važna sjednica

Ustavni sud danas odlučuje o ustavnosti Zakona o sudovima: Koga će podržati, Milanovića ili HDZ?

Krajem prošlog tjedna Ustavni sud je zaprimio još jedan zahtjev za ocjenom tog zakona
Zoran Milanović i Andrej Plenković
 Cropix/Vesna Veselić

Ustavni sud na današnjoj će sjednici odlučiti o ustavnosti Zakona o sudovima koji propisuje proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda, što je posljednjih mjesec dana predmet prijepora predsjednika Republike Zorana Milanovića i vladajuće većine.

Krajem prošlog tjedna Ustavni sud je zaprimio još jedan zahtjev za ocjenom tog zakona, koji su uputile odvjetnice Sandra Marković i Jadranka Sloković o kojem će se raspravljati na današnjoj sjednici.

Na današnjoj sjednici će Ustavni sud odlučiti hoće li se o novom prijedlogu raspravljati odvojeno ili zajedno s prijedlogom Darija Juričana koji se tiče prijepora vezanog uz zakonske izmjene iz 2018. prema kojima je prvi korak u imenovanju predsjednika Vrhovnog suda utvrđen javni poziv koji raspisuje Državno sudbeno vijeće (DSV).

Kako piše N1, Ustavni sud već je pripremio nacrt odluke prema kojoj se predsjednik države pri predlaganju kandidata za predsjednika Vrhovnog suda dužan držati javnog poziva i za predsjednika najvišeg suda predložiti nekoga od kandidata koji su se javili na javni natječaj DSV-a.

Na javni poziv za čelnu osobu najvišeg suda Državnom sudbenom vijeću prijavili su se aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa te odvjetnici Šime Savić i Lidija Horvat koja je u međuvremenu povukla kandidaturu.

Predsjednik Zoran Milanović pak tvrdi da je Ustavno pravo predsjednika da predlaže kandidata za čelnu poziciju Vrhovnog suda te je Saboru predložio profesoricu zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je prijedlog predsjednika Milanovića odbio uvrstiti u saborsku proceduru kao nezakonit.

U Saboru je u petak potvrđeno mišljenje Odbora za Ustav da predsjednik Sabora nije pogriješio kada je od predsjednika republike, s obzirom na uočene nedostatke, zatražio da dopuni svoju odluku o izboru Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, a Milanović je ustvrdio da je u Saboru nastavljena HDZ-ova opstrukcija u hrvatskom pravosuđu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:14