ZBOG KORONAVIRUSA

USPOSTAVLJAJU SE VIRTUALNE ZBORNICE I RAZREDI Ministarstvo osnovnim i srednjim školama poslalo smjernice za nastavu na daljinu

Ministrica Blaženka Divjak
 Bruno Konjević / CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) poslalo je u srijedu osnovnim i srednjim školama smjernice za organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije, odnosno za uspostavu virtualnih zbornica i razreda.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja upućuje škole na pripremne aktivnosti vezane uz organizaciju nastave na daljinu uz pomoć informacijske tehnologije kako bi u slučaju eventualne promjene sigurnosne situacije učenicima i nastavnicima osigurali učenje i poučavanje na daljinu. Za organizaciju eventualne nastave na daljinu potrebno je napraviti određene tehničke pripreme. U tom procesu svi imaju određene uloge i trebaju ih odgovorno obavljati", poručuju iz Ministarstva.

Prioritet je, ističe Ministarstvo u smjernicama, osigurati protočnost točnih i cjelovitih informacija i to između MZO-a i ravnatelja škola, između ravnatelja škola i odgojno-obrazovnih djelatnika i između škole i učenika te roditelja.

Ravnatelje škola upućuje se da se na Loomenu, CARNET-ovu sustavu za online učenje, uključe u virtualnu učionicu za ravnatelje te prate obavijesti u posebnoj učionici za ravnatelje. Isto tako ravnatelji moraju organizirati "virtualne zbornice" u koje svojim AAI identitetima mogu pristupiti svi nastavnici, učitelji i stručni suradnici škole.

Prema podacima Ministarstva, u posljednja dva mjeseca svoje korisničke podatke (AAI identitet) koristilo je 95 posto učenika i 90 posto odgojno-obrazovnih djelatnika.

Razrednici u predmetnoj nastavi i srednjoj školi, ili osobe koje za to ovlasti ravnatelj, moraju organizirati "virtualni razred" u koji su uključeni svi učenici i predmetni nastavnici tog razreda, a kojemu se pristupa s AAI identitetom po uputama CARNET-a i MZO-a koje se nalaze na stranicama: https://www.carnet.hr/udaljenoucenje/ i https://skolazazivot.hr/e-ucenje/.

Kada se uspostave "virtualna zbornica" i "virtualni razredi" u predmetnoj nastavi u osnovnim i srednjim školama, škola na svojim mrežnim stranicama objavljuje popis linkova na pojedine virtualne razrede.

Sve navedene aktivnosti, ističu iz MZO, trebaju se provesti najkasnije do ponedjeljka, 16. ožujka do 12 sati.

Učenicima 5. i 7. razreda škola treba dati na raspolaganje za rad od kuće tablete koje je nabavilo Ministarstvo. Isto tako, škola bi trebala procijeniti koji su učenici 6. i 8. razreda slabijega socijalno-ekonomskog statusa, odnosno nemaju kod kuće osiguran uređaj ili pristup internetu te im, bude li potrebno izvođenje nastave na daljinu, škola može podijeliti na korištenje tablete koji su školi dostavljeni za korištenje u razrednoj nastavi.

Ministarstvo napominje da su srednje škole koje su upisale učenike čije obitelji su korisnici zajamčene minimalne naknade od Ministarstva dobile sredstva za nabavu tableta za učenike slabijega socijalno-ekonomskog statusa, odnosno za koje škola procijeni da nemaju kod kuće osigurano računalo ili pristup internetu.

Sve obavijesti, dodaje MZO, paralelno će se objavljivati na stanicama MZO-a, CARNET-a, Škole za život, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:57