PREKRŠILI OBEĆANJE

Usred požarne sezone ZTC drugi put odgodio predaju jednog Air Tractora, a za drugog nemaju mjesta na remontu

Zrakoplovno-tehnički centar kaže da je do odgode predaje došlo zbog dodatnih tehničkih zahvata koje moraju napraviti na avionu

Air Tractor

 Davor Pongracic/Cropix

Nastavljaju se problemi s remontom i servisiranjem protupožarnih aviona.

Jutarnji list doznaje da Uprava Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC) iz Velike Gorice Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu u srijedu nije predala jedan protupožarni avion Air Tractor iako je ministru obrane Republike Hrvatske Mariju Banožiću prošlog petka prilikom njegovog posjeta Centru obećala da hoće.

Ovo je već druga odgoda predaje tog aviona zračnim protupožarnim snagama.

Kako saznajemo, iz ZTC-a su rekli da je do odgode došlo zbog dodatnih tehničkih zahvata koje moraju napraviti na avionu.

Za sada nije poznato kada bi avion mogao biti predan.

Zbog činjenice da se taj Air Tractor i nadalje nalazi u ZTC-u, na popravak ne može drugi Air Tractor koji se nalazi Zadru i koji je već duže vrijeme van pogona jer je prije više od mjesec dana imao tvrdo slijetanje. Na njemu treba zamijeniti plovke, međutim ne može ga se smjestiti u hangar ZTC-a jer u njega stanu četiri aviona.

Prema dostupnim informacijama, protupožarne snage u ovom trenutku raspolažu sa sedam aviona – četiri kanadera i tri Air Tractora. Podsjećamo da je Hrvatska 15. lipnja u požarnu sezonu ušla sa samo šest protupožarnih aviona, što se do sada nikada nije dogodilo.

Kako bi potaknuo brže servisiranje aviona i isporučivanje istih zračnim snagama, ministar Banožić prošlog petka je po drugi put u mjesec dana posjetio ZTC.

Nenajavljeno je došao vidjeti kako napreduju radovi, ali je u ranim popodnevnim satima naišao na zaključana vrata hangara, a radnika nigdje nije bilo.

Od člana Uprave Romana Babića zatražio je da se ubrzaju radovi te je tada dobio obećanje, izrečeno i novinarima, da će jedan Air Tractor biti isporučen 19. srpnja. To se, međutim, nije dogodilo.

Za to vrijeme, vatrogasni zapovjednici upozoravaju kako će ovog ljeta biti najviše požara ikada te da je ove godine u požarima stradalo područje koje površinom odgovara površini otoka Cresa i Lošinja zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:13