PROJEKT

USPJEŠNO OSPOSOBLJAVANJE NEZAPOSLENIH MLADIH SIŠČANA ZA POTREBE IT SEKTORA Još tijekom programa osposobljavanja posao pronašlo 26 od 47 polaznika

Ilustracija
 Niksa Stipanicev / HANZA MEDIA

Projekt osposobljavanja mladih do 29 godina u cilju njihova zapošljavanja u IT sektoru, "AKO - Aktiviraj se i konkuriraj", koji financira EU iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se u Sisku, pokazao se punim pogotkom. Naime, iako program još nije formalno završen, već se zaposlilo 26 polaznika od njih 47 koliko ih je odabirom bilo uključeno u ovaj vid osposobljavanja nezaposlenih mladih osoba u organizaciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Sisku.

Kako je na završnoj konferenciji projekta u četvrtak rekla njegova voditeljica Štefica Tominović, posebnost projekta je bila neposredno povezivanje polaznika s poslodavncima, te praktični rad u IT tvrtkama, koje su bile partneri u projektu. Mladi iz cijele Sisaačko-moslavačke županije su od rujna do prosinca prošle godine polazili besplatne IT programe obrazovanja u organizaciji centra Algebra u Sisku, a potom su se u sisačkim uspješnim IT tvrtkama Euroart93, Fokus infoprojekt, Maracom i Kreativa studio, pod stručnim mentorstvom, tri mjeseca usavršavali u praksi kako bi postali konkurentni na tržištu rada. Tvrtke partneri zaposlile su odmah njih šestero, a nakon toga ih se još dvadesetero zaposleno u IT sektoru kao programeri internetskih aplikacija ili web dizajneri.

Vrijednost projekta je 812.232 kune, a njegovo je trajanje 14 mjeseci. Tijekom projekta uređen je i opremljen Centar za mlade u Područnom uredu HZZ-a u Sisku, gdje su održane i tri inovativne radionice za mlade nezaposlene polaznike projekta. Organizatori su također osigurali 50.000 kuna za putne proškove polaznika, kao i novčanu pomoć za njihove nužne potrebe. Kako ističu predstojnica PU HZZ-a Gordana Šegović i predsjednik HGK Županijske komore u Sisku Boris Mesarić, ovo je bio jedan od uspješnijih projekata, kojim je veći broj mladih na konkretan način postao konkurerntniji na tržištu rada. Partneri u projektu još su bili HGK - Županijska komora Sisak, Područni ured HZZ-a iz Kutine, Udruga IKS, Applied Ceramics i Pučko otvoreno učilište Algebra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:46