REZRJEŠENJE

Ustavni sud je srušio Medvedovu smjenu komisije za žrtve ratnog silovanja

Ustavni sud je konstatirao da je pogrešno presuđeno da šefica Povjerenstva nije imala pravo sudski osporavati odluku o razrješenju
Tomo Medved
 Marko Mrkonjić/Cropix

Bivša predsjednica Povjerenstva za zaštitu žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, psihologinja Marijana Senjak na najboljem je putu da dokaže da je ministar branitelja Tomo Medved u kolovozu 2016. protuzakonito smijenio nju i još 10 članova toga Povjerenstva.

Ustavni sud ovih je dana objavio odluku o prihvaćanju njezine ustavne tužbu i ukinuo pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda koji je bio dao za pravo ministru Medvedu. Ustavni sud je konstatirao da je Visoki upravni sud u presudi donesenoj u srpnju 2019. pogrešno presudio da Marijana Senjak nije imala zakonsko pravo sudskim putem osporavati Medvedovu odluku o njezinu razrješenju.

Takvom presudom Visoki upravni sud je prekršio ustavno pravo Marijane Senjak na pristup sudu zajamčeno 29. člankom Ustava u kojem se izričito navodi da svatko ima pravo da sud pravično odluči o njegovim pravima i obavezama.

Ignoriranje

Marijana Senjak je psihologinja Ženske sobe, udruge koja pruža podršku žrtvama zlostavljanja, uključujući i seksualno. Tu stručnjakinju s dugogodišnjim terapeutskim iskustvom, bivši SDP-ov ministar branitelja Fred Matić je u studenom 2015. imenovao za predsjednicu Povjerenstva za zaštitu žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu.

Početkom 2016. dolazi do smjene vlasti, a Tomo Medved je u ožujku 2016. (nakon afere s Mijom Crnojom) imenovan za ministra branitelja u Karamarkovoj Vladi. Pet mjeseci kasnije, 31. kolovoza 2016. Medved je, ne navodeći razloge i bez ikakvoga obrazloženja prijevremeno razriješio dužnosti 11 članova Povjerenstva, uključujući i predsjednicu Marijanu Senjak, iako im je do kraja mandata ostalo nešto više od tri godine.

Senjak je u rujnu 2016. podnijela prigovor ministru Medvedu tražeći da se očituje o razlozima sjene, ali je on taj prigovor ignorirao, nakon čega je protiv ministrove odluke zbog šutnje uprave podnijela tužbu.

Upravni sud u Zagrebu je u studenome 2018. njezinu tužbu prihvatio i ukinuo odluku Ministra Medveda jer u odluci o razrješenju nije naveo nikakav razlog smjene, niti je odluku obrazložio. Prvostupanjski Upravni sud je ustanovio da odluka ministra predstavlja upravni akt protiv kojeg je dopušten pravni lijek.

Ministar Medved se, međutim, na takvu presudu žalio, a Visoki upravni sud je u srpnju 2019. njegovu žalbu prihvatio, i prvostupanjsku presudu ukinuo. Visoki upravni sud je naime, ustvrdio da odluka ministra Medveda o prijevremenom razrješenju predsjednice i članova Povjerenstva nije upravni akt pa ga oni nezadovljni odlukom ne mogu ni osporavati na sudu.

Lekcija nižem sudu

No, Ustavni sud je tu odluku i njezino obrazloženje ukinuo i održao lekciju Viskom upravnom sudu: protiv bilo kojeg pojedinačnog akta javno pravnih tijela, neovisno o tome imaju li ti akti svojstvo upravnih ili kakvih drugih akata, mora biti osigurana sudska zaštita. Slučaj je, dakle, vraćen na ponovno odučivanje Viskom upravnom sudu.

Ali u ponovljenom suđenju, s obzirom na jasno izneseno stajalište Ustavnog suda, kao i na činjenicu da ministar Medved odluku o smjeni Povjerenstva ničim nije obrazložio ni opravdao, nije ostalo prostora da presudi u ministrovu korist. Nakon smjene Povjerenstva koje je imenovao Matić, Medved je imenovao novo Povjerenstvo, a za predsjednicu imenovao svoju savjetnicu u Ministarstvu, pravnicu i članicu HDZ-a Željku Žokalj. Ona je i predsjednica stranačkoga Časnog suda zagrebačke organizacije HDZ-a.

Zbog kojih razloga Povjerenstvo može biti smijenjeno

Prema Zakonu, članove Povjerenstva se prije isteka mandata može smijeniti samo u tri slučaja: na osobni zahtjev, zbog neredovitog i nesavjesnog obavljanja poslova u Povjerenstvu ili zbog nemogućnosti obavljanja poslova u Povjerenstvu iz nekih drugih osobnih razloga.

Kako ništa od navedenoga nije bilo razlog smjene, smijenjeni članovi Povjerenstva osjećali se ogorčeno i osramoćeno, a neki su o tome govorili i javno. (S. L.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:20