VANDALIZAM U PULI

Ustaškim simbolima išarali bistu Josipa Broza, a Titov park preimenovali u - Pavelićev!

‘Devedesetih godina diljem Hrvatske je uništeno i oštećeno više od tri tisuće partizanskih spomenika, mi u Istri smo tada očuvali svoje‘
Vandalizam u Puli
 Istarska županija

Istarski župan Boris Miletić oštro je u utorak reagirao na ponovno oskrvnuće spomenika palim borcima u Titovom parku u Puli.

„Svjedočimo sramotnom činu već drugi put u posljednjih dvadeset dana i to, nažalost, na dan kada se diljem Istre i u cijeloj zemlji obilježava Dan antifašističke borbe. Devedesetih godina diljem Hrvatske je uništeno i oštećeno više od tri tisuće partizanskih spomenika, mi u Istri smo tada očuvali svoje, zato je posebno tužno što se u današnje vrijeme događaju ovakvi incidenti.“, rekao je Miletić.

image
Vandalizam u Puli
Istarska županija

Unatoč pokušajima oskvrnjivanja spomenika, Istra će ostati progresivna regija koja je svoj identitet baštini na antifašizmu, multikulturalnosti i toleranciji, poručio je.

„Antifašizam je bio i ostao dio našeg identiteta i danas je jedan od najvažnijih stupova na kojima počiva i s kojim se diči suvremeno istarsko društvo.“, kaže Miletić.

image
Vandalizam u Puli
Istarska županija

Pulski gradonačelnik osudio oskrvnuće spomenika: 'To neće proći'

Skrnavljene spomenika palim borcima narodnooslobodilačkog rata u Titovom parku u Puli oštro je u utorak osudio i gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

„Nema, nažalost, dugo da se ponovio isti čin. Tužno je kada čovjek vidi da u 21. stoljeću i dalje ima onih koji su zadojeni idejom gubitnika i svoju mržnju iskaljuju na spomenicima, oblikovani neznanjem i budalaštinom koja im je jedina prijateljica. To neće proći i ne može tako!", poručio je.

Zoričić je rako da ti bezimeni antijunaci samo pokazuju sebi da žive u iluziji prošlosti nošeni idejom koja je propala i koja ni na jedan način nije htjela dobro svome čovjeku i narodu.

"Koliko god puta šarali, mi ćemo čistiti i dat ćemo sve od sebe da vrijednosti antifašizma ugradimo u našu djecu i mlade u školama i na fakultetima, jer jedino tako možemo promovirati ono na što smo ponosni i biti sigurni da se fašizam neće ponoviti. Bez hrabrosti naših djedova i baka tada djevojaka i mladića, ne bi bilo današnje moderne Hrvatske, jer su djeca i unuci tih istih djevojaka i baka branili Hrvatsku i u Domovinskom ratu", istaknuo je gradonačelnik.

Oni koji to ne znaju i ne prihvaćaju, oni ne poznaju niti sebe, niti Pulu, niti Istru niti Hrvatsku, ali niti svoju i našu budućnost, poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:00