Tehnobetona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:54