BRZI I ŽESTOKI NA A1

Usred zastoja zbog nesreće zaustavnim trakom iznenada projurili svatovi, uslijedila nova prometna

Naši reporteri svjedočili su nadrealnim prizorima prometnog nereda na autocesti između Karlovca i Zagreba
Kaos na autocesti
 Mario Pušić

Zbog pandemije koronavirusa turističku sezonu smo za ovu godinu gotovo prekrižili. S obzirom na tu okolnost teško je reći je li prometni kaos koji se danas događao na putu prema moru na A1 između Zagreba i Karlovca dobra ili loša vijest.

Od ranog jutra kolone na Lučkom bile su stotinjak metara, a autocestom se vozilo u kolonama od kojih četrdesetak kilometara na sat s povremenim zastojima uzrokovanim lakšim prometnim nesrećama. Po registracijskim oznakama na vozilima dalo bi se zaključiti da se radi o prvom većem valu stranih turista te se ovaj vikend barem po tim "čepovima" može usporediti s prošlogodišnjim ljetnim vikend-gužvama.

image
Kaos na autocesti
Mario Pušić

U takvim situacijama uvijek bude nestrpljivih i neodgovornih vozača, koji se izbace u zaustavnu traku kako bi ušićarili koju minutu na popodnevnom zvizdanu na autocesti, ostavljajući obične smrtnike da se mrcvare u kolonama koje stoje. Ono čemu smo svjedočili danas premašilo je sve što smo doživjeli do sada prateći ovakve situacije, a nakupilo ih se s godinama.

U vrijeme dok su zbog lakše prometne nesreće nešto prije 14 sati bile u potpunosti zaustavljene obje trake prema Karlovcu, koji kilometar od čvora Jastrebarsko, zaustavnom trakom projurila je čitava jedna svadbena povorka od kojih 20 vozila.

image
Kaos na autocesti
Mario Pušić

Situacija je bila toliko nevjerojatna da su ljudi izlazili iz automobila kako bi vidjeli što se to događa. Koliko god se trudili pronaći opravdanje za odluku da voze zaustavnom trakom jer kasne na vjenčanje ili primjerice mladenka ne želi riskirati da za koju minutu netko iz tandema Capak-Beroš objavi opću zabranu vjenčanja, toliko ga nema za brzinu kojom su to izveli. Izgledalo je kao da se ženi netko od junaka iz "Brzih i žestokih".

Ovakva vožnja ohrabrila je potom nekog iz naše kolone "stajača", koji se naglo ubacio desno u istu zaustavnu traku, ali koju sekundu kasnije skupo je to platio. Na njega je naletjelo vozilo koje se njome već bilo kretalo. Situaciju smo pratili dalje u bočnom ogledalu, jer je i naša kolona poleko krenula, a oni su ostali u miru raspraviti tko je kriv.

Općem kaosu nikako nije doprinijelo ni ti što je Stara karlovačka cesta u Jastrebarskom u potpunosti zatvorena zbog gradnje rotora pri skretanju za autocestu, a obilazni pravci sliče na igru skrivača u labirintu bez ijednog izlaza. Od podneva do 15.30 sati, koliko je trajala naša pustolovina od Zagreba do Karlovca nismo primijetili nijednog prometnog policajca na cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:35