DRAMA KOD MRKOPLJA

Uspješna akcija HGSS-a u Gorskom kotaru: Spasili tri osobe koje su ostale zametene u snijegu

Trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Rijeci i Istri te obrnuto
 HGSS

NOVO 23:09 Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Rijeci i Istri te obrnuto.

Ta se vozila isključuju na autocesti A6/A1 Rijeka-Zagreb na odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke i na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 22,20 sati. Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici (zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema) uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 2 i Kikovica te državne ceste DC1 kroz Liku i DC3 kroz Gorski kotar.

Snijeg ili susnježica mjestimice pada u Istri, Hrvatskom primorju, Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Ponegdje ima i magle. Mogući su odroni te poledica. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje; autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica; Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; DC25 Gospić-Karlobag (olujni vjetar i snijeg) i Paški most.

Na A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog i lokalnoj cesti LC58017 Križišće-Kraljevica zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II skupina).

Na mostu Krk ( DC102) zabrana je prometa za I. skupinu vozila: motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom, zbog olujnog vjetra. 


20:50 Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) spasili su tri osobe i psa koji su bili zameteni na području Matić poljane, nekoliko kilometara od Mrkoplja prema Samarskim stijenama.

Delnička stanica HGSS-a objavila je na Twitteru da ih je za oko sat vremena izvukla i dopratila do Mrkoplja.


18:50 - U tijeku je akcija delničkog HGSS-a koji evakuira tri osobe koje su nekoliko kilometara od Mrkoplja, na području Matić poljane, ostale zametene snijegom.

O akciji su izvijestili na Twitteru.


17:15 - Snijeg, mjestimice i jak trenutno pada u dijelu unutrašnjosti Hrvatske. Krajnji sjever i krajnji istok trenutno su uz slabe ili neznatne oborine. U nastavku dana snijeg će zahvatiti cijelu Slavoniju, a Istramet javlja kako je snijeg pomalo zabijelio i Istru.

Oduševljeni pahuljama mnogi su pohrlili na skijališta i sanjkališta, a društvene mreže vrve od fotografija snježnog pokrivača kojeg ponegdje ima u popriličnim količinama.

Tako je na Facebook profilu HR vrijeme jedna korisnica objavila fotografiju iz Begovog Razdolja koja prikazuje snijeg koji je zatrpao prag kuće.

U Gorskom kotaru je prava snježna idila, a na Snježniku ima više od metra snijega!

Snijeg koji je ranije jutros zabijelio i potresenu Banovinu pao je i u Zagrebu.

image
Zagreb
Ranko Suvar/Cropix
image
Zagreb
Marko Todorov/Cropix
image
Petrinja
Damjan Tadic/Cropix
image
Petrinja
Damjan Tadic/Cropix
image
Petrinja
Damjan Tadic/Cropix

I sutra će na kopnu biti oblačno, ponegdje uz snijeg i daljnje stvaranje snježnog pokrivača. Najmanje snijega očekuje se na sjeverozapadu. Na moru promjenljiva naoblaka, a mjestimice malo kiše past će uglavnom u Dalmaciji, dok na sjevernom Jadranu može biti snijega nošenog burom.

Duljih sunčanih razdoblja bit će u Istri. Vjetar na kopnu bit će slab, prijepodne i umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna s orkanskim udarima, koja će popodne slabjeti.

Temperatura zraka na kopnu uglavnom od -4 do 1 °C. Na moru najniža temperatura od 2 na sjevernom Jadranu do 8 na jugu Dalmacije, a najviša dnevna većinom od 5 do 10 °C..

Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Istri te obrnuto. Vozila na koje se odnosi zabrana prometa isključuju se na autocesti A6/A1 Rijeka-Zagreb na odmorištu Vukova Gorica u smjeru Rijeke i na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba. 

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici (zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema) uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 2 i Kikovica te državne ceste DC3 kroz Gorski kotar na dionici Zdihovo-Delnice-Kikovica, DC1 Zagorje-Slunj-Ličko Petrovo Selo-Borje i Ondić-Udbina-Gračac i DC23 Senj-Žuta Lokva-Kapela. Detaljan grafički prikaz cesta sa zimskim uvjetima nalazi se na našoj interaktivnoj karti.

