VEČERAS ODLUKA

USPJEŠNA ŽENA U MUŠKOM SVIJETU Tanja iz Kutine je sa svojim softverom jedina Hrvatica u finalu izbora koji organizira Booking.com

 

Kad danas na gala večeri u središtu Londona organizatori budu čitali imena pobjednika velikog europskog Technology Playmaker Awards izbora, velike su šanse da će pročitati i ime jedne Hrvatice.

Tanja Folnović, magistrica agronomije koja živi u Kutini i radi u poznatom hrvatskom startupu Agrivi, jedina je naime iz naše zemlje koja je završila u finalu izbora koji prvi put organizira Booking.com, jedna od najvećih turističkih online kompanija na planetu, i u kojoj trenutno u 199 ureda u 70 zemalja radi više od 15 tisuća zaposlenih.

Tanja je uz još tri konkurentice u finalu kategorije Inovatorica u području održivosti, jedne od ukupno 10 kategorija u kojima je nominirana ukupno 51 žena iz Europe.

Folnović već četiri godine radi u našoj agrotehnološkoj tvrtki Agrivi koju je osnovao i vodi Matija Žulj. Tvrtka je lani imala više od 35 tisuća klijenata u 150 zemalja svijeta i bila među osam najboljih proizvođača poljoprivrednih aplikacija u svijetu (ostalih sedam je iz SAD-a).

Divne 4 godine

Zanimljivo, Tanja nije imala pojma da je uopće nominirana.

- Matija me prijavio a da mi nije ni rekao. O izboru Booking.com-a čitao je na internetu i kad je vidio da je nagrada zamišljena tako da odaje priznanje ženama koje su ostvarile postignuća u tehnologiji, odlučio me nominirati - kaže Tanja.

Tanja Folnović ima 31 godinu i živi u Kutini sa suprugom. Nakon završetka fakulteta u Zagrebu odlučila je javiti se na natječaj za posao u Agriviju koji je te 2014. još uvijek bio samo startup.

- Shvatila sam da Matija kroz Agrivi želi mijenjati način na koji se proizvodi hrana i to uz pomoć tehnologije koja bi trebala biti dostupna svakom poljoprivredniku. Tražio je agronoma i odmah sam se prijavila - kaže.

Što konkretno u Agriviju radi? Tanja objašnjava da se najviše bavi poljoprivrednim segmentom njihovog softvera. Agrivi, najbolji europski startup iz 2016. u koji je uložio i fond South Central Ventures i koji je iste godine u Britaniji proglašen za startup s potencijalno najvećim globalnim utjecajem, proizveo je aplikaciju koja klijente pomoću niza algoritama i stručnim znanjem u realnom vremenu na specifičnoj lokaciji vodi kroz postupke proizvodnje, od sjetve do berbe.

Veliko znanje

Žulj mi je lani aplikaciju opisao kao digitalni mozak farme i predstavio plan da do 2023. Skupi preko sto milijuna korisnika. I postane najveći na svijetu.

- Kreiram bazu znanja s najboljim poljoprivrednim praksama u sustavu za poljoprivrednike, pišem članke poljoprivredne tematike i testiram internetsku i mobilnu aplikaciju kako bi korisnici uvijek imali nesmetano korištenje na njima najjednostavniji način, objašnjava svoj dio posla Folnović. Kreiranje baze znanja podrazumijeva, kaže mi, pisanje najboljih proizvodnih praksi za pojedinu kulturu kako bi poljoprivrednici točno znali što i kako napraviti tijekom uzgoja.

- Trenutno imamo kreirane prakse za 100-njak najpoznatijih kultura i cilj nam je tu brojku znatno povećati. Također, za svaku kulturu radimo bazu štetnika s opisima šteta, uvjetima njihove pojave te kako i čime ih suzbiti. Osim kultura, kreiramo i bazu pesticida i gnojiva koji se koriste u cijelom svijetu - kaže Tanja.

Slučajno ili ne, dodjela nagrada Booking.com u muzeju Museum of London pada točno na Međunarodni dan žena. Ideja organizatora bila je upravo to - odati počast ženama koje svojim korištenjem tehnologije transformiraju kompanije, branše i države u kojima rade.

Pobjednicu u svakoj kategoriji čeka i pet tisuća eura nagrade, a uvodno izlaganje održat će Randi Zuckerberg, sestra osnivača Facebooka koja je Ceo tvrtke Zuckerberg Media.

Tanja je svjesna odabranog datuma.

- Iako se smatra da je IT industrija namijenjena isključivo muškarcima, u zadnjih se nekoliko godina ta situacija počela mijenjati. Srećom, žene 21. stoljeća su svjesne svojih mogućnosti i doprinosa u poslu te ne prezaju ni pred kakvim stereotipima, što im i omogućuje postizanje zacrtanih ciljeva. Znam to iz vlastitog iskustva, jer kao agronomka u IT industriji najbitnije mi je biti fokusirana na svoje poslovne ciljeve i ne razmišljati o preprekama, kaže Folnović.

A kad sve prođe, s nagradom ili bez nje, kaže, jedva čeka vratiti se u Kutinu i dobro se odmoriti preko vikenda u društvu supruga i njihove mačke. U ponedjeljak je, naime, novi radni dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:28