OBJAVLJENO UPOZORENJE

Ustavni sud: Milanović ne može biti kandidat na izborima dok god je predsjednik!

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović se nakon dvosatnog sastanka obratio javnosti

Konferencija za medije predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića vezano za kandidaturu Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon šokantne najave predsjednika Zorana Milanovića da će se kandidirati na listi SDP-a na parlamentarnim izborima, Ustavni sud sastao se danas u 11 sati te je donio odluku kako je njegov plan neustavan, odnosno da prije svega treba dati ostavku.

Razvoj situacije pratimo iz minute u minutu:

NOVO 14:15 - Dvoje sudaca, Goran Selanec i Lovorka Kušan, napustilo je sjednicu zbog tehničkih razloga, istaknuo je Šeparović.

- Tako su rekli - da nema uvjeta za glasovanje - kazao je, bez detaljnog pojašnjenja.

Andrej Abramović i Ingrid Antičević Marinović glasali su protiv odluke Ustavnog suda.


Ako želi sudjelovati u kampaniji Milanović mora odmah podnijeti ostavku!

13:30 - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović nakon sastanka, koji je trajao više od dva sata, obratio se javnosti.

- Na temelju članka 125. Ustavni sud objavljuje upozorenje na temelju izjave Milanovića da će se kandidirati za mjesto u Saboru.

Ustavni sud je razmotrio njegovu izjavu, dužni smo upozoriti da odluke trebaju biti usklađene s temeljnim vrednotama Hrvatske. Članak 96. propisuje da ne može obavljati nijednu drugu dužnost i podnosi ostavku. Predsjednik je nestranačka osoba i ne smije sudjelovati u aktivnostima nijedne političke stranke. Ne smije biti na listi niti kandidat. Odgovornost snose donositelji ovih odluka, svako takvo djelovanje suprotno je Ustavu.

Kandidiranje predsjednika na listi bilo koje političke stranke za izbor te njegovo isticanje kao kandidata nespojivo je s njegovim ustavnim položajem te načelom diobe vlasti. Ako se, polazeći od njegovih izjava za vrijeme obnašanja dužnosti, kandidira, odmah mora podnijeti ostavku - rekao je Šeparović.

- Cijeli izborni proces bit će pod strogim nadzorom Ustavnog suda, ako se utvrdi da se postupa protivno zakonu, obavijestit ćemo javnost ili poništiti kandidaciju. Neka odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu - oštar je bio Šeparović pa istaknuo da je devet sudaca glasovalo za ovu odluku, dok je dvoje sudaca bilo protiv.

- Mislim da je upozorenje Ustavnog suda više nego jasno. Nadam se da nećemo doći u situaciju da bi se trebali poništavati izbori i da bi se morale poništavati kandidacijske liste kao i rezultati parlamentarnih izbora. Ono što Milanović ne smije raditi je ono što je radio od petka do sinoć. Granica je ta da ne smije sudjelovati u političkoj kampanij, ne može biti kandidat za zastupnika i ne može nastupati kao potencijalni kandidat za premijera kao ni sudjelovati na ijedan način u političkoj utakmici.

Politička opcija koja pobijedi može mu dati mandat, sve što je u skladu s Ustavom, predsjednik RH može. Svojim postupanjem od petka, subote i nedjelje predsjednik RH je kršio Ustav. Da bi bio opozvan s dužnosti Sabor 2/3 većinom mora to predložiti i Sabor 2/3 većinom treba to usvojiti. Nadam se da će se Milanović i SDP pridržavati Ustava i ovog upozorenja.

- U ovom trenutku nismo u nikakvoj ustavnoj krizi, upravo je ovo jedan od institucionalnih načina da se ovakve stvari riješe.

Milanović je dužan postupati po zakonu, a uvijek iznad toga postoji nadzor Ustavnog suda.

Na pitanje kako je utvrđeno da je prekršen Ustav, Šeparović je ponovio da je Milanović nestranačka osoba i nabrojio njegove ovlasti.

Ustavni sud je utvrdio i to je toliko jasno, no to ne znači da smo vodili postupak da ga se razriješi. Nijedna odredba se ne može izvlačiti iz konteksta. Ne mora pisati, proizlazi jasno iz samog položaja predsjednika RH. Nismo utvrđivali povredu Ustava koja bi dovela do razrješenja njegove dužnosti, ali smo ustvrdili da je kršio Ustav.

- Ako želi sudjelovati u kampaniji, bilo da bude kandidat na listi, bilo da bude kandidat za premijera od strane SDP-a, Milanović mora odmah podnijeti ostavku - kazao je Šeparović.

