TRANSPARENTNOST

Uskoro novi natječaj za petrinjske poduzetnike, ovaj će puta konkurirati za 100 milijuna kuna

Natječaj koji je dovršen u studenom 2021. poništen je jer je realiziran po principu "najbrži prst", što nije trebao biti slučaj

Nataša Tramišak

 Ronald Gorsic/Cropix

Natječaj namijenjen petrinjskim poduzetnicima vrijedan 16 milijuna kuna koji je bio dovršen u studenom prošle godine, a koji je unatoč tome što su neki od njih dobili odluke o financiranju poništen ovaj tjedan, trebao bi uskoro ponovno biti objavljen, nakon što se dobije suglasnost Vlade i Ministarstva financija.

O ovom neuobičajenom slučaju pisao je Jutarnji list, a iz resornog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU sada kažu kako se natječaj pretvorio u "najbrži prst", iako tako nije trebalo biti, zbog pogreške uprave koja ga je pripremala, pa ga je ministrica Nataša Tramišak odlučila zbog netransparentnosti poništiti, povećati sredstva za 100 milijuna kuna, te ga ponovno raspisati kako bi svi dobili priliku sudjelovati.

Uprave su, kaže nam sugovornik iz Ministarstva, nakon što je ministrica Tramišak preuzela dužnost 2020., dobile uputu da se više ne koristi princip "najbržeg prsta", jer je potpuno netransparentan, a priliku bi dobili samo oni koji možda imaju brži internet, no ovaj poziv je, tvrde, greškom poslan po starim obrascima i ponovno se pretvorio u najbrži prst, tako da je u dvije sekunde sva alokacija bila potrošena. Tu informaciju, kažu izvori bliski ministrici, ona nije imala, pa je tražila evaluaciju svih pristiglih prijava, a bilo ih je 124 i zatraženo je čak 100 milijuna kuna. Ministrica je, kažu njezini suradnici, htjela omogućiti da svi petrinjski poduzetnici koji su pogođeni potresom mogu na jednak način sudjelovati, a ne da se novac da samo onima koji su imali najbrži prst te je razmišljala da se povećaju sredstva.

- Nakon dva i pol mjeseca, ministrica je iz Središnje agencije za ugovaranje dobila informaciju da se prema tom modelu koji je bio postavljen ne može raditi evaluacija svih pristiglih prijava, nego se novac mora dodijeliti prema redoslijedu prijava. Da smo postupili drugačije, prekršili bismo pravila i bilo bi posla za neka druga tijela. Kako ne bismo odbili sve druge prijave, odlučili smo tako - kažu ministričini suradnici.

O svemu je, kaže izvor, obavijestila i premijera, koji je tražio pojašnjenje što se dogodilo, a Plenković se, tvrde, složio s time da nije dobar način da se sredstva dodjeljuju po principu najbržeg prsta. Sada se traži suglasnost Ministarstva financija i Vlade da se sredstva koja nisu potrošena sa stavke Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje prebace za petrinjske poduzetnike, pa će se na tom natječaju moći ponovno javiti svi poduzetnici, ali i neki novi koji dosad nisu imali priliku.

Natječaj će sada biti vrijedan 100 milijuna kuna, trajat će mjesec dana i bit će evaluacija svih prijava.

- Sredstva su tu i čim dobijemo suglasnost, natječaj se ponavlja. Možda već ovaj tjedan Vlada donese odluku. Očekujemo da će kroz tjedan do dva natječaj biti u proceduri - kažu nam sugovornici iz Ministarstva fondova EU.

Poništenje natječaja kritizirali su prošli četvrtak iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Dopisom su izrazili "snažno neslaganje s jednostranom odlukom Ministarstva o povlačenju odluka o financiranju projekata, koje je primilo petnaest petrinjskih poduzetnika koji su sudjelovali na natječaju "Razvoj poduzetništva u gradu Petrinji - 2. faza".

- Ovo nije prvi put da je neki poziv na dodjelu bespovratnih sredstava poništen. Bilo je više takvih situacija, uglavnom kod modaliteta "najbržeg prsta" i vezano uz poteškoće u procesu prijava. Međutim, ovo je prvi put da se poništio natječaj nakon što je proveden i nakon što su od ministrice potpisane odluke o dodjeli bespovratnih sredstava. U kontekstu svih budućih natječaja, zabrinuti smo zbog ovakvog postavljanja presedana što otvara mogućnost sličnih scenarija. Sustav EU fondova mora korisnicima osigurati sigurnost i dosljednost te transparentnost u objavi i administraciji natječaja. Ovim povlačenjem odluke narušena su sva navedena načela i zbog toga smo apelirali ministrici da povuče poništenje - poručila je Petra Sentić, direktorica granske HUP Udruge profesionalaca za fondove EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:27