REFERENDUMSKA INICIJATIVA

USTAVNI SUCI OD PAVIĆA TRAŽE DA IM HITNO DOSTAVI TROŠKOVE INFORMATIVNE KAMPANJE 'Tada ćemo odlučiti hoćemo li zaustaviti emitiranje Vladinih spotova'

Marko Pavić i Miroslav Šeparović
 CROPIX

Ustavni sud zatražio je od Ministarstva rada i mirovinskog sustava da im hitno dostavi podatke o financiranju kampanje u kojoj građanima poručuju kako je sindikalna referendumska inicijativa "67 je previše" pogubna po mirovinski sustav, te da će prouzročiti proračunsku rupu od 45 milijardi kuna.

Ustavne suce, kako je kazao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, zanima koliko je točno novaca utrošeno za izradu i emitiranje spotova kojima Vlada brani svoju mirovinsku reformu, te izvor novca. Kada dobiju odgovor od ministra Marka Pavića, a suci ga očekuju u roku od 24 sata, odlučit će trebaju li reagirati i zaustaviti emitiranje vladinih spotova u pretkampanji.

Za očekivati je, međutim, da se to neće dogoditi i da će sve dok se ne završi prikupljanje potpisa kojima se traži raspisivanje referenduma Vlada putem televizijskih i radijskih spotova financiranim iz javnog novca građane uvjeravati da bi izglasavanje zahtjeva da se u mirovinu ide sa 65 godina života, te da se ublaži penalizacija ranijeg umirovljenja.

Šeparović je kazao kako iz preporuka Venecijanske komisije proizlazi da se javni novac ne bi smio koristiti na referendumsku protukampanju, te da se to odnosi na period od njegova raspisivanja do održavanja. Ne bi se, dakle, odnosio na period u kojemu se prikupljaju potpisi. Vlada, kaže predsjednik Ustavnog suda, ima pravo iznositi svoje stavove, a dok ne započne formalna kampanja nema zapreke da promoviranje svojih stavova financira iz proračuna.

Šeparović je također kazao da i nadležnost Ustavnog suda u smislu nadziranja ustavnosti i zakonitosti referendumskih aktivnosti započinje tek kada se prikupi dovoljno potpisa i na temelju njih donese odluka o raspisivanju referenduma. - Prije toga Ustavni sud može reagirati tek ako utvrdi da je došlo do grube povrede prava građana na održavanje referenduma i kada bi došlo do ometanja ili onemogućavanja prikupljanja potpisa - rekao je prvi čovjek Ustavnog suda i pojasnio da bi se takvo što dogodilo kada bi netko prijetio inicijatorima referenduma ili osobama koje prikupljaju potpise, kada bi uklanjao štandove ili nešto slično.

U preispitivanje izvora sredstava kojima Vlada financira spotove protiv sindikalne inicijative da se smanji dob za odlazak u mirovinu Ustavni sud se uputio povodom podneska koji im je uputio SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin. Šeparović je, međutim, kazao da Ustavni sud nije obavezan reagirati na inicijative političara, te da bi bilo bolje da su mu se obratili sindikati koji su inicirali referendum.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić objavio je da će ukupni troškovi kampanje koja tvrdi da su zahtjevi koji se nude na referendumsko usvajanje iznositi milijun kuna. Kaže kako su ovi spotovi dio informativne kampanje o mirovinskoj reformi, te tvrdi da je ta kampanja potpuno transparentna.

Navodi da kampanja sadrži tri spota, a njihov sadržaj i web stranicu osmislio je tim Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, a ilustracije i animaciju hrvatski animator Misch.

- Za prethodnu fazu kampanje sindikatima i ostaloj zainteresiranoj javnosti poslali smo svu dokumentaciju i račune te ćemo isto napraviti i nakon ove faze kampanje. To je transparentan način na koji Vlada informira svoje građane o mirovinskoj reformi - kazao je ministar Pavić u pismu kojim se obratio javnosti.

Kampanjom se, nastavlja, građane informiralo o svim aspektima mirovinske reforme, a u trećem spotu je naveden fiskalni učinak zahtjeva koje su postavili sindikati, i to zato što do sada nigdje nije bio naveden.

- Kroz kampanju smo informirali naše građane da su mirovine rasle 7,54 posto, da ćemo uz redovito usklađivanje od 1. srpnja povećati najniže mirovine za 3,13 posto, majkama smo uveli dodani staž od 6 mjeseci za svako dijete što će im mirovine povećati u prosjeku 2 posto po djetetu te da bi bez mirovinske reforme rođeni 1962. i mlađi imali oko 100 eura nižu mirovinu - naveo je ministar Pavić.

Napominje da se građane informiralo o jačanju drugog stupa za mlađe generacije te da neće svi raditi do 67. godine nego samo oni koji do tada neće uspjeti skupiti 41 godinu staža. - Osim toga, potičemo duži ostanak u svijetu rada. Kroz institut dugotrajnog osiguranika, svi oni koji duže ostanu u svijetu rada imat će veću mirovinu. Referendum je demokratsko pravo, ali Vlada je dužna kontinuirano informirati svoje građane o reformama koje provodi - rekao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:57