Predsjednik ne smije nastupati djelatno u kampanji, promovirati stranku, sudjelovati na skupovima davati izjave i intervjue u toj funkciji. Nakon izbora, 17.4., predsjednik može dati ostavku i može biti kandidat od strane političke opcije, to nije sporno - dodao je.


13:19 - Pressica Ustavnog suda najavljena je za 13.30 sati.


Neradni dani u BiH

12:58 - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je danas govor na dvadesetom Općem saboru HDZ-a, najavivši da će 16. i 17. travanj biti neradni dani u Bosni i Hercegovini - zbog izbora u Hrvatskoj.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Pizze za suce

12:35 - Kako javljaju novinari 24 sata, oko 11:50 u Ustavni sud je stigla hrpa pizza. Očito bi donošenje odluke moglo potrajati...


Počeo je sastanak Ustavnog suda

11:15 - Počeo je sastanak Ustavnog suda, no još nije poznato kada će priopćiti odluku o Milanoviću.


Oni će odlučivati o Milanoviću. Jedna je svečano otvarala lift, drugi bio osumnjičen za primanje mita

10:46 - Ustavni sud koji će odlučivati o Milanoviću čine suci: Goran Selanec, Snježana Bagić, Miroslav Šeparović (predsjednik), Ingrid Antičević Marinović, Mato Arlović, Davorin Mlakar, Andrej Abramović, Miroslav Šumanović, Branko Brkić, Josip Leko, Mario Jelušić, Lovorka Kušan i Rajko Mlinarić.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Puhovski: ‘Turudić je mala maca naspram Milanoviću‘

10:47 - Političku situaciju u zemlji samo 30 dana prije parlamentarnih izbora komentirao je za N1 analitičar Žarko Puhovski.

- Aktiviranje Milanovića je blitz, hitni napad, rat još nije gotov. Rat će trajati još 30 dana. Prvi nalazi upućuju da ni sa Zoranom Milanovićem nije odlučeno, ali sada je u najmanju ruku ravnopravno, ako ne po mnogočemu i lijeva koalicija jači kandidat, smatra Puhovski.

- Turudić je mala maca prema Milanoviću, prema ovom, doista ataku na vladavinu prava, koji će, da odmah kažem, po mom uvjerenju uspjeti, smatra Puhovski.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Milanović je kao premijer Hrvatskoj napravio nešto što nije nijedan europski državnik

10:17 - Objava kandidature Zorana Milanovića potvrdila je ono što smo zapravo znali - da oporba, jednako kao i vladajući HDZ, trpi od teške kadrovske suše.

Sad je, naravno, pitanje koliko je među biračima onih s političkom amnezijom, stockholmskim sindromom zatočenih nacija koje iz ciklusa u ciklus biraju kandidate potrošenih stranaka, a to su u Hrvatskoj prije svega vodeći HDZ i SDP sa svojim nikad odraslim satelitima.

Komentar Viktora Vresnika opširnije pročitajte OVDJE.


Macan: Milanović je dobro pročitao Ustav

10:06 - U HRT-ovoj emisiji ‘U mreži Prvog‘ govorili politički analitičar i profesor s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivan Rimac, komunikacijski stručnjak Krešimir Macan i ustavni stručnjak s Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić.

Rimac tvrdi kako je činjenica da je predsjednik Milanović najavio kako će biti premijerski kandidat jedne velike koalicije i on može sada izaći iz kampanje.

- On je svoj efekt postigao. S druge strane to je fer prema glasačima, govori.

Smatra kako će današnja odluka Ustavnog suda vrlo malo utjecati na izbore. Kako kaže, što se tiče marketinga, Milanović je svoje postigao.

Macan je kazao kako istraživanja pokazuju da 54 posto građana smatra da je Milanović trebao dati ostavku.

- Ovo je sve na rubu. Milanović je dobro pročitao Ustav i ono što ne piše u njemu i igra igru između. Ustavni sud će pokušati popuniti ustavne praznine i nakon toga ne može ništa. Što se tiče kampanje, Milanović će nastaviti biti u njoj, kazao je Macan.


Šeparović stigao na Ustavni sud

10:01 - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović već je spreman za sastanak na kojem će se odlučiti o kandidaturi Predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Milanović je pokrenuo histeriju, Tomaševićeva najava prvi je signal panike, ali napravit će više štete nego koristi

09:55 - Jučerašnja konferencija za novinare lidera stranke Možemo! prva je potvrda da je javna histerija uzrokovana ekstremno radikalnom retorikom predsjednika RH Zorana Milanovića, kao i njegovom bizarnom najavom kandidature na parlamentarnim izborima, u tri dana počela pretvarati izbornu kampanju u natjecanje izrazito populističkih ideja s upitnim praktičnim konzekvencama.

