STIGLO 114 ZAHTJEVA

Ustavni sud odbacio prijedloge ocjene ustavnosti covid mjera: ‘Mijenjale su se u skladu sa situacijom‘

U obrazloženju Ustavnog suda stoji da su mjere višekratno mijenjane tako da su postrožene ili ublažene, ovisno o epidemiološkoj situaciji

Ustavnom je sudu od 11. studenog 2021. do donošenja rješenja pristiglo 114 prijedloga za pokretanje postupka ocjene ustavnosti

 Josko Supic/Cropix

Ustavni sud svojim rješenjem od prije desetak dana odbio je prijedloge različitih predlagača, koji su tražili pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom odluke Stožera o nužnim epidemiološkim mjerama, kojima su se ograničavala okupljanja te uvodile druge mjere i preporuke za sprječavanje prijenosa covida-19.

Naime, Ustavnom je sudu od 11. studenog 2021. pa do donošenja ovog rješenja pristiglo čak 114 prijedloga za pokretanje postupka ocjene ustavnosti raznih odluka Stožera.

No, u obrazloženju 'odbijenice' Ustavnog suda na sve te prijedloge stoji da su mjere višekratno mijenjane i to tako da su postrožene ili pak ublažene, ovisno o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, a sve s ciljem očuvanja zdravlja građana, što znači da su bile razmjerne situaciji u pojedinim trenucima.

Predlagatelji su naime, osporavali zabranu javnih događanja na otvorenom s limitiranih 100 osoba, također i zabranu javnih događanja u zatvorenom s ograničenjem od 50 osoba, nošenje maski, ograničenje rada klubova, odnosno ugostiteljskih objekata, obvezu posjedovanja EU potvrda za nazočnost pojedinim događanjima uključujući i sportska...

U svom obrazloženju za neprihvaćanje pokretanja ocjene ustavnosti, sud ističe da je Stožer, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju i mjerodavne dokumente ECDC-a, nekoliko puta ublažavao ili postrožavao, a od 18. ožujka prestale su važiti sve mjere na koje su predlagatelji imali primjedbe zbog smanjenja ugroze.

Inače, Ustavni je sud utvrdio da, na generalnoj razini, mjere predviđene člankom 47. ZZP-a (Zakon o zašiti pučanstva od zaraznih bolesti) koje donosi (naređuje) Stožer imaju isti legitimni cilj - zaštitu zdravlja i života građana radi sprječavanja i suzbijanja širenja epidemije/pandemije covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:06