ZA KRIŽEN

USRED EPIDEMIJE NA HVARU KREĆE VJERSKA PROCESIJA NA KOJOJ JE GODINAMA SUDJELOVAO I PLENKOVIĆ Capak: 'Dali smo im dozvolu'

 
Andrej Plenković i proceija "Za križen" koje je održana 2019.
 Vojko Bašić / Hanza Media

Procesija Za Križen, jedinstveni izraz pučke pobožnosti stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara, koja se održava već pet stoljeća, održat će se i ove godine, no u njoj će, zbog pandemije koronavirusa, moći sudjelovati 15 ljudi.

Velikim trudom članova naše Bratovštine te svih župa i Križonoša koji sudjeluju u procesiji, Civilni stožer Republike Hrvatske usvojio je naš zahtjev da u procesiji može sudjelovati desetoro ljudi, uz strogo pridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom, obavijestila je Hvarane Uprava Bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta, Bratovština Jelsa.

- Točno je da je stožer dao dozvolu za procesiju na Hvaru, uz dopuštenje epidemiološke službe i propisivanje strogih higijenskih mjera. To je jedan stari običaj koji je prijavljen UNESCO-u kao kulturna baština i koji puno znači stanovnicima Hvara. Mi smo se dogovorili da može sudjelovati samo 15 osoba, s tim da smo im propisali vrlo stroge mjere, neće smjeti međusobno komunicirati i dodirivati se. Mislim da se tu ne može dogoditi ništa ako se budu pridržavali mjera, pogotovo ako znamo da na Hvaru nemamo nijedan slučaj - kazao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak.

Bratovština moli sve koji nisu službeni sudionici procesije da ove godine ostanu u kućama, te tako svojom molitvom budu dodatna snaga i podrška svim Križonošama.

"Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su nam velikodušno pružili svoju pomoć kako bi se u ovim teškim trenucima procesija održala i nastavila tradicija koja traje već duže od 500 godina", navodi Bratovština u obavijesti koja je u utorak objavljena na mrežnim stranicama Grada Starog Grada.

Prošle godine na procesiju je stigao i premijer Andrej Plenković, inače svirčanskih korijena.

- Ovdje sam već treći put zaredom od kada sam predsjednik Vlade i to zbog procesije u kojoj više od 500 godina sudjeluje šest otočnih mjesta. A to je zaista jedna prekrasna tradicija, tradicija koja okuplja vjernike otoka Hvara iz generacije u generaciju – kazao je lani Plenković prije polaska u procesiju.

Posebnost procesije Za Križen je u tome da šest zasebnih procesija kreće istovremeno iz šest župa: Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska. Procesije se kreću u smjeru kazaljke na satu i završavaju povratkom u svoju župnu crkvu. Jako je važno da se procesije ne susretnu, što se smatra znakom velike nesreće.

Na čelu procesije nalazi se križonoša koji nosi križ prekriven crnim velom. Čast nošenja križa ponekad se čeka i do 20 godina. Križonošinu pratnju čine jedan pomoćnik (obično član obitelji), nosači torceva (velikih svijeća) i ferala, batistrada, svojevrsni vođa procesije i pjevači.

Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri. Svi su obučeni u tunike bratovštine bijele boje.

U procesiji sudjeluje mnoštvo vjernika, noseći svijeće i krunice. Ostali mještani dočekuju procesije i s njima u crkvi slušaju kantadure i sudjeluju u molitvama.

Procesija Za Križen upisana je na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine 2009. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 23:02