Jučer je, naime, sve nervozniji Tomislav Tomašević u pratnji snuždeno-zabrinutih Sandre Benčić i Damira Bakića na konferenciji za novinare lansirao ideju zamaha gradnje stanova za najam koji će financirati oporezivanjem ekstraprofita banaka i trgovačkih lanaca. Ogromni je to odmak od ‘zelenih‘ izbornih aduta koje je stranka Možemo! imala u prošlom izbornom ciklusu, a koji su je doveli na vlast u Gradu Zagrebu. Problem je što njihovi „hrabri potezi“ mogu imati neželjene učinke.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Karamarko se oglasio na Facebooku: ‘Očekivao sam da ću izazvati pozornost javnosti. Imam prijedlog za HDZ!‘

09:52 - Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko objavio je na Facebooku tekst u kojem pojašnjava zašto se pojavio na XX. Općem saboru HDZ-a u Lisinskom.

‘U koječemu se ne slažem sa politikom vrha HDZ-a, no kad se pred nacijom uprizorio PRH sa svojom predizbornom bravurom, nakićenom verbalističkim savršenstvom, najavom “smrt fašizmu-sloboda narodu” koalicijom kojoj će ON (a tko drugi) biti na čelu, ipak sam odlučio doći do Lisinskog‘, napisao je.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Kolakušić pozvao na ujedinjenje desnice, stigao mu brutalni odgovor: ‘Ti si obična smijurija...‘

09:47 - Zastupnik u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić na velikom skupu Prava i pravde, nove stranke koju je osnovao s kolegom iz Europskog parlamenta Ivanom Viliborom Sinčićem, kazao je kako vjeruje da na izbore moraju izaći zajedno Domovinski pokret, Most, Hrvatski suverenisti, Odlučnost i pravednost, Pravo i pravda, te da će biti relativni pobjednici izbora kojima će Milanović morati dati priliku da sastave vlast.

Iz Mosta i Suverenista poručuju pak da Kolakušić blefira jer ih uopće nije niti pozvao na razgovore, a Karolina Vidović Krišto njegov je poziv u predizbornu koaliciju grubo odbila.

Opširnije pročitajte OVDJE.


DIP zaprimio prvu kandidaturu za saborske izbore, onu Armina Hodžića

09:22 - Državno izborno povjerenstvo (DIP) u ponedjeljak je zaprimilo prvu kandidaturu za parlamentarne izbore, predložila ju je Nacionalna koordinacija Bošnjaka u Hrvatskoj – Bošnjaci zajedno!, a kandidat je Armin Hodžić.

Kandidatura je to za 12., ‘manjinsku‘ jedinicu u kojeg zajedničkog zastupnika biraju pripadnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine.

Hodžićevo ime nije nepoznato pratiteljima izbora, kao kandidat grupe birača nastupio je i na saborskim izborima 2020. godine, no u konkurenciji sedam kandidata za zastupnicu pet manjina izabrana je Ermina Lekaj Prljaskaj iza koje je stajala Unija Albanaca u Hrvatskoj.

U 12. izbornoj jedinici, koju čini cijela Hrvatska, pripadnici nacionalnih manjima biraju osam zastupnika: tri srpska, po jednog talijanska i mađarska, jednog zajedničkog češka i slovačka, jednog pet ranije spomenutih manjina, a jednog 12 manjina( austrijska, bugarska, njemačka, poljska, romska, rumunjska, rusinska, ruska, turska, ukrajinska, vlaška i židovska).

Od subote, 16. ožujka teče rok od 14 dana u kojemu se mogu podnositi kandidature za izbore koji će se u Hrvatskoj održati u srijedu, 17. travnja, a u inozemstvu 16. i 17. travnja.

Kandidature DIP-u moraju prispjeti najkasnije do ponoći 29. ožujka (Veliki petak), nakon čega teče rok od 48 sati unutar kojega DIP treba objaviti zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, a kada to učini kreće službena izborna promidžba. To će se dogoditi, ili na Veliku subotu, ili na sam Uskrs.

Izborne liste i kandidature ovaj će se tjedan, od 18. do 22. ožujka, zaprimati u zgradi DIP-a u Visokoj 15 od 9 do 15 sati.

Kad će se zaprimati od 23. do 29. ožujka, DIP će pravodobno izvijestiti.


Darko Koren: Ako će HDZ tražiti od mene, bit ću na listi za Sabor

09:12 - Koprivničko-križevački župan Darko Koren, inače predsjednik MREŽE Nezavisnih lista, stranke koja je svoje djelovanje ograničila na Podravinu i Prigorje, ne isključuje mogućnost da će se pojaviti na listi za Sabor u 2. izbornoj jedinici.

