BIVŠI LIDERI U NEW YORKU

Usred rata Grabar-Kitarović i Josipović bili su gosti na azerbejdžanskom skupu o miru

Jedan je azerbajdžanski think thank uspio spojiti političare iz Hrvatske među kojima se neki vjerojatno ne bi ni pozdravili u domovini

Posljednji sastanak na vrhu azerbajdžanskog think tanka koji je održan u Bakuu u ožujku

 NGIC

Bivši predsjednik Stjepan Mesić upravo se vratio iz Azerbajdžana, baš u trenutku kada je ta zemlja pokrenula oružane napade na odmetnutu regiju Nagorno-Karabah, a njegovi nasljednici na Pantovčaku, bivši šefovi države Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović, upravo su u New Yorku gdje sudjeluju na sastanku na vrhu azerbajdžanskog think thanka.

Bivše hrvatske predsjednike, ali i bivšu hrvatsku premijerku Jadranku Kosor, naime, veže članstvo u platformi koja okuplja brojne svjetske lidere u Međunarodnom centru "Nizami Ganjavi", a koja je nastala upravo u Azerbajdžanu.

Josipović je i član Upravnog odbora tog centra, a u New Yorku se održava sastanak na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a pod egidom "Oblikovanje budućnosti - ponovno pokretanje multilateralizma".

Tako je jedan azerbajdžanski think thank uspio spojiti političare iz Hrvatske među kojima se neki vjerojatno ne bi ni pozdravili u domovini, a ovako se druže već godinama i putuju po svijetu.

- Rukujemo se - kaže bivši predsjednik Mesić odgovarajući na naše pitanje kako izgleda susret između politički suprotstavljenih bivših državnika.

- Formalno popričamo, ovisno s kime si u kakvim odnosima - dodaje.

Jogurt i napredak

I onda je opleo po bivšoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

- S Josipovićem se često susrećem i raspravljamo, a Kolinda se čudno ponaša. Ona je u nekoj akciji. Nije vrag da ponovno planira ući u politiku. Imala je nekoliko značajnih izjava poput one da nije bilo jogurta. Ako je to razlog za povratak, veliki je napredak za čovječanstvo ako smo riješili pitanje jogurta - kaže Mesić.

Ipak, ne vjeruje u njezin povratak u politiku, jer kaže da bi to bilo previše neozbiljno.

- Koliko je ganjala Putina i prije i poslije utakmice Svjetskog prvenstva, u pripitoj majici i pokisla išla je ljubiti igrače, a onda se na pozornici čvrsto grlila s političarima i s njim i pričala o dobrim odnosima... Sada priča da se Putin miješao u njene izbore. Malo mi je smiješno sve to - kaže Mesić.

No, priznaje joj da je velika majstorica i da je uspjela ući u Međunarodni olimpijski odbor.

- Sada putuje po svijetu, sve joj je plaćeno. Zna ona svoj zadatak - kaže Mesić.

Na skupu u Azerbajdžanu, kaže Mesić, bili su brojni državnici. Raspravljalo se o potrebi suradnje svih sudionika u ratnim sukobima, o pronalaženju nestalih i razminiranju, temama s kojima se Hrvatska suočava i danas, 28 godina nakon završetka rata.

- Dok smo o tome raspravljali, otvorio se ovaj novi front - kaže Mesić koji je više puta bio u odmetnutoj regiji.

Azerbajdžan, dodaje, želi riješiti taj slučaj jer previše opterećuje odnose u regiji, a Armenija je, po njemu, pogriješila jer nije prihvatila ponudu da u toj regiji imaju veliku autonomiju. Sada će, očito, Azerbajdžan preuzeti potpunu kontrolu nad cijelim svojim teritorijem.

- Ja sam među osnivačima tog centra, a ideja je da se zalažemo za suradnju među ljudima i da se djelo velikog učenjaka i pjesnika iskoristi za širenje mira u svijetu, tolerancije i dijaloga - kaže Mesić.

Za brojne svjetske događaje, kaže, ne prima honorar. Centar plaća samo put i smještaj.

Sastanci po cijelom svijetu

Međunarodni centar "Nizami Ganjavi" osnovan je 2012., a svake godine u Bakuu organiziraju Global Baku Forum, na kojem se okupi čak 400 aktualnih i bivših šefova vlada i država, lidera iz privatnog i javnog sektora, dobitnika Nobelove nagrade i predstavnika civilnog društva.

Uz Ivu Josipovića, u Upravnom su odboru i bivši predsjednici Latvije, Finske, Crne Gore, tu je i bivši srpski predsjednik Boris Tadić, ali i bivša prva dama Ukrajine Katerina Juščenko, bivši premijer Belgije, kao i bivša ministrica vanjskih poslova Izraela Tzipi Livni.

Članovi su uz Kolindu Grabar-Kitarović i Jadranku Kosor i bivši britanski premijer Gordon Brown, nekadašnji premijeri i predsjednici Izraela, Rumunjske, Norveške, Slovenije, Latvije, Malte, Ukrajine, Turske, Albanije, Mađarske, Poljske, Sjeverne Makedonije, Češke, Grčke, Irske...

Osim Globalnog foruma koji se svake godine održava u Bakuu, Centar održava i redovite sastanke na vrhu po cijelom svijetu. Od Grčke, Malte, SAD-a, Egipta, Ukrajine, Italije, preko Izraela do Jordana.

U New York ove godine, iako je bila najavljena, nije otputovala Jadranka Kosor iz osobnih razloga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:53