PRENAMJENA ZEMLJIŠTA

Uskoro se mijenja zakon o gradnji: Država daruje bogatstvo Tedeschiju, Mamiću, Bijediću...

Zanimljivo je da bi po novome župani, a ne Ministarstvo, davali suglasnost za detaljnije planove u područjima unutar 1000 metara od obale
 Andrija Lucic / cropix

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i gradnji, koji uskoro odlazi u Sabor, mogao bi otvoriti vrata apartmanizaciji naše obale, piše Slobodna Dalmacija.

Jedna od najdalekosežnijih odredbi jest da se dopusti etažiranje i prodaja apartmana u turističkim zonama. To je suprotno politici bivše ministrice Marine Matulović-Dropulić da se zaustavi apartmanizacija i da u neizgrađenim turističkim zonama uglavnom budu hoteli. Ali, od nekoliko stotina izdvojenih turističkih zona do danas gotovo ni jedna nije realizirana.

Računice su bile neumoljive, hotelska je zarada prespora i neizvjesna u odnosu na troškove komunalnog opremanja zona bez infrastrukture. Međutim, sada bi otvaranje mogućnosti da se turistički objekti etažiraju, prodaju kao apartmani i vlasnički uknjiže na kupce moglo povećati vrijednost zemljišta u tim zonama za čak 100 posto. Zanimljivo je da bi po novome župani, a ne Ministarstvo, davali suglasnost za detaljnije planove u područjima unutar 1000 metara od obale.

Riječ je o najosjetljivijim i najatraktivnijim zonama o kojima više ne bi odlučivao Zagreb. Premda su ovo dobre vijesti za Tomislava Horvatinčića, koji očekuje prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u turističko na Krku, prava igra mogla bi se odvijati u Splitsko-dalmatinskoj županiji prođu li izmjene Zakona. Naime, prije pola godine ovdašnja je Županija pokrenula izmjene svojeg Prostornog plana, u kojima opet zagovara otvaranje novih turističkih zona.

Tako bi na svoje konačno mogli doći investitori poput Ivana Kapetanovića (Brač), Ricarda Mazzucchellija (Hvar), Emila Tedeschija (Hvar), Tomislava Mamića (Vinišće) ili Milenka Bijedića (Šolta) (sina pokojnog Đemala Bijedića). Naime, prije četiri godine izgledalo je da su bacili novac u vjetar kad je propala prenamjena njihovih jeftino kupljenih parcela, navodno zbog pritiska javnosti. No, budući da Vlada sprema novu apartmanizaciju, ovi bi investitori uskoro mogli zaraditi samo na udvostručenoj vrijednosti svojeg zemljišta.

Općine su Županiji već poslale svoje prijedloge i mnoge traže turističke zone koje nisu prošle prije četiri godine. Općina Nerežišće potražuje čak pet takvih zona. Da u izbornoj godini i domaći ljudi, osobito oni koji su nešto muljali s dokumentacijom, ne bi bili nezadovoljni, HDZ se potrudio tako što će omogućiti povoljnu legalizaciju bespravne gradnje, ali i prenamjenu apartmana u stanove.

Naime, predložene izmjene Zakona o prostornom uređenju i građenju omogućuju da se skrati sređivanje dokumentacije za pretvaranje turističke zone u stambenu. Po tome bi stanovnici splitskog Žnjana i Zente mogli odahnuti − naime, otpada mogućnost da im netko konačno počne naplaćivati boravišnu taksu u njihovim apartmanima. Također, oni koji su kupovali nekretnine u turističkom dijelu Splita do sada nisu mogli biti oslobođeni poreza na kupnju prvog stana, a od sada će biti. No, krene li doista prodaja apartmana stranim umirovljenicima, o čemu se sve više spekulira, možda i oni jednoga dana apartmanska naselja “prenamijene” u sela ili čak gradove, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:39