MILANOVIĆ POENTIRA

'Uspije li referendum, Vlada se treba zapitati za svoj legitimitet'

 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Ako se raspiše referendum o izmjenama Zakona o radu i poluči uspjeh, Vlada se treba zapitati koji joj je legitimitet, poručio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, ustvrdivši da je već prikupljenih gotovo 820 tisuća potpisa građana dovoljno ozbiljna i stroga poruka vladi.

- Ne samo da je premašena visoka cifra od 450 tisuća potpisa, nego je prikupljeno skoro dvostruko više. Ta činjenica je ozbiljna politička poruka svakoj vladi. S obzirom da Hrvatska ima vrlo stroge kriterije, time je i poruka još stroža - rekao je Milanović u Hotelu Sheraton tijekom međunarodne konferencije "Rodna ravnopravnost - ostvarimo je zajedno", kojom Socijaldemokratski forum žena SDP-a obilježava 15. godišnjicu osnutka.

Ponovio je da SDP nije stranka nasilja i galame koja bi agresivno i izvaninistitucionalno rušila vlast, ali i istaknuo da je inicijativa za raspisivanje referenduma pokazala kakvo je raspoloženje građana prema aktualnoj vlasti.

Na pitanje je li bolje rješenje odustati od izmjena Zakona o radu ili ići na referendum, odgovorio je da je SDP-u prihvatljivo svako rješenje koje bi ispunilo opravdane zahtjeve sindikata da se ZOR ne dira na način kako to predlaže vlada, pa tako i ono da vlada prihvati prijedlog sindikata - prizna prikupljene potpise kao uspješno obavljeni referendum i povuče izmjene ZOR-a iz procedure.

- Svaki potez koji će doprinijeti tome da se ispune zahtjevi sindikata kojima je potporu dalo 820 tisuća građana svojim potpisima, sve to načelno treba podržati. Međutim, gard i stav vlade nije gard dijaloga, to nije bio ni ranije, a to nije ni danas - zaključio je predsjednik SDP-a.

Slično misle i u ostalim oporbenim strankama. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić procjenjuje da je samo jedan posto građana koji su potpisali sindikalni zahtjev za referendumom to učinilo zbog ZOR-a, a svi ostali poslali su svojim potpisom jasnu poruku nezadovoljstva Vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:43