MINISTAR TRAŽIO OSTAVKU SUDACA

USTAVNI SUCI ZBOG OREPIĆA ŠALJU PISMO DRŽAVNOM VRHU, 'OPRAO' GA I PLENKOVIĆ 'Njegov napad na jednu državnu instituciju je nešto nečuveno u svijetu'

Miroslav Šeparović i Vlaho Orepić
 Hanza Media

Jednoglasnom odlukom, ustavni suci u utorak su se odlučili pismom obratiti nositeljima zakonodavne i izvršne vlasti, predsjedniku Sabora Boži Petrovu, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović te zatražiti da se očituju o ponovljenim grubim napadima ministra unutarnjih poslova, Vlahe Orepića na kompletni Ustavni sud. U intervjuu zadnjem broju Globusa, ministar je ponovio već ranije iznesene kritike na Ustavni sud, no ovaj put je bio još žešći.

"Ovaj sastav Ustavnog suda direktna je posljedica klijentelističke politike o kojoj sam govorio. Recimo, ako nekoga trebamo zaposliti u MUP-u, on mora proći sigurnosnu provjeru. A jedan član Ustavnog suda to ne prolazi. Dajte mi primjer ijedne države u kojoj netko može biti imenovan u Ustavni sud nositi tako težak teret, a da je korumpiran... Ja osobno ne vjerujem u ovaj Ustavni sud i vjerujem da je poruka koju takav sastav suda šalje najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti", kazao je među ostalim Orepić. Već kada su vidjeli najavu za novi broj Globusa, u Vladi su bili zgroženi, a kako je premijer Plenković pročitao cijeli tekst, pozvao je ministra Orepića na razgovor.

VLAHO OREPIĆ U VELIKOM INTERVJUU NOVOM GLOBUSU 'Najveća prijetnja nacionalnoj sigurnosti Hrvatske je Ustavni sud, vrijeme je da podnese kolektivnu ostavku!'

Premda je Orepić član Vlade iz kvote Mosta, kao ministar, odgovoran je izravno premijeru i stoga mu je u srijedu ujutro dan započeo razgovorom s predsjednikom Vlade, i to o grubim i krajnje uvredljivim tvrdnjama, izrečenima na račun Ustavnog suda. Koliko je taj razgovor trajao, kao ni pojedinosti o tome što je premijer Plenković sve kazao Orepiću, nismo doznali, no iz samog vrha Vlade doznajemo da mu je premijer dao do znanja kako ministar, kao nositelj izvršne vlasti, ne smije na ovakav način komunicirati, a posebno proizvoljno prozivati cijelu instituciju i tvrditi da su prijetnja nacionalnoj sigurnosti. I to instituciju čija je ustavna pozicija takva da ih se naziva četvrtom granom vlasti, a uloga im je zaštita Ustavom zajamčenih temeljnih ljudskih prava.

Dodatnu težinu Orepićevu nepromišljenom javnom istupu daje to što za grube optužbe ne iznosi nikakve dokaze, niti je policija pokrenula ikakve postupke, što bi morala ako postoji sumnja u nečiju korumpiranost, a usto je na čelu represivnog aparata, što samo po sebi djeluje prijeteći.

"Održali smo sastanak i odlučili se pismom obratiti predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu, i zatražiti njihovo očitovanje na javno iznesene stavove i napade ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića", izjavio nam je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Odbio je iznositi bilo kakve daljnje pojedinosti iz pisma, navodeći kako će sadržaj najprije vidjeti predsjednica, premijer i predsjednik Sabora, a onda će s njime upoznati i javnost. Odluka je, kaže Šeparović, donesena jednoglasno. Šeparović kaže da su ovdje u pitanju institucije države te navodi kako ne zna ni za jedan ovakav ili sličan slučaj u svijetu - da netko, i to još član Vlade, ovako napadne jednu instituciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2024 09:45