NOĆNA AKCIJA

Uspješno odsukan brod na Savi: ‘Zaustavio se na prvom slapu, strahovali smo zbog rasta vodostaja‘

Akcija odsukavanja počela je desetak minuta nakon ponoći uz pomoć kopnenog vojnog vozila
Operacija odsukavanja broda
 Facebook

Brod koji se jučer u blizini Mosta mladosti odvezao i otplovio nizvodno, uspješno je odsukan te je vezan za obalu, izvijestilo je u subotu Ravnateljstvo civilne zaštite.

"Brod se zaustavio poprečno na prvom slapu, u visini toplane, a s obzirom na mogući porast vodostaja rijeke Save postojala je opasnost da ga prebaci preko slapova i usmjeri prema Željezničkom mostu kod Jakuševca", navodi se u objavi.

image
Operacija odsukavanja broda
Vatrogasna postrojba Zagreb
image
Operacija odsukavanja broda
Vatrogasna postrojba Zagreb
image
Operacija odsukavanja broda
Vatrogasna postrojba Zagreb
image
Odsukavanje broda
Ravnateljstvo Civilne Zaštite
image
Odsukavanje broda
Ravnateljstvo Civilne Zaštite
image
Akcija odsukavanja broda
Facebook/Tomislav Tomašević

Akcija odsukavanja počela je desetak minuta nakon ponoći uz pomoć kopnenog vojnog vozila, nakon čega je brod uspješno odsukan te je usmjeren paralelo s obalom rijeke Save gdje je vezan za obalu.

"U akciji su sudjelovale postrojbe Hrvatske vojske, djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Zagreb i policijski službenici Policijske uprave zagrebačke", stoji u objavi.

image
Nasukani brod
Marko Todorov/Cropix
image
Nasukani brod
Marko Todorov/Cropix
image
Nasukani brod
Marko Todorov/Cropix

Tomašević: Spriječena je velika šteta

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na svom Facebook profilu također je izvijestio da je brzom, zajedničkom i koordiniranom akcijom gradskih službi, vatrogasaca, vojske i MORH-a, policije i civilne zaštite jučer odsukan brod na kaskadama kod Toplane na Savi čime i spriječena velika šteta koju je brod mogao napraviti na savskim mostovima.

- Jedan od četiriju brodova-teglenica privezanih nizvodno od Mosta mladosti u četvrtak se odvezao i nasukao na riječni prag. Kako je vodostaj Save jučer počeo rasti, postojala je opasnost da brod (dug 80 metara i težak 300 tona) prebaci prag, otpluta dalje i udari u željeznički most 3 kilometra nizvodno, čime je mogla nastati nesaglediva šteta. Preko Ureda za upravljanje u hitnim situacijama pokrenuli smo akciju u kojoj je uz vatrogasce (koji su povezali brod s obalom) sudjelovala i vojska koja ga je svojom mehanizacijom odsukala, poravnala i privezala uz sjevernu obalu, uzvodno od Toplane, objasnio je Tomašević.

Poručio je kako je u akciji sudjelovalo 14 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe (8 profesionalnih i 6 iz DVD-ova) pod zapovjedništvom voditelja smjene i ronilačkog tima JVP Zagreb Dražena Pavlića i 8 pripadnika HV-a pod zapovjedništvom načelnika Odjela za operativne poslove i obuku brigadira Darka Vukovića, uz asistenciju djelatnika MUP-a, Civilne zaštite i Hrvatskih voda.

- Akcija je započela u 17 sati, a završila u 1 poslije ponoći, a na terenu su cijelo vrijeme bili i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet i pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. Hvala svim službama – vatrogascima, policiji, civilnoj zaštiti, gradskim službama, vojsci i Ministarstvu obrane – za uspješno obavljen posao i sprječavanje ozbiljnih oštećenja na savskim mostovima, poručio je Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:35