DISKRIMINACIJA

Ustavni sud donio veliku odluku, sindikati u šoku: ‘Ne možete imati veća prava od ostalih...‘

Protiv navedene odluke glasovali su sutkinja Ingrid Antičević Marinović i sudac Andrej Abramović, navodi se u priopćenju

Ustavni sud 

 Damjan Tadic/CROPIX

Članovi sindikata neće moći imati veća materijalna prava, poput regresa ili božićnice, od ostalih radnika koji nisu u sindikatu i nisu sudjelovali u kolektivnom pregovaranju. Odlučio je to Ustavni sud na današnjoj sjednici pokrenuvši postupak ocjene ustavnosti i ukinuo članak 192. stavke 4., 5. i 6. Zakona o radu.

- Ustavni sud na sjednici održanoj 23. svibnja 2023. donio je, između ostaloga, i odluku kojom je pokrenuo postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom te ukinuo članak 192. stavke 4., 5. i 6. Zakona o radu ("Narodne novine" broj 93/14., 127/17., 98/19. i 151/22.), kojim je propisano da se pojedina materijalna prava iz tog Zakona mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru - ističe se u priopćenju koje je objavljeno na stranicama Ustavnog suda.

Navedenu odredbu ustavni suci ocijenili su diskriminatornom u odnosu na nečlanove sindikata, odnosno članove nereprezentativnih sindikata, a time i protivnom člancima 3., 14., 43. stavak 1., 55., i 59. Ustava.

- Protiv navedene odluke glasovali su sutkinja Ingrid Antičević Marinović i sudac Andrej Abramović. Nakon što protekne rok propisan Poslovnikom Ustavnog suda Republike Hrvatske za izradu izdvojenih mišljenja sudaca, ta će Odluka zajedno s izdvojenim mišljenjima biti dostupna javnosti putem internetske stranice Ustavnog suda - navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:40