Snijeg ili susnježica mjestimice pada u Istri, Hrvatskom primorju, Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Ponegdje ima i magle. Mogući su odroni te poledica. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su:

Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;

državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje;

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica;

Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja;

DC25 Gospić-Karlobag (olujni vjetar i snijeg);

Paški most.

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, lokalnoj cesti LC58017 Križišće-Kraljevica te Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a između Senja i Karlobaga dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II skupina).

Na mostu Krk ( DC102) zabrana je prometa za I. skupinu vozila: motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom, zbog olujnog vjetra. 

Jak vjetar puše i na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između vijadukta Božići i tunela Sveti Rok, vozi se uz ograničenje brzine.

Zbog pojačanog priljeva vozila i zastoja prekinut je promet na Sljemenskoj cesti (ŽC1049) iz smjera Zagreba prema vrhu (prometna policija regulira promet), dok se na županijskoj cesti 5047 Vranja-Učka vozi usporeno u koloni u oba smjera.

Zbog oštećenja kolnika ili vode na kolniku zatvorene su:

DC30 kroz centar Petrinje (obilazak Ulicom Matije Gupca);

ŽC3121 Tišina-Palanjek (obilazak je ŽC3274 Palanjek-Mahovo);

ŽC3156 Žažina-Mala Gorica;

ŽC3070 Dugo Selo-Rugvica-Oborovo. Obilazak je preko Sesvetskog Kraljevca i Otoka Svibovskog;

ŽC5146 Kosinjski most-Lipovo Polje;

LC33134 u mjestu Rausovac. Obilazak: LC33127 Selište Kostajničko-Hrvatska Kostajnica i obratno;

LC67207 Vrgorac-Orah;

LC67209 Veliki Prolog-Draževitići.

Vozi se otežano (oštećenja uzrokovana potresom i odroni):

na mostu Brest kod Petrinje (uz ograničenje brzine od 30 km/h) ili obilazno: Žažina-Sisak-Mošćenica-Petrinja i obrnuto;

na državnoj cesti DC3 u mjestu Dubravci;

na županijskoj cesti ŽC3232 Majske Poljane-Glina na mostu preko rijeke Maje dopušten je promet vozilima do 3,5 tone.

Vozi se otežano i na drugim prometnicama u Sisačko-moslavačkoj županiji, osobito na prilazima Petrinji, Glini, Sisku te okolnim mjestima. Pozivamo vozače da prate upute nadležnih službi.

Za sav promet zatvorene su državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan i županijska cesta ŽC5199 Sušanj-Štirovača.

Privremeno se ukida sustav propusnica za cijelu Hrvatsku pa policija ukida i kontrolne punktove među županijama.

A1 Zagreb-Split-Ploče:

do 20.1.2021.god. svakim danom osim nedjeljom, od 08:00 do 16:00 sati, zbog izvanrednih prijevoza, višekratno i kratkotrajno će se prekidati promet u zoni čvora Žuta Lokva.

Krčki most (DC102):

vozi se naizmjence, uz ograničenje brzine od 30 km/h (radovi između 1.+700 km i 2.+500 km, do 1.ožujka 2021.)

Istarski ipsilon (radovi):

između čvorova Cerovlje i Vranja (A8) vozi se uz privremenu regulaciju prometa te uz ograničenja: dionica čvor Cerovlje-čvor Lupoglav zabrana za vozila šira od 3,00 m; dionica čvor Lupoglav-čvor Vranja u smjeru Rijeke zabrana za sve izvanredne prijevoze; dionica čvor Vranja-čvor Lupoglav u smjeru Istre zabrana za sva vozila šira od 3,00 m.

Zatvorene su državne ceste:

DC2 Osijek-Bizovac (15. ožujka 2021.);

DC6 Stative-Borlin (12. travnja.2021.god.);

DC8 kod Ploča na dionici Baćina-Čeveljuša (veljača 2021.);

DC38 u Požegi (od 07:00 do 17:00 sati do 28. veljače 2021.);

DC70 Omiš (DC8)-Naklice-Gata-čvor Blato na Cetini (A1), od tvornice Galeb do raskrižja za Zakučac (između 09:00 i 11:00 sati te 17:00 i 19:00 sati u trajanju do 30 minuta);

DC544 u mjestu Bolč (31.1.2021.).

Do 15. travnja 2021. godine, obvezna je zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 21:36