PLENKOVIĆ O CJEPIVIMA

‘Uspostavili smo kontakt s Rusijom, ali ne želimo na tržištu nešto nepouzdano. Komadina? Izjave su mu smiješne‘

Andrej Plenković
 Paun Paunovic/Cropix

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a dao je izjavu za novinare gdje je uglavnom komentirao cijepljenje u Hrvatskoj.

Na početku je izvijestio o čemu se razgovaralo na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, a potom je odgovarao na pitanja. Novinarima je bila nejasna pozicija Hrvatske u okviru nabave ruskog cjepiva.

- Hrvatska vlada je radila na tome da osigura dovoljne količine cjepiva za cijelu populaciju. Procedura zaštite zdravlja je dodatno ojačana time što svi lijekovi prolaze kontrole EMA-e i u tom procesu djeluje HALMED. Ne našom krivnjom dolazi do sporije distribucije cjepiva u EU i želimo vidjeti druge mogućnosti nabavke cjepiva koja poput Sputnjika mogu biti dostupna. Uspostavili smo kontakte s ruskom stranom, naši resori će postaviti upite i zahtjeve prema ruskoj strani. Ako se dogodi da Sputnjik dobije odobrenje EMA-e, želimo biti u poziciji da smo na vrijeme rezervirali i nabavili određene doze, rekao je Plenković i dodao:

- Želimo biti odgovorni. Kad cjepivo dobije odobrenje EMA-e, tada na našem tržištu za njegovu kvalitetu i nuspojave odgovara proizvođač. Ako dođe bez odobrenja, onda odgovara država, a ne želimo situaciju da na tržištu imamo nešto neprovjereno ili nepouzdano, prenosi N1.

Na pitanje jesu li prekršeni ugovori koje je Europa imala s proizvođačima cjepiva, kaže: - Doživjeli smo kidnapiranje cjepiva, ne moram govoriti o kojim se zemljama radi. Inzistiramo da se načelo ugovora treba poštovati, prema nizu kompanija inzistira se da budu dosljedni i da se poštuje načelo 'pacta sunt servanda'.

Premijer kaže da se na europskoj razini radi na ubrzavanju isporuke naručenih doza, a zbog neizvjesnosti oko količina koje će stići u Hrvatsku nije bio spreman konkretnije najaviti plan cijepljenja, odnosno otkriti koliko bi, primjerice, građana moglo biti cijepljeno do lipnja.

- Dajte nam još koji tjedan, stalno se ažuriraju planovi dostave, za sada znamo da do kraja ožujka imamo 600 tisuća doza na raspolaganju, izjavio je.

Na dodatno pitanje o mogućoj nabavci Sputnjika V rekao je da se još nije došlo do faze razgovora o njegovoj cijeni.

Govoreći o lokalnim izborima, Plenković je rekao da je HDZ usuglasio praktički 95 posto kandidata za središta županija.

Odgovorio je i na kritike primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine koji ga je prozvao za pokušaj nove centralizacije jer je najavio zakonske promjene kojima bi oduzeo ovlasti županijskim zavodima za javno zdravstvo nakon istupa riječkog epidemiologa o cjepivu AstraZenece, odnosno namjeri da se u Primorsko-goranskoj županiji starije od 65 godina tim cjepivom ne cijepi.

- Ako je netko za jačanje županija, onda je to HDZ, smiješno je da gospodin Komadina ide s tezom da mi želimo centralizaciju. Ovo je vrlo ozbiljna i odgovorna tema, jako je bitno tko što govori o cjepivima, ako čelnik županijskog zavoda izađe u eter i kaže za cjepivo AstraZenece da ga ne preporučuju starijima od 65, onda je to suprotno i stavu WHO-a i stavu EMA i stavu HZJZ-a i stavu Ministarstva zdravstva i stavu Stožera i stavu Vlade. Iz našeg kuta gledanja to je neodgovorno, ne znači to da sva pamet stanuije u Banskim dvorima, ali ukazujemo na vid komunikacije koji zbunjuje ljude, unosi nemir. Ako je čak i u stručnoj literaturi, u analizi koju su radili najbolji stručnjaci, procijenjeno da cjepivo štiti od smrti, teških simptoma, respiratora i svega negativnog što donosi covid, onda nije dobro ni politički prihvatljivo da netko u županiji vodi svoju politiku, nije korisno, mudro, zdravo, ne vidim tko od toga ima koristi, istaknuo je Plenković podcrtavajući da to 'ne ide tako'.

Najavio je da će Ministarstvo zdravstva uskoro pokrenuti i zakonske izmjene kako bi se takve stvari ubuduće spriječile, ali je rekao da to nije neki zakonski prioritet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:04