‘IVANA D‘

Uslijed nevremena izgubljen kontakt s platformom za proizvodnju prirodnog plina u Jadranu

Automatski se aktivirao sustav za isključivanje u nuždi, a događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš, priopćila je INA
Platforma Ivana D
 Ina/Nasa

Olujni vjetar i valovi na sjevernom Jadranu oštetili su Ininu nenastanjenu plinsku platformu Ivana D, koja je prestala odašiljati signal i ne vidi se s obližnje platforme Ivana A, izvijestila je Ina u ponedjeljak.

"Uslijed jakog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu tijekom vikenda, u poslijepodnevnim satima u subotu 5. prosinca došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D", priopćila je Ina.

image
Ivana D
INA

Riječ je, kako se navodi o monopodskom (na jednom stupu) satelitskom objektu bez posade, pomoću kojeg se proizvodi prirodni plin te se prije opisanih događaja automatski aktivirao sustav za isključivanje u nuždi, pa su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan.

Događaj nije imao štetnog utjecaja na okoliš, kažu u Ini.

Dodaju da su, sukladno propisima i zakonskim obvezama, o događaju pravovremeno izvijestili sva nadležna tijela.

U Ini kažu da će se zbog izrazito lošeg vremena, tijekom sljedećih dana zbog nastale situacije proizvodni proces na povezanim eksploatacijskim odobalnim objektima pratiti s većom pozornošću, te će se poduzeti dodatne mjere po potrebi.

"Sigurnost opskrbe nije ugrožena i proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu", ističu u Ini.

image
JL urednici

Dodatne informacije o stanju Ivane D prikupit će se čim vremenske prilike dopuste da se na siguran način pristupi lokaciji odobalnog eksploatacijskog objekta, dodaju.

O događaju je izvijestila i Koordinacija za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, koja je, kako navodi, u nedjelju zaprimila Ininu obavijest o gubitku vizualnog kontakta s platformom Ivana D.

"Koordinacija nastavlja pratiti situaciju te je u stalnoj komunikaciji s operatorom i ostalim nadležnim tijelima. Odmah po smirivanju vremenskih prilika, pristupit će se utvrđivanju stvarnog stanja odobalnog objekta te provođenju svih potrebnih radnji, o čemu će Koordinacija pravodobno obavijestiti javnost", kaže se u priopćenju Koordinacije.

Ističe se da posada na nastanjenim okolnim objektima nije ugrožena.

Ministarstvo mora: 'Pilot Obalne straže potvrdio da Ivana D nije vidljiva na poziciji'

I Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ponedjeljak je izvijestilo da je tijekom vikenda zaprimljena obavijest Ine o prekidu daljinskog nadzora i kontakta s plinskom platformom Ivana D u sjevernom Jadranu, navodeći i kako je pilot Obalne straže potvrdio da taj objekt nije vidljiv na poziciji.

Ministarstvo u priopćenju navodi da je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka u večernjim satima 5. prosinca od ovlaštenika dozvole INA - Industrija nafte - zaprimila informaciju kako je došlo do prekida daljinskog nadzora i kontakta nad nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom "Ivana D", koji se nalazi u sjevernom Jadranu izvan vanjske granice teritorijalnog mora Republike Hrvatske, u području ZERP-a (Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas RH).

Ina je obavijestila MRCC Rijeku da su bušotine na objektu "Ivana D", kao i na ostalim povezanim odobalnim objektima, pravovremeno zatvorene, čime je onemogućeno moguće propuštanje plina iz spojnih cjevovoda.

Posade na nastanjenim eksploatacijskim objektima "Ivana A" i "Annamaria A" nisu ugrožene, ističu iz Ministarstva.

"U međuvremenu je dobivena potvrda pilota Obalne straže Republike Hrvatske da predmetni objekt nije vidljiv na poziciji, dok će se ostale okolnosti utvrditi neposrednim površinskim opažanjem, po smirivanju vremenskih uvjeta na moru te će se, u skladu s utvrđenim stanjem, poduzeti svi potrebni koraci propisani zaštitom i sigurnošću odobalnih objekata", zaključuje se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

O gubitku komunikacije i vizualnog kontakta s plinskom platformom "Ivana D" zbog olujnog vjetra i velikih valova na sjevernom Jaranu ranije su izvijestili iz Ine i Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

"Zbog jakog vjetra i velikih valova na sjevernom Jadranu tijekom vikenda, u poslijepodnevnim satima u subotu 5. prosinca došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacijskog sustava, a potom i vizualnog kontakta s nenastanjenim eksploatacijskim odobalnim objektom Ivana D", priopćila je Ina.

Riječ je, kako se navodi, o monopodskom satelitskom objektu bez posade, pomoću kojeg se proizvodi prirodni plin te se prije opisanih događaja automatski aktivirao sustav za isključivanje u nuždi, pa su zatvaranjem dubinskih sigurnosnih ventila plinske bušotine dovedene u sigurno stanje, dok je tlak u plinovodu ostao stabilan.

Iz Ine su najavili da će se zbog te situacije i izrazito lošeg vremena s većom pozornošću pratiti proizvodni proces na povezanim eksploatacijskim odobalnim objektima te će se po potrebi poduzeti dodatne mjere.

"Sigurnost opskrbe nije ugrožena i proizvodnja se na svim ostalim odobalnim eksploatacijskim objektima odvija po planu", istaknuli su iz Ine.

Dodatne informacije o stanju "Ivane D", kako su naveli, prikupit će se čim vremenske prilike dopuste da se na siguran način pristupi lokaciji odobalnog eksploatacijskog objekta.

Koordinacija za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u nedjelju je zaprimila Ininu obavijest o gubitku vizualnog kontakta s platformom "Ivana D" te izvijestila da nastavlja pratiti situaciju, kao i da je u stalnoj komunikaciji s Inom i ostalim nadležnim tijelima.

I iz Koordinacije su najavili da će se odmah po smirivanju vremenskih prilika pristupiti utvrđivanju stvarnog stanja odobalnog objekta te provođenju svih potrebnih radnji, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 00:41