GALILEO XR

Uspjeh učiteljice iz Velike Gorice: Projekt će biti preveden na 24 jezika, a učenici putuju u Bruxelles

Projekt omogućava učenicima upoznavanje s eksperimentalnom znanstvenom metodom, čiji je utemeljitelj Galileo Galiei

Dalia Kager

 Jl/

Projekt "Galileo XR: U potrazi za zaboravljenim znanstvenikom", koji su osmislili istraživač iz belgijskog KU Leuvena Alexander Marinšek i velikogorička učiteljica informatike Dalia Kager, međunarodni žiri inicijative "Science is Wonderful!" Europske komisije uvrstio je među tri najbolja projekta odabrana među njih stotinu iz cijele Europe.

Njihov projekt koji uključuje scenarij poučavanja bit će preveden na 24 jezika, a zahvaljujući trudu svoje učiteljice informatike, desetak učenika Osnovne škole Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici ovih dana odlazi na nagradni put u Bruxelles. Tamo će imati priliku prisustvovati dvodnevnom Sajmu znanosti.

"Kroz projekt smo osmislili edukativnu i zabavnu escape room. Učenici imaju pripremljene materijale za učenje i aplikaciju temeljenu na proširenoj stvarnosti koja ih vodi kroz postupak potrage za zaboravljenim znanstvenikom, a radeći u timu, uz programiranje i fiziku, uče i razvijaju brojne vještine kao što su suradnja i komunikacija. Sa slovenskim znanstvenikom Alexanderom Marinšekom, koji je u Belgiji na doktorskom studiju, uspješno sam surađivala i 2021., kada smo, uz mnoge druge istraživače dobitnike prestižne stipendije Marie Skłodowska-Curie Actions, također u sklopu inicijative Europske komisije, organizirali gostovanje u znanstvenoj virtualnoj učionici", objašnjava Dalia Kager.

image

Dalia Kager

Jl/

Ove je sezone inicijativa imala drugačije polazište i u tandeme su spojeni učitelji motivirani za izradu digitalnih sadržaja i istraživači koje sufinancira EU.

"Nas dvoje smo se vrlo brzo ponovno povezali i odlično kliknuli. Projekt je zahtijevao intenzivan dvomjesečni timski rad u kojem su naposljetku sudjelovali i velikogorički učenici uključeni u Zimsku školu informatike, a koji su testirali prototip edukativnog materijala. Tako su nam zapravo pomogli da popravimo nedostatke", kaže Dalia Kager.

Projekt „Galileo XR U potrazi za zaboravljenim znanstvenikom“ omogućava učenicima upoznavanje s eksperimentalnom znanstvenom metodom, čiji je utemeljitelj Galileo Galiei, a aktualna je i danas, više od 380 godina nakon Galileove smrti. Projekt uključuje proširenu stvarnost, dešifriranje, upoznavanje sa senzorima i programiranje micro:bita, pri čemu učenici provode fizikalne eksperimente te na zabavan način pronalaze tajnovitog znanstvenika kroz zabavnu i popularnu aktivnost „escape room“.

Ovo nije prvi uspjeh učiteljice Kager. Ministarstvo znanosti i obrazovanja njezin je digitalni obrazovni sadržaj za nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture, a koji uključuje korištenje micro:bit računala, odabralo u 100 najboljih 2018. godine, a zadnje četiri godine njezino se ime nalazi među 500 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika. Jedna je od autora programa Algebrine Digitalne Akademije Junior te brojnih obrazovnih IKT programa i priručnika za učitelje, a ujedno je edukatorica i autorica webinara o umjetnoj inteligenciji u CARNet-ovom projektu e-Škole.

Surađuje i s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u STEM projektima te je Croatian Makers ambasadorica. Autorica je brojnih scenarija poučavanja od kojih je nekolicina objavljena na europskim obrazovnim platformama (Europeana blog, Novigado, European Schoolnet, School Education Gateway). Autorica je priručnika o umjetnoj inteligenciji za učenike i učitelje koji uskoro izlazi u izdanju Školske knjige. Početkom 2022. godine postaje i Scientix ambasadorica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:17