PRAVO NA REPLIKU

Ustavni sud donio je jednoglasnu odluku da su zastupnici ograničeni u radu

Spornim izmjenama zastupnicima je bilo onemogućeno, smatra Ustavni sud, da slobodno iznose svoja mišljenja
Gordan Jandroković
 Bruno Konjević/Cropix

Ukinuta odredba Poslovnika Sabora kojom se zbog epidemioloških mjera ograničavao broj zastupnika koji su mogli sudjelovati u radu sjednica te iznositi svoja mišljenja i replicirati

Izmjenama Poslovnika Hrvatskog sabora zastupnicima je onemogućeno da slobodno iznose svoja mišljenja, posebno da repliciraju predlagaču zakona, odnosno Vladi, čime ih se ograničava u ispunjenju svoje osnovne uloge. Ako se moglo organizirati da svi mogu glasati, neovisno o tome jesu li u sabornici ili izvan nje, onda postoje tehničke mogućnosti da svi zastupnici sudjeluju i u radu sjednice. Oni koji ne mogu zbog epidemioloških mjera biti u sabornici mogu sudjelovati u radu sjednice iz susjednih prostorija putem videolinka.

To je glavni naglasak iz odluke Ustavnog suda koji je jednoglasno, i to bez izdvojenih mišljenja (što je u ovom sazivu prava rijetkost) ukinuo članak 293.a Poslovnika Hrvatskog sabora kojim je reguliran rad Sabora u vrijeme epidemije koronavirusa.

Prema izmjenama i dopunama Poslovnika, rad Sabora organiziran je tako da u sabornici istodobno bude ograničen broj zastupnika, i to četvrtina zastupnika iz svakog kluba, a samo nazočni na sjednici mogu replicirati predlagatelju. Nadalje, zastupnik u raspravi može govoriti najdulje pet minuta, a predstavnik kluba deset minuta. Glasanje je, međutim, svima omogućeno bilo prebrojavanjem glasova zastupnika koji su u drugoj prostoriji u Saboru, bilo videolinkom.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti ovakve izmjene Poslovnika Hrvatskog sabora inicirali su platforma Možemo! i SDP, a potpisalo ga je 35 zastupnika iz redova ljevice i lijevog centra. U zahtjevu se ne osporava potreba za drugačijim režimom rada Sabora koji treba uskladiti s epidemiološkim mjerama i preporukama Stožera civilne zaštite u smislu osiguranja fizičke udaljenosti i korištenja maske u zatvorenom prostoru. Ali podnositelji zahtjeva smatraju da se mjere mogu primjenjivati i bez ograničenja mogućnosti zastupnika da u punom kapacitetu sudjeluju u radu Sabora, osobito da mogu osobno i slobodno iznositi svoja stajališta, uključujući i repliciranje predlagatelju zakona.

Prigovori

- Navedenim dopunama Poslovnika, a posebno u dijelu koji onemogućuje repliciranje svih zastupnika predlagatelju zakona, ograničenju dužine trajanja iznošenja stajališta i onemogućavanju sudjelovanja stručne i opće javnosti u radu radnih tijela sabora (tematske sjednice) ograničava se Hrvatskom saboru da obavlja cjelinu svojih funkcija koje su mu povjerene Ustavom, a posebice mogućnost parlamentarne kontrole izvršne vlasti čime je narušeno načelo diobe vlasti, te se omogućuje koncentracija političke moći unutar izvršne grane vlasti - isticalo se u prijedlogu za ocjenu ustavnosti izmjena Poslovnika Sabora.

Ustavni sud je tražio očitovanje saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te dobio odgovor da nema ništa sporno u izmjenama Poslovnika Hrvatskog sabora. Ustavni suci odluku su donijeli odmah nakon primitka odgovora saborskog odbora i dali za pravo oporbenim zastupnicima.

Predstavnički mandat

U odluci Ustavnog suda se ističe kako legitimitet Sabora proizlazi iz poklonjenog povjerenja naroda. - U tom smislu, zastupnici izabrani u Sabor imaju pravo i obvezu zastupati interese naroda pri odlučivanju o osnovnim društvenim i političkim pitanjima unutar države.

Budući da izabrani predstavnici naroda (zastupnici/zastupnice u Saboru) nemaju obvezujući, nego predstavnički mandat, oni nisu pravno vezani u svom djelovanju i odlučivanju u Saboru. Zastupnik nije vezan ni stavovima stranke čiji je član ni stavovima kluba zastupnika te ima pravo iznositi svoja osobna stajališta - kaže se u ustavnosudskoj odluci uz napomenu kako zastupnik svoju funkciju ostvaruje ponajprije sudjelovanjem na sjednicama Sabora i na njima raspravljanjem i glasovanjem o dnevnim redom određenim pitanjima.

Ustavni sud ističe da mjere propisane u članku 293.a Poslovnika imaju legitiman cilj, a to je zaštita zdravlja i života saborskih zastupnika radi sprečavanja i suzbijanja širenja epidemije covid-19. Ali isto tako navodi da je ograničena nazočnost zastupnika u sabornici i sudjelovanje zastupnika u raspravi, a da je istodobno svim zastupnicima omogućeno glasati o zaključenim točkama dnevnog reda, neovisno o tome jesu li u sabornici, elektroničkim putem i/ili dizanjem ruke u jednoj ili više prostorija izvan dvorane za sjednice Sabora u zgradi Sabora.

- Drugim riječima, očito postoje tehničke mogućnosti i za drugačiji način organiziranja rada Sabora u općepoznatim okolnostima koji ne ograničava prava i dužnosti zastupnika/zastupnica koja im izvorno po Ustavu pripadaju na osnovi ostvarenog i neobvezujućeg mandata - zaključio je Ustavni sud.

Komentari na odluku

Peđa Grbin
Ova odluka poruka je vladajućima

Ustavni sud je ovom odlukom stao u obranu parlamentarizma u Hrvatskoj i vladujućima poručio da Ustav ne dopušta uskratu govora zastupnicima u Saboru. Pozvao sam kolege iz HDZ-a da ne rješavamo ovo preko Ustavnog suda nego dogovorom o izmjeni Poslovnika, ali nisu poslušali. Nadam se da ćemo naći način za normalan rad Sabora.

Sandra Benčić
Zadovoljna sam što je prepoznat problem

Naravno da sam zadovoljna činjenicom da je Ustavni sud prepoznao problem u članku 293a Poslovnika Sabora i nerazmjernost donesenih mjera. Ali smo istodobno razočarani što sjednica na kojoj se odlučivalo o Poslovniku Sabora nije bila javna. U zahtjevu smo tražili da sjednica bude javna, i žao nam je da se to ni ovaj put nije osiguralo.

Dražen Bošnjaković
Omogućiti raspravu videokonferencijom

I prije ove odluke, na zadnjoj sjednici Odbora za Ustav dobio sam zadaću da kontaktiram predstavnike klubova zastupnika da bi vidjeli kako organizirati rad Sabora uz poštivanje epidemioloških mjera. Rješenje bi bilo da svi sjede u različitim dvoranama i da im se videokonferencijom omogući rasprava, kao i onima u samoizolaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:27