ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Ustavni sud i DIP trebali bi se očitovati, a nije istinita Milanovićeva izjava o Grabar Kitarović‘

Premijer je na početku ponovno nabrajao mjere Vlade RH te se pohvalio rastom plaća u zadnjih osam godina

Andrej Plenković

 Lucija Ocko/Cropix

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u srijedu da Zoran Milanović sigurno neće biti premijer, nego da će na toj funkciji po treći put ostati on, a Ustavni sud i Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvao je da se očituju o Milanovićevim najavama da neće poštovati njihova upozorenja.

"Zaduženi za praćenje cijelog izbornog ili predizbornog procesa su Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud i očekujem da se oni očituju. A što se tiče toga tko će biti budući predsjednik Vlade, to sigurno neće biti on nego ćemo, sa sigurnošću mogu reći, mi kao glavna stranka s našim koalicijskim partnerima biti oni koji ćemo predložiti budućeg mandatara, a to bi, prema ozračju koje vidim po Hrvatskoj, trebao biti ja", poručio je Plenković u srijedu nakon šireg Predsjedništva HDZ-a.

Rekao je to upitan za komentira Milanovićeve najave da neće poštovati upozorenja Ustavnog suda i DIP-a da ne smije sudjelovati u predizbornoj kampanji dok ne da ostavku na mjesto predsjednika Republike te tvrdnju da će biti novi predsjednik Vlade, nakon parlamentarnih izbora koji se održavaju 17. travnja.

Na primjedbu Milanovića da je i Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala na predizbornim skupovima HDZ-a kao predsjednica Republike, a na što Ustavni sud tada nije reagirao dok njemu brani, Plenković kaže da se toga ne sjeća. "Koliko se ja sjećam, to nije točno. Nije išla na predizborne skupove HDZ-a, apsolutno se ne sjećam takvih situacija", rekao je.

Nije htio iznijeti svoj stav smatra li da je izborni proces kontaminiran zbog Milanovićevog ponašanja. O tome odlučuju, rekao je, DIP i Ustavni sud, opetovao je. Za Ustavni je sud, rekao je, i pitanje o mogućnosti poništenja izbora.

image

Andrej Plenković

Lucija Ocko/Cropix

"HDZ se ponaša sukladno zakonu, običajima, pravilima, radi sve ono što odgovorne, ozbiljne i pouzdane političke stranke koje, kad dobiju povjerenje građana, rade, a to je na dobrobit građana i gospodarstva", istaknuo je Plenković.

Upitan o mogućoj taktici SDP-a da Milanovića kandidira i za europske izbore koji se održavaju 9. lipnja, odnosno o mogućnosti da iskoriste tu predizbornu kampanju i za kampanju za hrvatske izbore, Plenković je istaknuo kako službena kampanja za europski parlament počinje tek 25. travnja.

"Dakle, osam dana iza izbora za Hrvatski sabor“, dodao je.

Predsjednik HDZ-a najavio je da će HDZ idući tjedan predstaviti izborni program, a do kraja idućeg tjedna utvrditi kandidate na listama za predstojeće parlamentarne izbore, potvrdivši da su sve županijske organizacije predale svoje prijedloge.

"Mi smo dana dobili prijedloge županijskih organizacija kada je riječ o bazenu potencijalnih kandidatkinja i kandidata za liste u svim izbornim jedinicama. Vodstvo stranke analizirat će sljedećih dana i do kraja idućeg tjedna stranka će usuglasiti liste", rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon sjednica Šireg predsjedništva HDZ-a,

Dodao je da HDZ razgovara i s partnerima s kojima će, sukladno dosadašnjoj suradnji, izaći na izbore u koncepciji točkaste koalicije po izbornim jedinicama, modelu koji se, ustvrdio je, pokazao izuzetno uspješnim u prethodna dva izborna ciklusa.

Najavio je i da je predizborni program, "u fazi finalnih usuglašavanja oko detalja".

"Tako da smo u potpunosti spremni za izbornu kampanju koju očekujemo da počne, kao što je najavljeno, 1. travnja. I veselimo se još jednoj izbornoj utakmici na temelju brojnih rezultata koje smo ostvarili u proteklom razdoblju", poručio je.

U kampanji će, rekao je, uz predstavljanje dosadašnjih rezultata, staviti u prvi plan i "ambicije za dalje", a to je, naveo je među inim, dići Hrvatsku na 80 posto prosjeka razvijenosti na razini EU, da prosječna plaća u Hrvatskoj bude 1600 eura, a minimalna bruto plaća bude 1.250 eura, da se nastave povećavati mirovine te provedba demografskih mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:40