RAZMJENA PODATAKA

USKORO OBJAVA TAJNIH LISTA OPTUŽENIH ZA RATNA ZLODJELA Evo koliko osoba za ratne zločine optužuju Srbi, a koliko Hrvati

 
Dražen Bošnjaković, hrvatski ministar pravosuđa
 Goran Mehkek / CROPIX

Tajni popisi optuženih za ratne zločine s hrvatske i srpske strane uskoro bi mogli biti u potpunosti predočeni jedni drugima kako bi se napokon znalo koga sve za zločine '90-ih potražuje Hrvatska, a koga Srbija. Dvije su države i dosad razmjenjivale podatke s tih tajnih popisa, ali nikad do kraja i uvijek su se pojavljivala nova imena za koja ili Zagreb ili Beograd nisu znali da su na popisu optuženih.

U Zagreb se uskoro očekuje dolazak srpske ministrice pravde Nele Kuburović, pa bi se delikatna tema tajnih popisa trebala naći na dnevnom redu u razgovoru s hrvatskim ministrom Draženom Bošnjakovićem. Bio bi to korak dalje u rješavanju mnogo većeg problema, a to je srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji, koji je prepreka ne samo normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije, nego i jedan od uvjeta koje je hrvatska strana postavila za završetak pregovora o delikatnim poglavljima 23. i 24. između Srbije i EU.

Pretpostavlja se da je na srpskom tajnom popisu stotinjak osoba koje Srbija optužuje da su počinili ratne zločine, a hrvatska strana na svojim popisima ima između 1700 i 1800 osoba. Dođe li do pomaka u razgovorima dvoje ministara, moguće je da bi već na razgovorima u Zagrebu bio postignut dogovor da se popisi predstave drugoj strani, a nastavljaju se i razgovori o Sporazumu o procesuiranju, prema kojem bi se dvije države dogovarale o procesu suđenja za ratne zločine, prije svega onima koji su na tim popisima.

Ministrica Kuburović je najavila da Hrvatska i Srbija trebaju postići novi bilateralni sporazum, a da je suština da se procesuiraju svi koji su odgovorni za ratne zločine. Ipak, kad je riječ o hrvatsko-srpskim odnosima, teško je prognozirati hoće li napokon doći do pomaka, što bi u konačnici značilo i da Srbija potpuno odustane od zakona o univerzalnoj jurisdikciji, a srpska strana želi pomake nakon donošenja hrvatskog Zakona o zaštiti podataka.

Bilo je predviđeno da trojica srpskih ministara posjete Zagreb, s tim da je ministar kulture Vladan Vukosavljević bio u neslužbenom posjetu, a nedavno se očekivao i dolazak Rasima Ljajića, potpredsjednika vlade i ministra vanjske i unutarnje trgovine. Zbog zasjedanja Vlade RH u Dubrovniku posjet je otkazan, pa se traži novi termin. Sada se čeka potvrda termina za dolazak srpske ministrice, što bi bio uzvratni posjet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:15