HSP AS i HČSP

USTAŠKI POZDRAV NA OSNIVANJU 'PRAVAŠKOG KIŠOBRANA' 'Za dom spremni? Nama ne smeta, dapače...'

 Mate Piškor

SISAK - O motivima sklapanja koalicije županijskih organizacija HSP AS i Hrvatske čiste stranke prava u Sisačko-moslavačkoj županiji i zajedničkom nastupu na svim predstojećim izborima, na tiskovnoj u Sisku u srijedu su govorili dr. Tomislav Dujmenović i Domagoj Sekulić predsjednik i tajnik HSP AS te Ivan Jakopović, predsjednik sisačke podružnice Hrvatske čiste stranke prava.

Pozvali su sve pravaše da pristupe pravaškom kišobranu, osim trojice dužnosnika HSP-a Sisačko-moslavačke županije: Peje Trgovčevića, Željka Solde i Joze Bilobrka.

- Oni su ideale prodali zbog svojih privilegija, obrazložio je tajnik Županijske organizacije HSP AS Domagoj Sekulić. Tomislav Dujmenović, predsjednik HSP AS naglasio je kako koliciju HSP AS i HČSP on vidi kao početak stvaranja „pravaškog kišobrana“ u Sisačko-moslavačkoj županiji, te je pozvao sve pravaške stranke, sve članove pravaških stranaka da se priključe pravaškom kišobranu i ujedinjeni postanu važna politička snaga u Županiji, ali i Hrvatskoj.

Svoje obrazloženje razloga sklapanja ove koalicije predsjednik podružnice HČSP Sisak Ivan Jakopović završio je pozdravom „Za dom spremni“, a iznad njega je stajala i zastava te stranke s istim pozdravom. Pitali smo tajnika HSP AS Domagoja Sekulića kakav je njegov stav o tome (spornom) pozdravu i da li s koalicijom s HČSP pozdrav „Za dom spremni“ ulazi u HSP AS, a posredno i u HDZ i druge stranke s kojima je HSP AS u „Domoljubnoj koaliciji“.

- Ja na taj pozdrav ne gledam kao na nešto negativno i nešto primarno ustaško. 'Za dom spremni' je povijesni domoljubni hrvatski pozdrav još iz vremena borbe Hrvata s Turcima. Neka ga koristi tko želi, meni ne smeta, dapače, rekao je Sekulić.

Da je „Za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav drži i predsjednik HSP AS u Sisačko-moslavačkoj županiji dr. Tomislav Dujmenović, no kaže da ga on osobno ne koristi, te da se ne koristi niti u HSP AS, jer izaziva mnoge kontroverze.

- Mene je iznenadio taj pozdrav kolege Jakopovića, osobno mislim da je dosta zazivanja prošlosti i vraćanja na stare teme, nego da treba razgovarati o sadašnjosti i budućnosti, o tome kako i što treba učiniti da nam svima bude bolje u Sisku, Sisačko-moslavačkoj županiji i cijeloj Hrvatskoj. Vrijeme je da se u Hrvatskoj razjasni je li taj pozdrav kazneno djelo ili dio tradicije, te će HSP AS preko svojeg saborskog zastupnika pokrenuti inicijativu da se u Saboru povede rasprava i zauzme stav o pozdravu „Za dom spremni“, rekao je dr. Dujmenović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 22:46