VELIKA ŠKRTICA

Usporedili smo cijene u njemačkom i hrvatskom DM-u, neke razlike istih proizvoda su drastične

Isti artikli u hrvatskom DM-u, u odnosu na Njemačku, stoje gotovo dvostruko više. Ima i jeftinijih, ali znatno manje

Trgovina dm i isti proizvodi koji se prodaju u dm-u u Njemačkoj i Hrvatskoj - ali s različitim cijenama

 Profimedia/Screenshot: Dm/

Nije samo Lidl i nisu samo Brežice - što se više u javnosti govori o činjenici da su hrana i potrepštine u Hrvatskoj preskupi, to se više gomilaju dokazi koji to i više nego plastično dokazuju.

Ovog puta to smo provjerili na primjeru njemačkog i hrvatskog DM-a, koji je posljednjih dana tema na društvenim mrežama na kojima korisnici objavljuju primjere identičnih proizvoda s drastično različitim cijenama u njemačkim i hrvatskim trgovinama.

Čini se da je u Njemačkoj jeftinije praktički sve što se uspoređuje - od kozmetike, preko sredstava za čišćenje, do dječje hrane ili hrane općenito.To smo provjerili na primjeru košarice u koju smo nasumično stavili 17 proizvoda i usporedili koliko stoji u Hrvatskoj, a koliko u Njemačkoj.

Skuplje zamjensko mlijeko

Kao i u slučaju Lidla, i ovog smo se puta šokirali - hrvatska košarica ispala je 28 posto skuplja, a neki artikli u Hrvatskoj su doslovno gotovo duplo skuplji nego u Njemačkoj.

Primjerice, Profissimo spužvaste krpe, koje kod nas koštaju 1,71, a u Njemačkoj 0,95 eura za paket od pet komada. Kašicu za djecu od mrkve Hipp koja u Njemačkoj košta 70 centa domaći potrošači plaćaju euro i 26 centa, dakle 80 posto skuplje.

Zamjensko mlijeko za djecu za koje njemački potrošači izdvajaju 4,45 eura hrvatske majke plaćaju 7,15 eura, dakle 60 posto više.

U hrvatskom DM-u žene će kutiju tampona platiti 51 posto više (3,70 eura umjesto 2,45), a mačja hrana Dein Bestes koštat će čak 90 posto više.

image

dfdf fgfdgdf

image

dfgf dfggfgf

Važno je reći da nismo uspoređivali cijene na akcijama već proizvode s redovnim cijenama iako je moguće, naravno, pronaći i one koji su u Hrvatskoj jeftiniji nego u Njemačkoj, ali ih je znatno manje. Tako smo, recimo, pronašli jednu Maybelline maskaru koja u Hrvatskoj stoji 7,95, a u Njemačkoj 11,95 eura.

Zanimljiv je još jedan detalj - DM za sve svoje proizvode na stranicama navodi datum kad su posljednji put poskupjeli, iz čega se vidi da njemački proizvodi poskupljuju rjeđe.

Na primjer, maskara Max Factor u Hrvatskoj je poskupjela u rujnu 2022., a u Njemačkoj drži istu cijenu od 2015.; zamjensko mlijeko kod nas je poskupjelo lani u prosincu, a u Njemačkoj nije od veljače prošle godine; proteinska pločica koja na Zapadu nije mijenjala cijenu od 2019., kod nas je poskupjela u lipnju prošle godine, itd.

Košaricu od 17 artikala koja bi u Njemačkoj koštala 64,41 euro Hrvati plaćaju 81,78 eura iako je riječ o identičnim proizvodima koji se prodaju u identičnoj drogeriji.

Veći PDV

Kako je moguće da roba, čim prijeđe granicu, poskupi za gotovo 30 posto? - Odstupanja u cijenama u usporedbi s drugim tržištima isključivo su rezultat različitih uvjeta poslovanja. Primjerice, manja mreža prodavaonica nepovoljnija je u smislu troškova logistike, najma i ostalih operativnih troškova.

Također, u Hrvatskoj poslujemo po drugačijim uvjetima i imamo drugačije transportne rute i dobavljače, a na razliku u cijenama utječu i različiti sustavi u području naknada i poreza. Tako je, primjerice, stopa PDV-a u Njemačkoj niža od one u Hrvatskoj - rekla je Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora nabave i marketinga u DM-u.

Dodaje da dobavljači potom moraju prilagoditi proizvode koji su deklarirani na njemačkom ili nekom drugom jeziku, a koji su namijenjeni tržištu srednje i istočne Europe, te ih uskladiti sa zakonskim regulativama koje se razlikuju po zemljama, što zahtijeva i dodatne logističke procese.

Osim toga, iz DM-a poručuju da su ovog siječnja dodatno snizili redovne cijene 700 proizvoda u sklopu koncepta Dobre cijene u svako vrijeme, kojim jamče da se cijene u DM-u neće mijenjati tijekom najmanje četiri mjeseca. Podatke o marži u Hrvatskoj i Njemačkoj nisu otkrili.


IMATE PRIJEDLOG ZA VELIKU ŠKRTICU?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image

Velika skrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:19