UGOVOR POTPISAN

Uskoro stižu prvi Bradleyji: modernizirat će ih u Đuri Đakoviću, otvara se šansa za još veći posao!

Prema ugovoru između Hrvatske i SAD-a, u sklopu ovog projekta Hrvatskoj je namijenjeno 89 vozila Bradley

Oklopno vozilo Bradley

 Remko De Waal/Afp/Profimedia/Remko De Waal/Afp/Profimedia

Prva vozila Bradley M2A2 ODS, koje je Hrvatska u prosincu 2022. kupila od Sjedinjenih Američkih Država, stižu u tvornicu "Đuro Đaković", gdje će biti modernizirana i stavljena u funkciju, potvrđeno je Jutarnjem listu iz više izvora.

U ovom trenutku još nije poznato koliko će vozila stići u prvoj isporuci, ali se zna da će cijeli transport biti u organizaciji američke vlade. Do dolaska prvih vozila, unutar Đure Đakovića morat će se urediti posebna linija za radove na vozilima Bradley. O tome su predstavnici tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. nedavno potpisali ugovor o suradnji s američkom tvrtkom BAE Systems vrijedan 3,6 milijuna eura.

Taj novac, kako nam je pojašnjeno, "Đuro Đaković" će investirati u nabavu alata, opreme, pripremu radionice i svega što je potrebno za pokretanje projekta prema najvišim standardima koje propisuje BAE Systems. Kako saznajemo, tih 3,6 milijuna eura sredstva su koja je američka stranka donira Hrvatskoj u sklopu projekta Bradley. Naime, prema ugovoru između Hrvatske i SAD-a, u sklopu ovog projekta Hrvatskoj je namijenjeno 89 vozila Bradley. Od toga će 62 biti modernizirana, pet vozila bit će za obuku, a 22 za rezervne dijelove. Ukupna je vrijednost 196,4 milijuna dolara, od čega američka donacija iznosi 51,1 milijun dolara, a Hrvatska plaća preostalih 145,3 milijuna dolara.

Dva vozila mjesečno

Radovi na modernizaciji prvih vozila trebali bi početi u siječnju sljedeće godine. Ranije informacije govorile su da bi u pogonu Specijalna vozila Đuro Đaković na početku trebala biti mjesečno odrađena modernizacija jednog vozila, a nakon nekog vremena mogla bi biti uspostavljena linija za modernizaciju dvaju vozila mjesečno. To bi bilo dovoljno da se ispune svi zacrtani rokovi kako bi Hrvatska vojska vozila imala na raspolaganju 2026. godine.

Cijeli posao početka realizacije ovog važnog posla u ovoj godini bio je pod velikim znakom pitanja jer američka vojska i BAE Systems dugo nisu uspjeli dogovoriti cijenu modernizacije vozila. Naime, BAE Systems je inzistirao na cijeni koja je skladu s onom koja je dogovorena za ukrajinsko tržište, a koja je viša od one predviđene za Hrvatsku.

Sugovornici nam tvrde da su se pregovori s tvrtkom BAE Systems oduljili zbog kompleksnosti cijelog ugovora, ali i namjere američke vojske da u pregovorima postigne što nižu cijenu modernizacije, dok s druge strane proizvođač želi da ona bude znatno veća. Zbog toga je postojala realna opasnost da početak modernizacije u Slavonskom Brodu bude odgođen za najmanje tri mjeseca. No krajem srpnja američko ministarstvo obrane i BAE Land Systems potpisali su ugovor vrijedan 89 milijuna dolara za obnovu Bradleyja te obuku za novu opremu koja će biti ugrađena u vozila. U tom ugovoru navodi se da je rok završetka posla 31. prosinca 2026. Taj ugovor bio je glavni preduvjet za sklapanje ugovora između Đure Đakovića i BAE Systemsa te početak posla u Brodu.

Prednost Hrvatskoj

Naši sugovornici otkrivaju da je ovaj ugovor i posao velika šansa da se u Đuri Đakoviću u budućnosti formira regionalni centar za vozila Bradley. Hrvatska je prva zemlja u ovom dijelu Europe koja će koristiti ova američka vozila. No, američka vlada razgovara s Grčkom, Rumunjskom, Bugarskom i Sjevernom Makedonijom oko nabave Bradleyja. U slučaju realizacije nekog od tih razgovora postojala bi potreba za regionalnim centrom u kojem bi se vozila servisirala i održavala. Hrvatska bi tu bila u prednosti zbog pogon u Brodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:06