„Odluku o tome da se kandidiram još nisam donio, niti imam elemenata da je donosim“, rekao je Koren Hini i pojasnio kako ga usko partnerstvo s HDZ-om može, ako će se to od njega tražiti, dovesti u situaciju da se nađe među imenima koja pretendiraju zasjesti u saborske klupe.

Napominje da o kandidaturi ni sa kime još nije razgovarao, ali da najnovija "predstava" na političkoj sceni, ulaskom "Milanovića u igru", skraćuje vrijeme razgovora o sastavljanju lista. Dodaje da mu je lokalna politika, u kojoj je stekao bogato iskustvo, draža od dužnosti saborskog zastupnika, ali da bi to iskustvo bilo od koristi Markovom trgu.

„Neophodno je mijenjati i resetirati brojne zakone koji bi ubrzali razvoj županija, gradova i općina, a to je moguće samo ako ste dio vladajuće strukture“, zaključio je Koren.

MREŽA već nekoliko mandata u koaliciji s HDZ-om obnaša županijsku vlast, a Koren, koji je župan od 2008. godine, sve je vrijeme odbijao mogućnost kandidature za Sabor.

Koren je do 2008. godine bio zamjenik županu Josipu Friščiću, a kad je ovaj otišao u Sabor, sjeo u njegovu fotelju kao član HSS-a. Dolaskom Kreše Beljaka na čelo te stranke, Koren je napušta sa skupinom istomišljenika, nije se želio priključiti ni jednoj od stranaka nego je oformio MREŽU Nezavisnih lista koju je usko vezao uz HDZ-ovu politiku.

Brojni lokalni HDZ-ovci smatraju da županovo ime na listi Sabor, ne bi bio loš izbor jer jamči određeni broj glasova u korist trenutno vladajućih.


Milanović danas na Korčuli

08:50 - Ured predsjednika Republike Hrvatske izvijestio je medije da će predsjednik Milanović danas sudjelovati na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Vele Luke povodom Dana Općine i blagdana sv. Josipa.

Predsjednik Republike u 17:30 prisustvovat će kulturno-umjetničkom programu Folklornog društva Kumanija Vela Luka, Narodne glazbe Vela Luka i Udruge mažoretkinja ispred zgrade Osnovne škole Vela Luka. Zatim će u 18 sati predsjednik sudjelovati na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Vele Luke povodom Dana Općine i blagdana sv. Josipa u Osnovnoj školi Vela Luka, gdje je predviđeno i prigodno obraćanje.


Polovica Hrvata će ocjenu Ustavnog suda dovesti u pitanje. Krivac tome nije Milanović

08:41 - Ovo je dosad neviđena situacija, koja plaši jer je Milanovićev potez rubno zakonit. U SDP-u su ukalkulirali opciju da će Ustavni sud reći da predsjednik Republike, dok obnaša tu dužnost, ne može biti kandidat na izborima za saborske zastupnike. Iz stranke je procurilo kako Milanović u tom slučaju neće dati ostavku na dužnost predsjednika Republike da bi sudjelovao na izborima, nego će SDP predati liste kandidata bez njegova imena, ali će u svojoj kampanji isticati Milanovića kao svojega premijerskog kandidata.

Sad se očekuje pravorijek Ustavnog suda čiji je posao da stabilizira, a ne da napravi još veći krš i lom. Ali u tome jest problem jer - kako će ovaj Usud to uspjeti napraviti kad je godinama donosio odluke koje su mnogi stručnjaci i velik dio javnosti otvoreno osuđivali kao pogodovanje HDZ-u?

Opširnije pročitajte OVDJE.


Dvostruko ne Zoranu Milanoviću?

Priopćenje koje je za ponedjeljak najavio Ustavni sud moglo bi imati funkciju svojevrsnog vodiča za političke stranke, kandidate, ali i Državno izborno povjerenstvo (DIP) za provođenje izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se provesti u okolnostima kakve dosad nismo imali.

Prvo pitanje na koje će se ustavni suci očitovati odnosi se na namjeru predsjednika Republike Zorana Milanovića da bude nezavisni kandidat na izborima za Sabor, i to kao nositelj SDP-ove liste u I. izbornoj jedinici, čime bi se u kampanji kao predsjednik države za račun SDP-a izravno konfrontirao s predsjednikom HDZ-a i premijerom Andrejem Plenkovićem koji će se također kandidirati u toj izbornoj jedinici.

Realno je očekivati da će Ustavni sud dati priopćenje u kojem će navesti da predsjednik Republike ne može istodobno biti kandidat na izborima za zastupnike u Saboru te ga uputiti da, ako ipak želi na SDP-ovu listu, treba dati ostavku na dužnost predsjednika.

Opširnije pročitajte u analizi Ivanke Tome OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:15